Двеста младежи от цялата страна бяха отличени на тържествена церемония по връчване на Международната награда на херцога на Единбург – България

На 9 октомври 2024 г. Античният културно-комуникационен комплекс „Сердика“ се превърна в сцена на вдъхновение и успехи. Близо 200 младежи от различни краища на България, постигнали златно, сребърно и бронзово ниво в Международната награда на херцога на Единбург – България (Наградата), бяха отличени на церемония, която отбеляза и 10-годишнината на програмата в страната. Около 400 гости, включително доброволци и официални гости, се събраха под стъклените куполи на Ларгото, за да отпразнуват не само успехите на младежите, но и отдадеността на всички, които ги подкрепят.

Президентът на Република България и патрон на програмата за страната, г-н Румен Радев, връчи на отличените участници значките и сертификатите заедно с британския посланик, Н. Пр. Натаниел Копси, и членовете на Почетния тръст – Елена Маринова, Христо Христов, Елица Баракова и Антоанета Календерова. Президентът и посланикът в своите речи подчертаха колко е важно младежите да поемат социална отговорност и да работят за по-силно и сплотено общество. Кристина Атанасова, изпълнителен директор на Наградата, насърчи младите хора да инвестират в себе си и своите умения:

С постигнатото ниво днес имате конкурентно предимство, не го забравяйте. Ако случайно се усъмните, огледайте се и си дайте сметка, че всички тези хора са тук заради вас!

Събитието беше динамично и емоционално. Водещите – Мила Бончева (НПМГ) и Веселин Каменов („Британика Парк Скуул“), вече носители на сребърни значки, вдъхнаха енергия на публиката и заразиха всички с доброто си настроение. Те поведоха гостите на символично пътешествие през историята на Наградата.

Сред специалните гости беше Теодор Василев, един от основателите на Наградата в България. Той разказа как преди десетилетие, вдъхновен от случайна среща с участници в програмата в Обединеното кралство, поема мисията да доведе инициативата у нас. Румяна Ашкова, бивш председател на алумни клуба на Наградата, също сподели спомени от своята златна церемония и символично предаде щафетата на Евелина Димитрова – нова носителка на златна значка. В речта си Еви подчерта нематериалния характер на Наградата:

Нашето общо призвание е да се развиваме и да работим за едно по-добро бъдеще. Могат да ти вземат всичко материално, но никой не може да ти отнеме това, което имаш вътре в себе си – знанията, уменията, ценностите.

Димитър Христов, студент в СУ „Св. Климент Охридски“ и бивш ученик на Първа частна математическа гимназия, впечатли всички с виртуозното си изпълнение на електрическа китара. Сред римските останки на Ларгото той изсвири свой кавър на метал парчето „Lachrymose“ на Conquering Dystopia – ярък пример за постигането на високи цели в музиката, започвайки развитието си чрез Наградата.

По случай 10-годишнината на програмата в България, на церемонията бяха раздадени и наградите от инициативата „10/10“, която отличава най-отдадените лидери, ментори и организации. Теодор Василев и членовете на Почетния тръст връчиха благодарствените грамоти на победителите в десетте категории:

  1. Организация, работеща с най-много младежи в Наградата – СУ „Димитър Благоев“, гр. Свищов;
  2. Организация с най-много наградени участници в Наградата – СУ „Димитър Благоев“, гр. Свищов;
  3. Организация, вдъхновила най-много младежи като Лидери и СиО – Първа частна математическа гимназия, гр. София;
  4. Най-много проведени и коректно отчетени Приключенски пътувания – Американски колеж в София;
  5. Организация, която е „мастър“ в ползването на ORB – ЧСЕУ „Британика Парк Скуул“;
  6. Супер СиО на Наградата – Яница Стоянова от СУ „Димитър Благоев“, гр. Свищов;
  7. Най-ефективен ментор в Наградата – д-р Цветанка Стефанова от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, гр. София;
  8. Най-подкрепящ и развиващ Наградата директор – инж. Марияна Влъчкова от Първа частна математическа гимназия, гр. София;
  9. Най-отдаден лидер в Наградата – Евелина Йорданова от ЧПГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, гр. Варна;
  10. Голяма награда за цялостен принос – Първа частна математическа гимназия, гр. София.

Разбира се, какво е рожден ден без танци? Младежите от ПГТ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Сливница – Венелин Любенов, Теодора Георгиева, Патрисия Димитрова, Емилия Георгиева и Евелина Александрова, поведоха всички с енергичното Добруджанско право хоро. След него залата запя „Честит рожден ден“, а организаторите и Почетният тръст духнаха свещичките на тортата с пожелание за още много години успехи за младите хора на България.

Екипът на Наградата изразява своята дълбока признателност към всички участници, доброволци, членове на Почетния тръст и бизнес партньори за тяхната дългогодишна подкрепа. Благодарности също така отправяме към партньорите от Кока-кола ХБК – България за освежаващите напитки, както и към Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ за гостоприемство. Събитието бе заснето от Сима Биволарска-Стоянова, която улови щастливите мигове от този незабравим ден.

Безкрайно сме признателни на Кристиан Илиев, Миа Шишкова, Ния Шишкова, Филип Паулетто, Христина Алексиева, Георги Тонев и звездните ни репортерки – Бистра Кирилова и Микаела Михайлова, за всеотдайността и безценната помощ, която ни оказаха преди, по време и след тържеството.

На церемонията бяха наградени младежи от следните организации:

  • 125 СУ „Боян Пенев“
  • Американски колеж в София
  • АЕГ „Гео Милев“, гр. Русе
  • Британско училище в София
  • Виртуален център на Наградата
  • ГПЧЕ „Ромен Ролан“, гр. Стара Загора
  • Национална природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“, гр. София
  • ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, гр. Горна Оряховица
  • ПГТ „Н.Й.Вапцаров“, гр. Сливница
  • Първа частна математическа гимназия, гр. София
  • СУ „Вела Благоева“, гр. Велико Търново
  • СУ „Димитър Благоев“, гр. Свищов
  • СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Карнобат
  • ЧСЕУ „Британика Парк Скуул“
  • ЧЕСУ „Дорис Тенеди“
  • ЧПГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, гр. Варна
  • ЧСУ „Св. Георги“

Международната награда на херцога на Единбург – България продължава да вдъхновява и привлича нови участници, като за едно десетилетие през програмата са преминали над 2600 млади хора от повече от 70 организации в цялата страна.

Препоръчани статии