Двадесет и шест младежи бяха отличени за постигане на Златно и Сребърно ниво в Международната награда на херцога на Единбург – България.  Тържествената церемония се проведе на 12 септември 2023 г.  в Университетската ботаническа градина – София. Празникът събра партньори, председателя и членове на Почетния тръст на Наградата, родители, лидери и приятели, които заедно отбелязаха успеха на младите хора.

Сред официалните гости бяха г-н Тони Макмъри – управител на Инграм Микро ГБС ЕООД, г-н Евгени Ангелов – председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, г-жа Елица Баракова – изпълнителен директор на фондация BCause, г-н Левон Хампарцумян – банкер, общественик, Любомира Велчева – първият изпълнителен директор на Наградата, и г-жа Марина Кобакова – управител на ИНГ Банк – клон София.

Значките и сертификатите бяха връчени от г-жа Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България и партньор на Наградата, г-н Гълъб Донев, началник на кабинета на Президента на Република България, и Н. Пр. д-р Роб Диксън, посланик на Великобритания в България.  

Кристина Атанасова, национален директор на Фондацията, поздрави младежите за постигнатото. Тя сподели, че най-голямата гордост за екипа е, когато участниците остават ангажирани в семейството на Наградата и продължат в ролята на лидери.

Г-жа Кристина де Бройн, Представител на УНИЦЕФ за България и партньор на организацията, също поздрави младежите с думите:

В един бързо развиващ се свят, оформен от множество кризи, младите хора са катализаторите на положителната промяна и e наш дълг да подготвим младото поколение с подходящите умения и способности, чрез които да се трансформира, адаптира и реагира на предизвикателствата и да може да се включи пълноценно в обществото и демокрацията.

Президентската институция, която е и патрон на Наградата в България, беше представена от г-н Гълъб Донев, началник на кабинета на Президента. Той също се обърна към участниците, постигнали Златно и Сребърно ниво. Господин Донев сподели, че вдъхновението, вярата, надеждата и амбицията, които е съзрял в очите на младежите, му вдъхват оптимизъм и спокойствие за бъдещето.

Негово Превъзходителство д-р Роб Диксън, приятел на Наградата и носител на Бронзово отличие, се обърна към младежите:

От самото си създаване Наградата има за цел да помогне на младите хора като вас да изградят непоклатима вяра в себе си и способността си да се справят с нови предизвикателства. Уменията, които сте развили по време на участието си: лидерство, отговорност, работа в екип, отстъпчивост и адаптивност са важни не само за вас самите, но и за обществото като цяло.

Посланик Диксън отбеляза, че Наградата учи хората да живеят с ангажимент към света, създавайки глобална общност, която не само мечтае за бъдещето, но и го гради.

Доказателство именно за тази съзидателна сила бе и емоционалният разказ на Светлозара Савова, ученичка от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Карнобат и носител на ниво Злато на Наградата. Тя пренесе гостите през „удивително пътешествие“, в рамките на което е разбрала, че мечтите трябва да се превърнат в цели, за да се сбъднат. Светлозара сподели за научените уроци от Бронзовото до Златното ниво. Тя призова останалите участници да продължат да бъдат „движеща сила за промяна и вдъхновение“.

В края на церемонията Мария Костова очарова със своето елегантно изпъленение на художествена гимнастика. Току-що получила своето Сребърно отличие, тя ни разказа колко е важно да си добър човек и да помагаш на нуждаещите се. Мария продължава приключение си на ниво Злато.

Признателни сме на всички, които бяха с нас на този празник, на партньорите ни от УНИЦЕФ и най-вече на младите хора! Те бяха поводът да отбележим техните близо 2700 часа упоритост, равняващи се на 112 дни и 12 часа. За толкова време човек си поема дъх повече от 2 млн. и 511 хил. пъти. Само че, както казват, животът не се измерва с броя вдишвания, а с моментите, които спират дъха. На 12 септември изживяхме много такива мигове. Благодарим ви за тях!

На церемонията бяха отличени младежи от Виртуалния център на Наградата, Британика Парк Скул, Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, Първа частна математическа гимназия, 54 Средно Училище „Св. Иван Рилски“, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, Средно Училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Карнобат и Частно средно училище „Св Георги“.

Препоръчани статии