Блог

Истории за Наградата

Какво е бъдещето на образованието? – интервю с Любомира Велчева, изпълнителен директор

Това интервю е част от кампанията #WORLDREADY и бе публикувано в глобалния сайт на Наградата. Решихме да го споделим и тук, защото разказва за програмата, през погледа на Любомира Велчева, изпълнителен директор на Наградата в България, по-известна още като Люба! 🙂

Преди да започне да работи в програмата, Любомира работи в сферата на човешките ресурси в голяма международна корпорация. Споделя, че е направила скок в неизвестното, защото е била привлечена от идеята за промяна на живота на младите хора.

Кое е най-голямото ти постижение досега, откакто работиш в Наградата?
– От гледна точка на Наградата като организация ще кажа, че сме създали една прекрасна и разпознаваема организация, най-голямата, работеща дългосрочно с младежи в България днес. Напоследък, на всички образователни и младежки събития, които посещаваме, задаваме въпроса „Как разбрахте за Наградата?“ и винаги в отговорите има поне няколко души (учители, млади хора или родители), които заявяват, че са чували от участници, ментори или лидери.
От лична гледна точка, това е развитието ми като професионалист и човек. Бях на 27 г., когато станах изпълнителен директор. Тогава изобщо не бях готова за тази отговорност. И все пак, упоритостта, наивността и любопитството ми помогнаха да намеря идеалния екип, с който да изградим силни основи на организацията и да създадем смислен опит и преживяване в рамките на Наградата, която прави младите хора малко по-готови за света #WORLDREADY.

Какви са амбициите ти за Наградата в бъдеще?
– Нашата голяма цел е да направим Наградата достъпна за всички млади хора в България. Да популяризираме младежката работа и да я направим част от структурирана и устойчива система.

Освен това, заедно с екипа си мечтаем да имаме къща на Наградата на три етажа. На първия етаж ще бъде офисът на големия вече екип на Наградата в България, вторият – пространството за обучение и работилници, а на третия етаж ще бъде младежко пространство, където младите хора могат да идват и да развиват идеи, умения или просто да правят нещо заедно. Ще имаме и градина, в която да организираме младежки фестивали и събития. И така, веднага щом постигнем голямата си цел, ще направим мечтата си SMART цел и ще започнем да мечтаем за още повече!

Какво е бъдещето на образованието? Какви промени се надявате да направите?
– Наричам го учене, не образование, тъй като образованието предполага граници и ограничения. В бъдеще вярвам, че ученето ще бъде процес. Този процес ще има рамка и ще предлага възможности на хората да учат и да развиват умения и компетенции, които ги правят по-добра версия на себе си, за да направят и този свят по-добро място. С две думи, бъдещето на образованието трябва да направи този свят едно по-добро място за живеене.

Какви елементи допринасят за доброто образование?
Среда – физическа и емоционална;
Адекватност – по отношение на време, поколение, култура, нужди;
Въздействие – реалното въздействие върху обучаващите се и местното общество. Това въздействие трябва да се измерва и оценява ежегодно.

Как се е променила ролята на преподавателите към днешна дата? И как смятате, че ще се променя в бъдеще?
– Последните пет години ролята на преподавателя е станала толкова взискателна и в същото време все по-малко уважавана от обществото. Ние като общество очакваме много от тях, като същевременно забравяме да оценяваме това, което ни дават и го приемаме за даденост. Ако искаме да имаме добри педагози, трябва да променим отношението си към тях и да възстановим техния имидж в обществото, като им дадем уважението, което заслужават, доверието и, не на последно място, свободата да създават и творят.

Как най-добре можем да подготвим младите хора като агенти на положителна промяна в бъдеще?
Когато вярваме, че са такива!
Даваме им свободата да бъдат такива!
Подкрепяме тяхното развитие, за да станат такива!
Празнувахме заедно техния успех!

###

До 10 юни 2019г. училища от цялата страна могат да кандидатстват и да получат лиценз към Международната награда на херцога на Единбург – България (накратко Наградата) в пролетната кампания – “Бъди вдъхновяващо училище!”.

Придобивайки лиценз за независим оператор на престижната международна програма, училищата ще получат достъп до изпитаната методология на Наградата, която развива лидерски умения чрез неформално образование. Програмата дава добавена стойност на образователния процес, като сертифицира всички знания и умения, придобити в извънкласните дейности и утвърждава училището като привлекателно място и среда за развитие на младите хора. В основата на програмата стои развитието на лидерски умения у младите хора,  с цел постигане на по-устойчиво развитие на образователната система и позитивна среда за реализация.

Всяко училище и организация в България има възможност да заяви желанието си да стане независим оператор в Наградата чрез попълване на онлайн форма тук.