Стивън Кинг не е написал нито една книга.

(наведнъж)

Каква е връзката между желание и цел? Коя цел е СМАРТ и коя не? Защо са толкова важни добре поставените цели в Наградата, в живота и в работата и как да ги постигаме?  Екипът на Наградата предлага отговори на тези въпроси в две поредни статии. Прочетете първата част тук.

✅ Видях статията за СМАРТ целите. 

✅ Имам идея за проследима и постижима цел. 

❓ А сега какво? 

⁉️ И въобще, какво общо има Стивън Кинг с Наградата и целите?!

Преди да отговорим на въпроса, нека изясним clickbait-а в заглавието. Да, нито Стивън Кинг, нито който и да е друг автор е написал своя книга наведнъж. Книгите, както и нашите значими и смислени цели, не се постигат след дълги периоди на обмисляне и планиране, след което „магически“ да се материализират в рамките на няколко супер продуктивни дни. Тъкмо напротив – постигнатите цели идват от постоянните действия в дадена посока. 

Така например, за да напише дадена своя книга, Стивън Кинг си поставя за задача да пише по само 10 страници на ден. Не звучи много, но за 3-месечен период (тъкмо продължителността на ниво Бронз в Наградата😉) това се равнява на почти 1000 страници, над 180 000 думи и, най-важното, на 1 прилично дълга книга. Но писането на книги не е мечтата на Стивън Кинг, то е само средството за постигането ѝ. Мечтата му е да разказва историите си на много хора и да се издържа от това. 

Същото важи и за постигането на твоите желания – ако искаш да научиш нов език сам/а, постави си за цел, например, да можеш да говориш за себе си и ежедневието си 5 минути. За да постигнеш целта си, разбий я на малки задачи, по които да работиш ежедневно. Научавай всеки ден постижим брой думи и езикови конструкции и бързо ще видиш напредъка. След като постигнеш целта си, постави си нова – да можеш да водиш разговор относно околната среда например. Разбий я на малки задачи като да прочиташ една статия за климата на чуждия език всеки ден. Работейки постоянно и постигайки целите, скоро ще постигнеш и желанието си, а именно научаването на нов език! 

Ако целта ти пък е да изградиш инстаграм профил с хиляди последователи, защото искаш да станеш добър/добра в маркетинга в социалните мрежи, постави си за задача да постваш ежедневно. Правейки го редовно ще разбереш какво привлича внимание и въздейства на публиката. 

„Рим не е бил построен за един ден“, гласи поговорката. „Нито твоят живот и твоите мечти“, бихме добавили ние. Затова работи с постоянство и трупай знания, умения и преживявания. Ако искаш да ни се похвалиш с твоите цели и постижения, пиши ни на pr@intaward-bg.org и може да разкажем твоята история! Ако искаш да се впуснеш в приключение, което ще те научи да се подобряваш и да изпълняваш своите собствени желания, прочети как да се включиш в Наградата.  

Препоръчани статии