“Изключително съм благодарна за всичко, с което Наградата обогати и осмисли живота ми. Наградата е уникална инициатива за всеки младеж и както гласи нейният слоган – World Ready, тя те подготвя за предстоящите житейски предизвикателства. На всеки, на когото му предстои и би искал да се запише, бих казала, че младежките му години, а и тези след това ще бъдат обогатени и усмислени!” – сподели Стефани Димитрова, участник от Американски колеж в София, по време на церемонията по награждаване на младежи, постигнали ниво Бронз в международната младежка програма.

Тя беше част от 70 ученици, които заместник-посланикът на Великобритания в България г-жа Лин Чарлс и г-жа Лилия Харизанова, изпълнителен директор на фондацията наградиха на официална церемония на 28 ноември в галерия Vivacom Art Hall в град София. 

Стефани Димова и Ниа Пецева, участници на ниво Сребро от Американски колеж в София

Водещи на събитието бяха Катерина Стойчева, носител на бронзово и сребърно ниво, участник в Наградата на ниво Злато и студент по медицина заедно с Георги Тонев – Лидер, Супервайзор и обучител в Наградата, както и психолог и преподавател в Частна профилирана гимназия “Образователни технологии”.

Важна част от израстването на младите хора са Лицензираните организации и техните екипи, които с отдаденост и инициативност търсят нови подходи, за да насърчат развитието на потенциала на своите възпитаници. Г-жа Лиляна Минкова – директор на Средно училище “Отец Паисий” гр. Самоков изрази възхищението си от успешните млади хора, дръзнали да се впуснат в това престижно начинание и да извървят, съпреживеят и надградят собствените си стремежи и възможности с програмата. Г-жа Минкова подчерта, че мисията на всяко българско училище е не просто да образова, а да води учениците по пътя на личностното им развитие, надграждайки техните индивидуални умения и формирайки нагласата да поемат отговорност за себе си и смелост да преследват мечтите си, като им осигурява една пълноценна образоватена среда. Ефективното взаимодействие между училищното образование и Наградата играе именно тази решаваща роля за насърчаването на приобщаващи и по-проспериращи общества.

Лиляна Минкова, директор на Средно училище “Отец Паисий” гр. Самоков

С повече от 60 годишен международен опит в разгръщането на личностния потенциал на младите хора, Наградата подкрепя развитието на индивидуалните интереси на учениците, чрез струкурирана програма за неформално образование. Програмата ангажира младежите в гимназиална възраст в целенасочени дейности и придобиване на опит през преживяване, което насърчава ресоциализацията и активното включване в гражданското общество. Младежите, вдъхновени от личните си интереси, си поставят предизвикателни цели в четири основни направления: развиване на умения, активна физическа дейност, добороволчество и приключение в природата. 

“Като физическа дейност и двете години в програмата избрах шорттрек, тъй като практикувам спорта от 9-годишна и посвещавам повечето си време извън училище на него. Гордо мога да кажа, че вече съм част от Националния отбор и представлявам България на множество международни и световни състезания. Шорттрекът ме научи най-вече на постоянство, което е качество, ключово и за Наградата. Уменията ми бяха свързани с изучаването на два чужди езика – испански и немски, които започнах почти от нулата, но бързо напреднах и усвоих. По време на бронзовото ниво помагах в дом за деца, лишени от родителска грижа в село Дрен, като събирах дрехи и други средства за тях. За сребърното ниво реших да пробвам нещо още по-различно и започнах да давам уроци по математика на по-малка ученичка. ” – разказа за избраните от нея сфери на развитие Ниа Пецева, възпитаник на Американски колеж в София.

За приповдигнатото и тържествено настроение допринесе музикалното изпълнение на Александрия Чальовски, участник в програмата, която в Наградата избра да развие музикалните си заложби.

За осма поредна година “Международната награда на херцога на Единбург – България” отличи личните постижения за възпитаниците на 14 училища и техните колективи, които са част от мрежата на програмата. 

За да постигнат ниво Бронз в програмата, наградените младежи са посветили 1044 часа изучавайки чужди езици, развивайки сръчността си чрез бродиране, плетене, оригами, рисуване, фотография, рисуване. Младите хора упражняваха различни музикални инструменти, надградиха кулинарните си способности, предизвикаха техническите си знания, за да програмират и изграждат сайтове.

В направление Физическа активност отделиха 947 часа за да повишат издръжливостта и бързината си чрез конна езда, пилатес, плуване, народни танци, шорт трек, табата, тенис на корт и др.

Участниците се включиха активно в продължение на 861 часа в различни доброволчески инициативи като подпомагаха работния процес в различни организации, полагаха грижи за деца и възрастни хора, инициираха благотворителни дейности, подкрепиха работата на своите учители, проведоха озеленителни акции, поддържаха туристически обекти и полагаха грижи за животни в приют.

В събитието бяха отличени възпитаници на СУ “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Карнобат; СУ “Вела Благоева”, гр. Велико Търново; СУ “Константин Константинов”. гр. Сливен; СУ “Отец Паисий”, гр. Самоков; СУ “Димитър Благоев”, гр. Свищов; 7 СУ “Кузман Шапкарев”, гр. Благоевград; 125 СУ “Боян Пенев”, Национална природо-математическа гимназия, ЧПГ “Образователни технологии”, Професионална гимназия по електротехника и автоматика, Първа частна математическа гимназия, Американски колеж,  ЧСУ “Свети Георги” в София и Виртуалния център на Наградата. 

Препоръчани статии