Блог

Истории за Наградата

Коя е Мая и защо зад Наградата се крие едно училище със специалност „Осъществяване на мечти“

1. Разкажи ни накратко за себе си? Коя е Мая?

Съвсем малко ми остава до 38 г. Журналист по образование и професия съм. По характер съм основно любопитна и най-вече усмихната. И най-много вярвам в Красотата – но не побрана натясно в мерки и теглилки, във форми, цветови гами и звуци, а в онази по-трудно доловимата, в Красотата, която е сила и градеж, мост между минало и бъдеще, едно цяло от доброта, любов и вяра… Нещо, върху което хем да стъпиш здраво, хем да се почувстваш все едно летиш…

Ей в този ред на мисли намирам „Наградата“ за красива!

13393355_10206087638981598_2140578274_n

2. Как и кога разбра за Наградата? Какво от нейната философия ти хареса?

Буквално, разбрах от фейсбук. А по-откровено първоначално НЕ разбрах от фейсбук – защото ми беше трудно да проумея какво точно стои зад името и краткото описание на програмата, но „надушвайки“ нещо интересно, реших да науча повече. И открих, че зад специфичното й название, 4-те направления, трите нива и наличието на ментор, лидер, участник и т.н. се крие прекрасен шанс за младите хора да се научат не просто да си поставят цели, но и да работят, за да ги постигнат. Че всъщност зад „Наградата на херцога на Единбург“ се крие едно училище със специалност „Осъществяване на мечти“.

 

3. Защо подкрепяш и популяризираш каузата на Наградата?

Подкрепям я, защото смятам, че е много полезна за младите хора с това, че ги поставя в положението да бъдат автори на собствения си живот, поне малко. Изключително полезно е да извървиш пътя от създаването до осъществяването на целите си, да осъзнаеш какво е постоянство, вяра, упоритост, дисциплина, кураж, успех и дори провал, да и провал… И като бонус към всичко това да получиш не само нов поглед към живота и света около теб, но и към своята личност: да откриеш повече за себе: кои са истинските ти желания, какво умееш и какво би искал да можеш, кои с качествата, които трябва да развиваш у себе си, кое е това, което те спира, коя е твоята сила, кои са ти слабостите. И да предизвикаш себе си да бъдеш различен, по-добър, по-близък до човека от собствените ти мечти.

 

4. Защо мислиш, че е важно младите хора в България да бъдат подкрепяни и насърчавани да развиват своите интереси и извънкласни занимания?

Като допълнение на казаното – ако училището ти дава рамката, руслото й е едно за всички, именно извънкласните занимания са тези, които ще моделират твоята индивидуалност.

 

5. Ако сега имаше възможност да станеш участник в Наградата, кои активности би си избрала в направленията Физическа активност, Умения, Доброволчество? А къде би отишла на приключенско пътуване?

Физическа активност: таекуондо. Умения – сладкарство. А за Доброволчеството: ей това не се научих да го избирам, там искам всичко, с което бих могла да се справя. Може би тук, трябва, като една от моите 5-годишни дъщери да напиша няколко и да избера с „Онче бонче“… Май имам нужда от лидерски съвет.

 

6. Пожелай нещо на Наградата.

Пожелание – не, по-скоро благодарности на нейния екип, на прекрасните деца и младежи и на техните ментори, че правят видим пътят към мечтите. И да, ето оттук изскочи и пожеланието: „Мечтайте още повече“.