Нова година, нов човек, нови решения – но всички знаем, че може да е трудно да се поддържа темпото на промените, които искаме да направим. Особено докато дните са все още мрачни, мотивацията може да е трудна за поддържане.  

Събрахме някои от най-добрите си съвети, за да направите 2022 г. най-успешната си година досега. 

1. Разделете големите цели на по-малки стъпки и ги празнувайте! 

Независимо дали крайната ви цел е да ставате по-рано, да пробягате 5 км, да усвоите ново умение или каквото друго ви хрумне, няма да можете да я постигнете изведнъж. Ако се фокусирате само върху голямата цел, може да се обезкуражите, когато напредъкът ви се стори бавен. В зависимост от целта ви, разбиването ѝ на части може да изглежда така: 

  • Започнете с по-кратко време, което отделяте на дадена задача или умение и постепенно го увеличавайте, докато постигнете целта си – например 5 минути на ден за усвояване на ново умение, след това увеличете на 10, после на 20 или повече;
  • Поставете си важни етапи, които можете да постигнете и да отпразнувате преди голямата си цел – например да пробягате 1 км, след това 2,5 км, а после да изминете 5 км;
  • Усвоете разнообразни умения, които в комбинация ще ви помогнат да постигнете крайната си цел – ако искате да направите кратък документален филм, първо трябва да се научите как да използвате камера, как да работите с аудио, как да монтирате и куп други други умения.

2. Потърсете някой, на когото може да споделите обещанието си

Лесно е да се откажете от решенията си, ако нямате подкрепа на човек, важен за вас. Попитайте приятел, член на семейството или някой от общността на Наградата дали можете да работите заедно, за да споделяте взаимно напредъка върху целите си. Подкрепата, която можете да си окажете, може да бъде: 

  • Редовно да проверявате дали спазвате личните си обещания; 
  • Да разделите заедно големите цели на по-малки. Намерете решения, ако сте попаднали в задънена улица или не можете да се съсредоточите върху целите си;
  • Да отпразнувате големи и малки постижения.

3. Направете целите си SMART 

В Наградата на почит са SMART целите. Съкращението S-M-A-R-T ви помага да направите целите си нещо, което действително можете да постигнете, а не голяма концепция, която е трудна за изпълнение. Тя означава: 

Specific (Специфични) – направете решенията си конкретни, вместо неясни. Вместо просто “Искам да се справям по-добре в училище” или “Искам да вляза във форма”, поставете някаква много конкретна цел, например “Да си пиша домашните всеки ден преди 18:00, за да мога да гледам “Стани богат” ” или “Да мога да плувам 20 минути свободен стил, без да се задъхвам”. 

Measurable (Измерима) – трябва да можете да разберете кога сте постигнали целта си! Обещанието ви трябва да бъде формулирано така, че да можете да измерите резултата – например да приготвяте определен брой ястия, да проверявате определен брой уроци всяка седмица или да изминавате определен брой крачки всеки ден. 

Attainable (Постижими) – ако целта ви е нещо, което не зависи от вас, няма да можете да я постигнете. Да имаш цел като “да спрем изменението на климата” е твърде голяма за един човек и не може да бъде изпълнена. Целкато “да провеждам кампания пред местната ми общност по въпросите за околната среда” обаче е нещо, което можете да реализирате сами и да постигнете.

Relevant (Реалистична)- трябва да можете да се справите с целта си, затова я направете реалистична. Ако искате да научите нов език за 2 месеца, вероятно се подготвяте за провал. Но да можете да водите разговор на нов език за 2 месеца е много по-реалистично.

Time-bound (С краен срок) – дайте си краен срок за постигане на целта. Ако целта ви е свързана с някоя от дейностите в Наградата, това е идеално, тъй като имате определен брой месеци, определени за всяко направление. Ако целта е свързана с нещо друго, поставете свой собствен (реалистичен) краен срок, за да се мотивирате и предизвикате. 

4. Направете ги част от вашата Награда

Вече сте се записали за участие в Наградата, така че имате Лидер и подкрепа около себе си, за да постигнете Наградата си. Успешно адаптираните цели като част от програмата ще ви подготвят за успехи в бъдеще. Дали новогодишното ви обещание се вписва в направленията за доброволчество, физическа активност или умения?  

Не забравяйте да отбелязвате какво правите в Наградата, за да не се налага да се опитвате да си спомняте всичко накрая!

Ако все още не сте се впуснали в това приключение, което ще ви научи да се подобрявате и да изпълнявате своите собствени желания, прочетете как да се включите в Наградата.  

Източник: Making realistic resolutions for the New Year

Препоръчани статии