С началото на новата 2023 г. освен предизвикателствата, екипът ни вярва, че е добре подготвен да посреща и промените, които съпътстват всяко развитие. Светлозар Петров, управител на компанията за комплексни HR услуги JobTiger и дългогодишен Председател на Почетния тръст на фондацията взе решение да се оттегли от поста си, след 5 успешни години на подкрепа и наставничество. Щастливи сме, че Светлозар остава част от Наградата като член на Почетния тръст. 

Светлозар Петров е и един от създателите на www.jobtiger.bg – първият професионален и напълно интегриран сайт за търсене и предлагане на работа в България. Той е член на настоятелствата на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“,  Фондация на бизнеса за образованието, както и един от създателите на Клуба на корпоративния дарител, член на Управителния съвет на Български Дарителски Форум. 

Заро, както го наричаме в Наградата, е част от Почетния тръст на фондацията от самото ѝ учредяване в България. От 2018 г. заема и поста Председател. Споделя, че Международната награда на херцога на Единбург дава система, по която младите хора могат да се научат да постигат целите си. Определя Наградата като програма, която дава възможност на участниците да израснат като личности, да не се отказват, да са постоянни в желанията си и в усилията си да постигнат мечтите си.
С находчивост подкрепя мисията на Наградата – да стане достъпна за всеки млад човек у нас, като помага за създаването на устойчива и ефективна стратегия за развитие и финансов модел на програмата, както и за популяризирането на потенциала и допълнителната ѝ стойност за компаниите.

От името на целия екип на Наградата бихме искали да изкажем най-искрената си благодарност към Светлозар, който с отдаденост, лидерски качества и визионерство ни помага да изградим Международната награда на херцога на Единбург – България като организация, отговаряща на международните стандарти. Признателни сме за приноса му за въвеждането на иновации и създаването на добавена стойност за участниците и доброволците в нея. Безспорно наставничеството му е от ключово значение за успеха и развитието на програмата!

Вие сте управител на една от най-големите HR компании у нас. Кои според Вас са най-високо ценените умения и качества, които трябва да притежава един човек, за да се развива успешно в професионален план?

– Никой не знае кои ще са най-търсените професии след 5 или 10 години. Но има известна яснота кои са уменията на бъдещето и за това има изписани много статии.
Моите лични фаворити са навикът, необходимостта за постоянно учене и развитие, както и гъвкавостта и комбинативността. Опитът ми показва, че всяко късче знание, всяко умение, което сме придобили, ни е полезно в някакъв момент и ни дава конкурентно предимство.

Според наблюденията Ви сред най-младите представители на пазара на труда, смятате ли, че младежите у нас са подготвени за професионалната си реализация след завършване на училище и университет?

– Професионалната реализация веднага след училище е трудна за младите хора навсякъде по света. Умението да прилагаме на практика получените знания се придобива с времето. Това е процес, които продължава дълго.
Това, което липсва на младите хора, е реалистичната преценка за собствените им умения (не бива да се бъркат със знанията). Необходима е повече информация за пазара на труда, както и по-ясна представа за реалната работа. В това отношение стажовете са незаменими.

Като дългогодишен председател на Почетния тръст на фондацията кой, според Вас, е най-големият успех на Наградата у нас? A най-голямото предизвикателство? Кое е най-голямото предимство на Наградата, което Ви мотивира да подкрепите програмата?

– Наградата е голяма придобивка за българското общество и ефектът ѝ тепърва ще става видим. Най-важното ѝ преимущество е, че учи младите хора на системна работа и търпение, устойчивост, за да постигат поставените цели. Това е причината да подкрепям Наградата от самото начало.

Успех за организацията е, че преодоля първите години, които бяха трудни за всички. Вече е разпознаваема, търсена, както и стабилна в организационно и финансово отношение. А това е нещо, с което не всяка НПО може да се похвали. Радвам се, че имам известен принос в това.

Според Вашия собствен опит каква е ролята на предизвикателствата в нашия живот?

– Съвсем просто е – предизвикателствата ни карат да се развиваме. Те са моторът на прогреса.

Имали ли сте някога ментор? Кои са основните полезни неща, които научихте от него/нея?

– И да и не. Учил съм се от много хора и от всеки съм вземал това, което ме е впечатлило или харесало. И съм им благодарен за уроците. Но директно ментор – не, не съм имал за съжаление.

Какъв е Вашият съвет към младите хора днес?

– Учете се, работете и се развивайте постоянно. Това е единствената гаранция за успех. Научете се и да губите и да получавате “не” като отговор. Това е неизбежно, но нека за вас бъде просто мотивация да продължите.

Препоръчани статии