История

История на Наградата

През 1956г. в Обединеното кралство трима мъже обединяват усилията си и създават една от водещите международни младежки програми днес – Международна награда на херцога на Единбург. Негово кралско височество Принц Филип, херцог на Единбург, повече познат като съпруг на Кралица Елизабет II, д-р Курт Хан, германски специалист в областта на образованието, основател на „Outward bound” и “United World Colleges” и сър Джон Хънт (по-късно лорд), лидер на първата успешна експедиция до връх Еверест, създават балансирана програма за доброволно личностно развитие. Целта била да мотивира момчета между 15 и 18-годишна възраст, като им помогне да развият своя потенциал и ги съпътства през потенциално трудния период между подрастването и зрелостта.

През първата година от създаването на програмата долната възрастова граница е намалена на 14 години и оттогава не е променяна. Две години по-късно в програмата вече могат да се включат и момичета, а двете отделни схеми са обединени през 1969 г., като запазват структурата си. До 1980г. горната възрастова граница е увеличавана неколкократно, докато накрая достига до 25 години. 

Патрон

By Allan warren - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17237631

Принц Филип, Херцогът на Единбург подкрепя програмата от самото начало до сега в продължение на над 60 години. Той често изказва благодарност не само към успешните млади хора в програмата, но и към възрастните, които ги подпомагат в процеса на личностно усъвършенстване.

Наградата се ползва с подкрепата и одобрението на редица световно признати лидери. Те насърчават развитието на Наградата и нейната роля в областта на младежката политика и развитие.

Днес Наградата е достъпна за всички младежи на възраст между 14 и 24 годишна възраст, като те следва да завършат дейностите си по Наградата преди да навършат 25г.

Уникалната гъвкавост на Наградата я прави лесна за адаптация и интеграция в различни култури и общества и тя скоро е възприета от училища и младежки организации в други страни извън Обединеното Кралство.

От 1956 г. насам Програмата се е развила и разраснала значително. Днес Наградата достига до млади хора в над 130 страни под различни наименования – например: The Duke of Edinburgh’s Award, The International Award for Young People, The President’s Award и The National Youth Achievement Award. Използват се и по-специфични национални названия, например Premio Infante D. Henrique в Португалия и Avartti във Финландия. Днес всички те са обединени от визуалната идентичност и стратегическата визия за една програма, разпозната по целия свят само с две имена: The Duke of Edinburgh’s International Award или International Award for Young People.

През 2009 г. Наградата влиза за пръв път в България чрез Народно читалище „Бъдеще сега -2006“ по инициатива на Теодор Василев. След като получава положителен отзвук и подкрепата на не малко бизнес организации и институции, в средата на 2013 г. се взима решение да се създаде национална структура на Наградата. Нейна основна задача е да мултиплицира програмата и да я наложи като ефективен инструмент за работа с младежи, който стимулира и сертифицира дейностите, качествата и уменията, които се развиват извън академична или училищна среда.

Учредената в началото на 2014 г. Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България” е организацията, официално лицензирана да предоставя и координира Наградата в България. Пръв патрон на Наградата в България е г-н Росен Плевнелиев, Президент на Р. България (2012-2017). В момента патрон на Наградата в България е ген. Румен Радев, Президент на Р. България.