Тази седмица Наградата в Румъния ще бъде домакин на 14-ия форум на Международната асоциация на наградата на херцога на Единбург от вторник, 11 октомври – петък, 14 октомври 2022 г. Провеждайки се в Клуж-Напока по време на месеца на образованието, събитието ще събере международни лидери, за да обсъдят и планират бъдещото разрастване на програмата в световен мащаб. Негово кралско височество принц Едуард, графът на Уесекс, ще присъства и ще допринесе в ролята си на председател на младежката програма.    

Глобалната амбиция на програмата е всеки млад човек на възраст между 14-24-години да има възможност да участва в нея, да предизвика себе си и да развие личните си умения, в услуга както на себе си, така и на своята общност за години напред.   

Темата на събитието, „подкрепа на безкрайния потенциал на младите хора“, ще разгледа предизвикателствата и възможностите, пред които са изправени подрастващите днес и ще проучи как Наградата може да работи за и със своите участници, така че да гарантира, че те са напълно подготвени да се изправят пред света и тяхното бъдеще.  

Глобалният форум 2022 официално ще започне с тържествено посрещането на 11 октомври, където делегатите и специалните гости ще бъдат поздравени от графа на Уесекс в качеството му на председател на Международната фондация за наградата на херцога на Единбург; Н.В. Маргарета, попечител на румънската корона и Н.К.В. принц Раду от Румъния; Н.К.В. принц Гийом от Люксембург, в качеството му на председател на The Mérite Jeunesse Luxembourg; Лорд Боатенг, почетен член на международния тръст на фондацията и председател на съвета на Наградата и Дан Тарчеа, заместник-кмет на Клуж-Напока.  

По време на четиридневното събитие Н.К.В. Графът на Уесекс ще се срещне с участници, постигнали ниво Злато в програмата от цяла Европа, за да чуе от първа ръка за положителното въздействие, което Наградата е оказала върху живота им. Негово кралско височество, също така, ще посети местни спортни клубове и други центрове, предоставящи програмата, за да се запознае с дейностите, предприети от над 10 000 млади хора в Румъния, които работят за постигане на своята Награда.   

Принц Едуард ще се присъедини към международните делегати от Асоциацията за Наградата в посещението на пет центъра в Клуж-Напока, в които ще разговарят с участници в програмата и посветени възрастни доброволци за техния разнообразен опит.   

И накрая, формалното и неформалното образование ще се обединят в Международна церемония по награждаване на ниво Злато, организирана от университета Babes Bolyai в Auditorium Maximum, където 600 души ще отпразнуват постиженията на 70 носители на златни значки от седем страни в Европа, в присъствието на Н.К.В. Графът на Уесекс, принцеса Маргарета, пазител на румънската корона, принц Раду от Румъния и принц Гийом от Люксембург.  

Г-н Емил Бок, кмет на Клуж-Напока, се радва, че такова глобално събитие се организира в Клуж. „Ние приветстваме в нашия град цялата общност от млади хора и преподаватели от световната мрежа на Международната награда на херцога на Единбург. Смелостта, издръжливостта, отвореността за учене и тестването на границите, позволяващи растеж, са ценности, които са толкова важни за бъдещето на човечеството. Общността на Клуж разчита на тези ценности, които са в основата на всичко, което Наградата представлява. Това е страхотен празник на младостта и надеждата, на приятелството и сътрудничеството и ние сме толкова горди да го организираме в Клуж-Напока, сърцето на Трансилвания.“ - споделя в обръщението си той.

Джон Мей, генерален секретар на Международната фондация на Наградата, очертава важността на събитието: „Днешните млади хора са изправени пред сложен набор от предизвикателства, много неизследвани от предишни поколения. Тазгодишната тема: „подкрепа на безкрайния потенциал на младите хора“ обобщава нашата непоклатима вяра в огромните възможности, които младите хора по света могат да предложат на обществото, както и неуморната отдаденост на нашите доброволци, които ги подкрепят, за да постигнат това.“  

„Форум 2022 събира лично педставители на Асоциацията на Наградата от цял ​​свят, за първи път от четири години и съм особено щастлив, че нашият председател, Н.К.В. графът на Уесекс, ще се присъедини към нас в красивия град Клуж за това историческо събитие. Очакваме с нетърпение да посетим младите румънски участници в Наградата и да видим от първа ръка вдъхновяващите дейности, които предприемат.“ - допълва Мей.

Шаджад Хадиер Ризви, председател на Международната награда на херцога на Единбург в Румъния споделя: „Изключително съм горд, че Клуж бе избран за домакин на Глобалния младежки форум на Наградата, на който присъстват делегати от всички краища на света. Аз съм президент на програмата в Румъния вече 10 години, през това време програмата се разрасна и е достъпна за млади хора от всички сфери на живота в цялата страна. Клуж е бил домакин на многобройни младежки събития в миналото, които са били насочени основно към Европа. Вярвам, че това е първото наистина глобално младежко събитие, организирано в града и допринася за убеждението, че Клуж е град от световна класа. Ще заведем делегатите на форума в избрани гимназии и младежката футболна академия, за да се срещнат с млади хора от Клуж, да говорят и да научат какво е важно за днешните младежи, живеещи в тази част на света. ”   

От страна на Наградата в България на международното събитие присъства Лилия Харизанова, изпълнителен директор на фондацията, а постиженията на 13 български младежи ще бъдат отличени по време на официалната церемония.
Отличените младежи са участници от 157.ГИЧЕ „Сесар Вайехо“, Първа Частна Математическа Гимназия, St. George International School and Preschool, 125 СУ “Боян Пенев”, Сдружение „Няма невъзможни неща“, СУ “Св. св. Кирил и Методий”, Национален алианс за работа с доброволци: НАРД и Виртуалния център на Наградата у нас.

Статията е преведена от: https://intaward.org/the-duke-of-edinburghs-international-award-romania-foundation-prepares-to-welcome-hrh-prince-edward-the-earl-of-wessex-for-the-14th-international-forum/

Препоръчани статии