Това интервю е част от кампанията #WORLDREADY и бе публикувано в глобалния сайт на Наградата. Решихме да го споделим и тук, защото разказва за програмата, през погледа на Любомира Велчева, изпълнителен директор на Наградата в България, по-известна още като Люба! 🙂

Преди да започне да работи в програмата, Любомира работи в сферата на човешките ресурси в голяма международна корпорация. Споделя, че е направила скок в неизвестното, защото е била привлечена от идеята за промяна на живота на младите хора.

Кое е най-голямото ти постижение досега, откакто работиш в Наградата?
– От гледна точка на Наградата като организация ще кажа, че сме създали една прекрасна и разпознаваема организация, най-голямата, работеща дългосрочно с младежи в България днес. Напоследък, на всички образователни и младежки събития, които посещаваме, задаваме въпроса „Как разбрахте за Наградата?“ и винаги в отговорите има поне няколко души (учители, млади хора или родители), които заявяват, че са чували от участници, ментори или лидери.
От лична гледна точка, това е развитието ми като професионалист и човек. Бях на 27 г., когато станах изпълнителен директор. Тогава изобщо не бях готова за тази отговорност. И все пак, упоритостта, наивността и любопитството ми помогнаха да намеря идеалния екип, с който да изградим силни основи на организацията и да създадем смислен опит и преживяване в рамките на Наградата, която прави младите хора малко по-готови за света #WORLDREADY.

Какви са амбициите ти за Наградата в бъдеще?
– Нашата голяма цел е да направим Наградата достъпна за всички млади хора в България. Да популяризираме младежката работа и да я направим част от структурирана и устойчива система.

Освен това, заедно с екипа си мечтаем да имаме къща на Наградата на три етажа. На първия етаж ще бъде офисът на големия вече екип на Наградата в България, вторият – пространството за обучение и работилници, а на третия етаж ще бъде младежко пространство, където младите хора могат да идват и да развиват идеи, умения или просто да правят нещо заедно. Ще имаме и градина, в която да организираме младежки фестивали и събития. И така, веднага щом постигнем голямата си цел, ще направим мечтата си SMART цел и ще започнем да мечтаем за още повече!

Какво е бъдещето на образованието? Какви промени се надявате да направите?
– Наричам го учене, не образование, тъй като образованието предполага граници и ограничения. В бъдеще вярвам, че ученето ще бъде процес. Този процес ще има рамка и ще предлага възможности на хората да учат и да развиват умения и компетенции, които ги правят по-добра версия на себе си, за да направят и този свят по-добро място. С две думи, бъдещето на образованието трябва да направи този свят едно по-добро място за живеене.

Какви елементи допринасят за доброто образование?
Среда – физическа и емоционална;
Адекватност – по отношение на време, поколение, култура, нужди;
Въздействие – реалното въздействие върху обучаващите се и местното общество. Това въздействие трябва да се измерва и оценява ежегодно.

Как се е променила ролята на преподавателите към днешна дата? И как смятате, че ще се променя в бъдеще?
– Последните пет години ролята на преподавателя е станала толкова взискателна и в същото време все по-малко уважавана от обществото. Ние като общество очакваме много от тях, като същевременно забравяме да оценяваме това, което ни дават и го приемаме за даденост. Ако искаме да имаме добри педагози, трябва да променим отношението си към тях и да възстановим техния имидж в обществото, като им дадем уважението, което заслужават, доверието и, не на последно място, свободата да създават и творят.

Как най-добре можем да подготвим младите хора като агенти на положителна промяна в бъдеще?
Когато вярваме, че са такива!
Даваме им свободата да бъдат такива!
Подкрепяме тяхното развитие, за да станат такива!
Празнувахме заедно техния успех!

Препоръчани статии