В последния пролетен ден и в духа на лятната ваканция искаме да ви споделим 10 възможности да попътувате, без да се налага да сменяте локацията си. Не, нямаме предвид реални приключения, защото за тях се изисква предварителна подготовка, екипировка, маршрут, приключенски дух и умения за ориентиране.
В следващите няколко параграфа ви споделяме списъка с книги за лятната ваканция, които препоръчват Алумни участниците в Наградата.

Чудо, Р. Джей. Паласио 

Оги (Огъст Пулман) е роден с лицева аномалия, поради което не тръгва на училище като останалите деца… но идва време и за това и той трябва да тръгне в пети клас в училището Бийчът Преп, а ако си спомняте детството си, ако сте минали по този път съвсем наскоро или минавате по него сега, знаете колко е труден този период. Проблемът е, че Оги е едно обикновено дете с необикновено лице. Но дали ще успее да убеди съучениците си, че въпреки външния си вид е като тях?

Джонатан Стрейндж и мистър Норел, Сузана Кларк

“Може ли магьосник да убие човек с магия?

– Предполагам, че магьосник би могъл, но джентълмен – никога.”

“Джонатан Стрейндж и мистър Норел” е безспорно най-добрият английски роман, писан през последните седемдесет години. Той е забавен, вълнуващ, страшен, неземен, практичен и вълшебен, пътуване през светлината и сянката – наслада за читателя както заради изисканата и точна употреба на думите, които авторката разгръща мъдро и опасно, тъй както Уелингтън някога е разгръщал войските си, така и заради мащаба на историята, заплетена и криволичеща като старите лондонски улички или тъмните английски гори. Това е огромна книга, изпълнена с хора, с които е удоволствие да се срещнем, със събития и места, които бихме желали да посетим отново, истинска наслада до край. Когато затворих книгата, единственото ми съжаление беше, че не е два пъти по-дълга” – Нийл Геймън.

451 градуса по Фаренхайт, Рей Бредбъри

451 градуса по Фаренхайт е научно-фантастичен роман — антиутопия от Рей Бредбъри, издаден през 1953 г. Името на романа идва от химическото свойство на хартията да се самозапалва при температура 451 градуса по Фаренхайт (232,78 градуса по Целзий).

Романът описва тоталитарно общество, което насърчава масовата култура и потребителското мислене, а книгите са забранени и подлежат на изгаряне. Малката опозиционна група на хората-книги се е заела да спаси духовното богатство, като всеки член научава наизуст някоя книга, за да я направи достъпна за следващите поколения. По времето на написване на книгата в САЩ са в разгара си шпиономанията и ловът на вещици, свързани с маккартизма.

Шест врани, Лий Бардуго

Шестима опасни престъпници и един невъзможен удар.

Кетердам – оживен център на международната търговия, където всичко може да бъде получено срещу правилната цена – и никой не знае това по-добре от престъпното чудо Каз Брекер.

Каз получава оферта за смъртоносен удар, който ще го направи богат отвъд най-смелите му мечти. Но той не би могъл да се справи сам…

Затворник с жажда за мъст. Стрелец, пристрастен към залозите. Беглец с тайно минало.

Шпионин. Сърцелом. Крадец с таланта винаги да се измъква. Бандата на Каз е единственото нещо, което е способно да застане между света и унищожението – ако междувременно не се избият помежду си…

Непорочните самоубийства, Джефри Юдженидис

С уникалния си стил, авторът въвежда читателите в живота на семейство Лисбън – пет сестри, млади и красиви, живеещи и съзряващи под зоркия поглед и контрол на силно религиозните си родители. На пръв поглед всичко е нормално, перфектно семейство, в което няма нищо излишно и всяко нещо си е на мястото.

Но четейки между редовете се усеща тихият ужас, който цари в този дом и викът за помощ, който трябва да бъде чут по какъвто и да е начин.
Въпреки мрачния си сюжет, историята е по особен начин забавна и иронична. Чете се леко, но се усеща нейната плътност, която завладява емоционално.

Унизени тела, Ивлин Уо 

„Унизени тела“ е един от най-силните и проницателни сатирични романи от първата половина на XX век, чиито герои режисьорът Стивън Фрай пренася на екрана в своя филм „Златната младеж“. Едри магнати, представители на властта, дребни светски хроникьори, вечно на лов за сензации, автомобилни състезатели, провинциален свещеник, начеващ писател, който се бори за подобаващо място сред елита, за да се ожени за едно от най-мечтаните момичета, добре поставено в обществото, и още, и още гротескни лица… 

Тъмната Кула, Стивън Кинг

“Човекът в черно бягаше през пустинята и Стрелецът го следваше.” – така започва поредицата за Тъмната кула, най-мащабната и най-епичната творба на Стивън Кинг. Фентъзи, изумителни приключения и дълбоки прозрения за човешката природа, за приятелството, любовта и предателството. И за старата като света борба между доброто и злото – тема, минаваща като червена нишка в книгите на Краля.

Роланд от Гилеад, последният Стрелец, преминава през паралелни светове и се сблъсква с невъобразимото. Олицетворение на самотния герой от древните митове и от класическите уестърни, той извършва подвизи (и понякога предателства) в името на една-едничка цел – да открие и да запази мистичната пресечна точка на всички светове, всички вселени – ТЪМНАТА КУЛА.

Синият ум, Уолъс Дж. Никълс

Една забележителна книга на морския биолог Уолъс Дж. Никълс за въздействието на водата върху нашето здраве. Според него традиционно хората са търсили близостта до водата не само по прагматични причини, но и защото човекът изпитва естествено привличане към сините пространства.

Защо това, че сме близо до водата, успокоява ума и тялото ни? В Blue Mind, Уолъс Дж. Никълс разкрива ползите от това да се намираш, върху, под или просто в близост до вода.

Комбинирайки авангардна невронаука с убедителни лични истории от най-добрите спортисти, водещи учени, военни ветерани и надарени художници, той показва как близостта до вода може да подобри креативността, да намали тревожността и да увеличи професионалните успехи.

Братята с лъвски сърца, Астрид Линдгрен

Двамата братя Йонатан и Карл Лъвските сърца се пренасят в отвъден свят, наречен Нангияла. Но и там, както на земята, доброто и злото са в тежка битка. Тиранинът Тенгил заедно със своите войници и чудовището Катла са заробили жителите на мирната Шипкова долина. Смелият и силен Йонатан става предводител на бунтовниците, а малкият Карл трябва да победи страховете си и да последва своя любим брат.

Аз, роботът; Айзък Азимов

„Аз, роботът“ връща читателя на Земята, във времето, когато са създадени първите позитронни роботи. Оформен като интервю със Сюзън Келвин, най-добрата робопсихоложка на всички времена, този сборник разкрива необятността на моралните дилеми, пред които е изправен всеки ум – човешки или позитронен. Подчиняващи се на Трите закона, роботите взаимодействат с хората в свят, движен не само от целесъобразността, но и от сили, неподвластни на логиката, като гнева, състраданието и любовта.

Анотациите на книгите са цитирани от: www.helikon.bg, www.elephantbookstore.comwww.orangecenter.bg, www.ciela.com.

 Aко си постигнал някое от нивата в Наградата и искаш да станеш част от Aлумни клуба, свържи се с нас на имейл: alumni@intaward-bg.org

Препоръчани статии