На 27 ноември 2023 г. над 100 младежи от България и Украйна, завършили ниво Бронз на Международната награда на херцога на Единбург – България, бяха отличени на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Поводът събра представители на партньорските организации и Почетния тръст на Наградата, лидери, ментори, родители, приятели и съмишленици. Младежите получиха своите значки и сертификати от г-жа Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ България, г-жа Лиз Чапман, заместник-посланик на Великобритания, и г-н Тони Макмъри, председател на Почетния тръст на Наградата и управител на Инграм Микро ГБС ЕООД.

Водещи на церемонията бяха Нели Димитрова, лидер във Виртуалния център на Наградата, и Георги Шулев, вече участник на ниво Сребро от 125 СУ „Боян Пенев“. Тандемът успя майсторски да завладее публиката и да научи повече за преживяването на младежите по пътя им в Наградата.

Г-н Тони Макмъри влезе в ролята си на домакин и даде начало на поздравителните слова. Той се обърна към младежите на перфектен български език и, представяйки накратко историята на програмата,  подчерта значението на Наградата за развитието на младите хора.Г-жа Кристина де Бройн, съдомакин на церемонията, акцентира върху успеха на общия проект на Наградата и УНИЦЕФ „Stand By Me“, целящ овластяването на украински младежи, намерили своя втори дом в България.

Доц. д-р Първан Първанов, заместник-ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, приветства младите лауреати за постигнатия успех. Той прочете и поздравителен адрес от името на ректорското ръководство на най-старото висше училище в България. В него ректорът проф. д-р Георги Вълчев приветства младежите, наблягайки върху значението на доброволчеството и нуждата от него:

Щастлив съм, че толкова много млади хора са разбрали смисъла на доброволчеството, че то е любов и доброта.

проф. д-р Георги Вълчев, ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“

След това младежите бяха поздравени от г-жа Лиз Чапман. Във фокуса на нейното изказване бяха качествата, на които учи Наградата: лидерство, работа в екип, решаване на проблеми, устойчивост и обществена дейност. Г-жа Чапман подчерта, че постигането на ниво Бронз в Наградата е истински успех, както и пожела на носителите да продължат и на следващите нива.

Г-жа Анна Тертична, зам.-посланикът на Украйна, отбеляза, че възможността за развитие е безценна особено „когато в дома няма мир“. Г-жа Тертична благодари на екипа на Международната награда на херцога на Единбург – България, на УНИЦЕФ и посолството на Великобритания за подкрепата към украинската бежанска общност в страната. 

След нея г-жа Наталия Кузменко, представител на една от лицензираните организации – АДРА България, поздрави младежите и благодари на екипа на Наградата за подкрепата. Тя разказа за своя опит в програмата в качеството си на Лидер и сподели наблюденията си за ползата от Наградата в дългосрочен план:

Програмата не само създава възможност за развитието на навици, но инвестира в бъдещето, в което младежите стават лидери, вдъхновяват и променят.

Наталия Кузменко, АДРА България

Участниците имаха възможност да демонстрират пред гостите наученото в програмата. Дария Барко, постигнала ниво Бронз от АДРА България, показа танцовите си умения, канейки публиката да се включи в своеобразния флашмоб. Миа Шишкова пък пренесе гостите в друг свят чрез разказа си „27.11“, който беше подготвила специално за събитието като част от задачите си в програмата. Ния Шишкова съчета певческия си талант с актьорския в своята блестяща интерпретация на песента на Бьорк „It’s All So Quiet“. 

Събитието запозна младите участници от България и Украйна и създаде основите на нови приятелства в рамките на кампанията на Наградата #БъдиBuddy. Инициативата, която цели да подпомогне общуването на младежи между 12 и 24 години, се осъществява с подкрепата на УНИЦЕФ България и Британското посолство в София. По време на самата церемония получихме доста кандидатури за участие и младежите вече очакват да започнат своето ново предизвикателство заедно.

Екипът благодари на всички участници и техните лидери за всеотдайността, устрема и вдъхновението, както и на партньорите за доверието в програмата. Изказваме и своите благодарности за гостоприемството и съдействието на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и на екипа на Кока-кола ХБК България за дългогодишното сътрудничество.

На церемонията бяха наградени младежи от следните организации: АДРА България, Американски колеж в София, Британско училище в София (British School of Sofia), Виртуален център на Наградата, ГПЧЕ „Ромен Ролан“ – гр. Стара Загора, ГПЧЕ „Симеон Радев“ – гр. Перник, Езиково училище „Дорис Тенеди“ – гр. София, Международен младежки център – Бургас, Международно частно училище „Св. Георги“ – гр. София, НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, Професионална гимназия по електротехника и автоматика (ПГЕА) – гр. София, ПГКМКС „Акад. Благовест Сендов“ – гр. Варна, ПГТ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Сливница, Първа частна математическа гимназия (ПЧМГ) – гр. София, 1 СУ „Св. Седмочисленици“ – гр. Търговище, 125 СУ „Боян Пенев“ – гр. София, СУ „Отец Паисий“ – гр. Самоков, ЧПГ „Образователни технологии“ – гр. София и ЧСЕУ „Британика“ – гр. София.

Препоръчани статии