Блог

Истории за Наградата

Втори приключенски лагер в Лозен

В периода 1-7 юли 2017 фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България” (Наградата) организира втори Приключенски лагер за младежи от цяла България. В събитието се включиха 13 младежи от цялата страна, които активно постигат целите си в останалите 3 направления на Наградата (умения, физическа активност, доброволчество).

Младежите преминаха през обучителен курс за даване на първа долекарска помощ, научиха как се работи с карта и компас, както и как да палаткуват и да се наслаждават на природата около тях. Тя бяха разделени на два екипа и успешно покориха връх Половрак, а в процеса на съвместната си работа имаха възможност и да се опознаят, да разберат повече за групата и за себе си.

 

 

 

 

 

В края на лагера двете групи направиха презентация, за да споделят с останалите какво за тях е Наградата и какви са научените уроци от преживяването. Калоян от София сподели, че за него най-важният урок е бил „че всички хора трябва да са различни; това ги прави най-добри!“. Хриси, за която приключението наистина бе излизане от зоната на комфорт, пък е категорична че „Хубавото време също трябва да се планира. Не е задължително да планираш само работата си. Планирай и да се наслаждаваш, докато я вършиш!“. Урокът за Алекс, на 16г., е „Да даваш втори шанс на нещата! Това че първият път не се е получило, не значи че не трябва да опиташ пак!“.

Всички участници споделиха, че освен много научени уроци от лагера си взимат и много незабравими моменти, както и истински приятелства. Почти всички от тях нямат търпени вече да започнат следващото ниво в Наградата, както и да разкажат на близките и приятелите си за невероятното преживяване. Обещаха си, че скоро ще се видят отново, за да получат сертификатите и значките си за постигнатото ниво. Дотогава си пожелаха да не се отказват от целите и мечтите си и да продължават да вярват в себе си и това на какво са способни.

Лагерът нямаше да бъде възможен без подкрепата на Международния дамски клуб в София, които за втора поредна година подкрепят фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България” , за да бъде Наградата достъпна и за младежи в непревилигировани групи. Екипът на Наградата Благодари сърдечно за подкрепата и пожелава на младежите, участвали в Наградата да продължават да развиват и предизвикват себе си всеки ден.