Блог

Истории за Наградата

Наградата е провокация за младежкия авантюристичен дух и издръжливост, споделя Михаела Денева

Михаела Денева e на 17 години от град Варна. Носител е на Silver Award (Сребърно ниво на Наградата), а в момента е в процес на получаване на Gold Award (Златно ниво на Наградата).

Mihaela

1. Как научи за Наградата?

В колежа, в който учех в Германия беше задължително да се участва в разнообразни извънкласни занимания. Едно от предложенията беше Наградата.

2. Как избра своя лидер?

При нас няма опция да си “избереш” лидера. В нашия случай директорът на извънкласни дейности е едновременно и лицензираното лице на Наградата да изпълнява ролята на лидер.

3. Как те подкрепят супервайзърите? 

Поне на нас са ни обяснили, че подкрепата им трябва да бъде “невидима”, т.е участникът трябва да е отговорен и самостоятелен, а супервайзърите трябва да следят дали редовно посещаваш дейностите си и доколко си истински заинтересован в заниманието, и дали този опит те обогатява с нещо. Съответно, ако не се справяш, те говорят с теб, за да откриете заедно проблема. Моите супервайзъри са си лидерите на самите дейности, т.е. те сами преценяват доколко активен и отговорен си по време на мероприятията.

4. Защо се включи в Наградата?

Това може да прозвучи странно, но отначало беше само заради катеренето. Удоволствие ми доставят аутдоор дейности и Наградата предвещаваше точно това. Единственият проблем беше, че дотогава не бях спала в палатка. Но желанието да се катеря, надделя. Когато казах на баща ми за намерението ми да участвам, той ме предизвика на бас, че ще се откажа още при първата експедиция, щом ми се наложи да спя в палатка, и това ме мотивира още повече да се включа. В крайна сметка, аз спечелих.

Mihaela1

5. Какво дейности си избрала в направленията?

Моето креативно занимание е MUN (Model United Nations), за физическо се включих в клуба по бягане, и за социално – работя като доброволка по два часа всяка събота в чарити магазин (charity shop).

6. Разкажи ни за приключенското си пътуване:

По отношение на организация, нашата група нямаше проблеми. Всеки изпълняваше определена роля в групата, и това мисля ни помогна много по отношение на издържливостта ни по време на похода. Аз, например, бях отговорна за едната карта, и вървях отпред заедно с момичето, което носеше компаса, и тази й отговорност към групата, й помагаше да не изостава, въпреки че се движише по-бавно в сравнение с останалите. Бих казала, че най-голямото предизвикателство за всички ни, беше времето. Валя през по-голямата част от експедицията, и това се оказа особен проблем по време на катеренето, понеже трябваше да запазим максимално сухи раниците си и екипировката. Като цяло беше предизвикателство и да устроим кампа, докато валеше, да опънем палатките, да сготвим и т.н.

mihaela7

7. Разкажи ни за среброто си:

Среброто, като цяло, е по-лесната версия на златото. Като продължителност, дейностите са по-кратки – по 12 месеца всяка. Аз лично правих различни дейности. Имах пиано, гимнастика и Round Square (това е организация, свързана със събирането и даряването на пари на държави в нужда). Среброто ми помогна много в отношение, че знаех какво да очаквам за златото. А също е и добра подготовка, дава ти добра представа дали си готов да предприемеш по-сложната задача на златото.

8. Как би описала Наградата в едно изречение?

Живеем във време на удобства и дигитална комуникация, и Наградата е провокация за младежкия авантюристичен дух и издръжливост, да живееш няколко дни сред природата, откъснат от света (нямаме право на телефони), учиш се хем да оцеляваш самостоятелно, хем да се сработваш с екипа при организация и изпълнение на експедициите.

mihaela5