Заместник-посланикът на Великобритания в България г-жа Лин Чарлс и г-н Христо Христов, главен изпълнителен директор на “Дарик радио” и член на Почетния тръст на Фондацията наградиха 108 младежи на официална церемония на 29 април в Частно средно училище “Свети Георги” в град София, които са постигнали бронзово ниво на Международната награда на херцога на Единбург – България.

Събитието цели да разпознае и насърчи усилията и времето, които младите хора инвестират в своето личностно развитие, тяхната сила, вдъхновение и отдаденост да използват предизвикателствата, за да създадат нови възможности! Церемонията отличи инициативността на 108 младежи, които през изминалите 2 предизвикателни години доказаха, че най-малкият акт на доброта струва повече от най-голямото намерение и демонстрираха постоянство и ангажираност в процеса към постигането на личните им цели. 

“Пандемията беше много скучен период, особено за един млад човек. Наградата внесе разнообразие, рутина и сигурност. Наградата определно ми помогна да организирам по-добре времето си и да разпределям задачите по-ефективно. Научи ме на постоянство. Мисля, че Наградата е изключително полезна за младите хора, защото развива много личните умения, помага им да изградят отношение и любопитство към придобиването на нови знания.” – сподели Йоана Димитрова, която беше един от отличените и успешно завършилите ниво Бронз в програмата участници. 

За осма поредна година  “Международната награда на херцога на Единбург – България” отличи личните постижения за възпитаниците на 14 образователни институции, техните колективи и младежки работници, които са част от мрежата на програмата. На тазгодишната церемония своите значки и сертификати на ниво Бронз получиха младежи от Варна, Горна Оряховица, Златица, Козлодуй, Свищов, Сливен, Стара Загора и София. 

“Радвам се да бъда тук днес и да участвам на тази церемония. Наградата стартира във Великобритания преди 66 години и днес тя е глобална организация, която присъства в повече от 140 държави. За съжаление Принц Филип почина миналата година. Тази награда е част от неговото наследство и благодарение на нея ще продължим да го помним. Чудесно е, че в България тя привлича все повече млади и остремени хора като вас. Поздравявам всички вас, които получавате Наградата днес – това е истинско постижение. Трябва да се гордеете от себе си – вие сте бъдещето, защото то е във вашите ръце. Вярвам, че ще бъдете социално отговорни и ще работите активно за доброто бъдеще на България.” – сподели на български език в обръщението си към отличените младежи заместник – посланикът на Великобритания г-жа Лин Чарлз.

Христо Христов – член на Почетния тръст и главен изпълнителен директор на “Дарик радио” отправи и своето послание към наградените участници: “Независимо какви трудности и премеждия срещнете по пътя си никога не забравяйте, че всичко опира до вас. Промяната, която искаме да видим, промяната в мястото, в което искаме да живеем, света, който искаме да виждаме винаги опират до един човек. Един човек има силата и въображението, както да създаде нещо много хубаво, така и да създаде нещо много лошо. По същия начин, по който можем да градим, така можем и да разрушаваме. Никога не го подценявайте това.”

Снимка: предоставена от St. George International School and Preschool 

С повече от 60 годишен международен опит в разгръщането на личностния потенциал на младите хора, Наградата подкрепя развитието на индивидуалните интереси на учениците, чрез струкурирана програма за неформално образование. За целта Наградата ангажира младежи в гимназиална възраст в целенасочени дейности и придобиване на опит през преживяване, което насърчава ресоциализацията и активното включване в гражданското общество. Наградата изгражда устойчиви умения за учене и постоянство у младежите, които подпомагат академичното им развитие и резултати, както и повишават възможностите за бъдеща социална, професионална и личностна реализация. Младежите, вдъхновени от личните си интереси, си поставят предизвикателни цели в четири основни направления: развиване на умения, активна физическа дейност, добороволчество и приключение в природата. С помощта на опитен възрастен в ролята на техен наставник, те постигат целите си, откривайки своята страст и място в света. 

За да постигнат ниво Бронз в програмата, младежите са посветили 2184 часа изучавайки биология,  чужди езици, развивайки фотографските си умения, влагайки вдъхновението си в текстове на песни, упражнявайки различни музикални инструменти, украсявайки сладкиши или пък изпитвайки кулинарните си способности.

В направление Физическа активност младите отделиха 1711 часа за да повишат физическата си издръжливост и бързината, чрез тичане, баскетбол, фитнес, бойни изкуства, йога, сърф, хокей на лед и др.

Участниците се включиха активно в продължение на 1565 часа в различни доброволчески инициативи като подпомагаха работния процес в национални болнични заведения, полагаха грижи за деца, инициираха благотворителни дейности в училище, подкрепиха работата на своите учители, проведоха озеленителни акции, поддържаха междублокови пространства, съдействаха на възрастни хора с ежедневните покупки, записваха книги в помощ на незрящи хора и др. 

С церемонията по награждаване на младежите, постигнали ниво Бронз в програмата отпразнувахме всички научени уроци, с които тези млади хора, ще посрещнат следващите предизвикателни и невероятни ситуации, които е подготвил света за тях. И когато дойде този момент – именно те ще бъдат тези, които ще задават нови ценности и примери за подражание.

В събитието бяха отличени възпитаници на Британика Парк Скул, “British School of Sofia”,  Първа частна математическа гимназия, ГПЧЕ “Ромен Ролан”, СУ “Св. Паисий Хилендарски”, 90 СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин”, ЧСУ “Свети Георги”, 54 СУ “Свети Иван Рилски”, 157 ГИЧЕ “Сесар Вайехо”, 125 СУ „Боян Пенев“, СУ “Димитър Благоев”, ПГЕЕ “М.В. Ломоносов”и участници от Сдружение “Младежка Толерантност”,  и сдружение “Няма невъзможни неща”.

Препоръчани статии