Президентът на Република България Румен Радев и посланикът на Великобритания в България Н.Пр. Роб Диксън наградиха 53 младежи на официална церемония на 31 октомври в Централен военен клуб в град София, които са постигнали златно и сребърно ниво на Международната награда на херцога на Единбург – България.

“Животът е низ от предизвикателства и в преодоляването им всеки човек гради характер, воля, развива качества и умения. Най-ценното е в онези предизвикателства и тяхното преодоляване, за които ние сами сме си поставили цели. За мен в това е големият смисъл на програмата на Наградата.”- сподели президентът Румен Радев в обръщението си.
“Всеки от вас има своите мечти, надежди и очаквания и именно чрез Наградата вие постигате успехи и получавате тази увереност, която ви дава криле за бъдещето. Искам да поздравя всички от вас, които решиха да развият своите физически качества и умения с гребане, скално катерене и други видове спорт, тези, които решиха да изучават чужди езици, да стават по-добри и по-пълноценни граждани, тези от вас, които решиха да обогатяват себе си с изкуство и всички млади доброволци за инициативността в местни музеи и читалища, в специализирани домове за възрастни хора, защото всички заедно можем да градим нормално общество, базирано на ценности, само ако самите ние бъдем съпричастни и по-добри.” – добави още той.

Президентът отправи своите поздравления и благодарности и към менторите, учителите и родителите за безрезервната всеотдайност и подкрепа, за помощта, която оказват на младите хора по-бързо да намерят и да повярват в себе си: “Уверявам ви, че постиженията на вашите възпитаници са най-голямата награда, която може да получите.”

Роб Диксън, посланик на Великобритания у нас се обърна към младите носители на златни и сребърни значки: “Вие сте вдъхновение за всички нас – да се стремим да дадем по-добро от себе си, да се ангажираме да служим на обществото, като надскачаме лимитите си. Днес празнуваме вашето постоянство и упоритост. Знам колко много сте работили, за да стигнете до този етап.”
Той посочи, че от самото си създаване наградата вдъхновява младите хора от Обединеното кралство и по света да развият умения, от които се нуждаят и да се ориентират успешно в живота.

Сред официалните гости на събитието бяха и Кристина де Бройн, директор на Уницеф България; Сабина Вийн, декан на студентите в Американски Университет в България; Мария Гайдарова, заместник-министърът на образованието и науката; Татяна Петрова, директор на Частна профилирана гимназия “Антоан дьо Сент-Екзюпери”; Любомира Велчева, член на Почетния тръст и Тони МакМъри, управляващ директор, Ingram Micro Global Business Services и член на Тръста на програмата.

“Това е ключов момент. Нека заедно да изградим по-добър свят за всяко дете и млад човек в България – като се уверим, че толерантността, солидарността и съпричастността са в основата на нашия път!” – заяви Кристина де Бройн, представител на Уницеф България в речта си на церемонията.

С повече от 60 годишен международен опит в разгръщането на личностния потенциал на младите хора, Наградата подкрепя развитието на индивидуалните интереси на учениците, чрез струкурирана програма за неформално образование. За целта Наградата ангажира младежи в гимназиална възраст в целенасочени дейности и придобиване на опит през преживяване, което насърчава ресоциализацията и активното включване в гражданското общество. Наградата изгражда устойчиви умения за учене и постоянство у младежите, които подпомагат академичното им развитие и резултати, както и повишават възможностите за бъдеща социална, професионална и личностна реализация. Младежите, вдъхновени от личните си интереси, си поставят предизвикателни цели в четири основни направления: развиване на умения, активна физическа дейност, добороволчество и приключение в природата. С помощта на опитен възрастен в ролята на техен наставник, те постигат целите си, откривайки своята страст и място в света.

За да постигнат програмата, отличените на събитието младежите са посветили 1600 часа развивайки умения в различни сфери: алгебра, чужди езици, бродерия, оригами, кулинария, операторско майсторство.

В направление Физическа активност младите отделиха 1770 часа за да повишат физическата си издръжливост и бързината, чрез тичане, волейбол, фитнес, катерене, йога, хореография и др.

Участниците се включиха активно в продължение на 1590 часа в различни доброволчески инициативи като помагаха в грижите за деца, погрижиха се за бездомни животни, подкрепиха свои съученици в изучаването на различни предмети, включиха се в организацията на различни доброволчески кампании, подкрепиха работата в местни музеи и читалища и др.

По време на церемонията своите отличия получиха възпитаниците на ЧСУ “Свети Георги”, ПЧМГ, Американския колеж в София; СУ “Димитър Благоев”, гр.Свищов; Средно Училище “Св. Св. Кирил и Методий”,  гр. Карнобат, Частна профилирана гимназия “Антоан дьо Сент-Екзюпери”, гр. Варна, Община Козлодуй и Виртуалния център на Наградата.

Партньори и спонсори на събитието бяха Бонония Естейт, Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани, Photo King, Matti-d Fine Food & Events и Ателие за цветя “Майстора и маргаритите”.

Препоръчани статии