62 български ученици, постигнали ниво Бронз в Международна награда на херцога на Единбург ще бъдат отличени за своите постижения

Знаете ли как се танцува “Шопски танц” или “Варненско хоро”, или пък “Трите пъти”? А как се работи с грънчарско колело? Какво е графичното рисуване? Как се насърчават  ученици да обменят и даряват книги за да съберат колекция от различни жанрове? Как се научаваш да катериш алпинистка стена за 16 часа? Какво е да бъдеш на 15 и да се грижиш за малки деца? Или пък какво са 6 месеца и 186 мечтани цели? Това са част от постиженията на шестдесет и двама младежи, постигнати в рамките на ниво Бронз на Международната награда на херцога на Единбург в България. Те ще бъдат отличени на специална церемония по награждаване на 18. юни от 16.30 часа в Американския колеж в София. Д-р Ричард Юинг, президент на колежа у нас и Любомира Велчева, изпълнителен Директор на Наградата в България лично ще връчат значки и сертификати на младежите, които през последните шест месеца са преминали през програмата и са развили ключови житейски и лидерски умения.

Бъдещите бронзови носители на Наградата от София, Варна, Оряхово, Горна Оряховица, Шумен, Пазарджик, Костинброд, Разград и Враца доброволно са посветили над 3500 часа, за да се научат да работят в екип, да бъдат постоянни в постигането на личните си цели по пътя на ученето чрез преживяване извън класните стаи.

През изминалите шест месеца 62-та младежите се впуснаха в целенасочено доброволчество за различни каузи като, усмихваха с увлекателни уроци малки деца в “Музейко”, преподаваха компютърни умения; продаваха сладки за да съберат средства за недоносените деца и оборудват детска линейка, погрижиха се и за животните в “Animal Rescuе”.

Във направление Физическа активност младите отделиха по 1 час седмично за да повишат физическата си издръжливост и бързината, тренираха на открито и в зали, усъвършенстваха стиловете плуване, разнообразни бойни изкуства и танци.

В направлението умения изучаваха чужди езици, занимаваха се с фотография, организираха различни събития и базари, развиваха готварските си умения, овладяха различни музикални инструменти, поплетоха, танцуваха народни танци, а някои решаваха и сложни уравнения, за да подобрят своята математическа подготовка.

Наградата ми помогна в моето личностно развитие и постигане на целите. Тя ми даде възможности, срещна ме с много хора в най-различни сфери и непрестанно ми даваше житейски уроци. Успя да обедини мен и целите ми в професионален аспект. Наградата е полезна за всеки желаещ да осъществи това, което иска. Може да се каже, че тя е инструментът, който ни насочва в правилната посока.” – споделя Бойко Аспарухов, който ще бъде един от отличените и успешно постигнал ниво Бронз в международната програма.

Наградата не е лесна за постигане. Има три нива – бронз, сребро и злато, в които участниците си поставят стимулиращи лични цели, които с постоянство, насоки и подкрепа от опитни лидери (ментори) трябва да постигнат за определен период от време. Избират активности в направленията – Умения, Физическа активност и Доброволчество, и преживяват Приключенско пътуване, а на ниво Злато, участват и в проект в полза на обществото, далеч от родното си място. Всеки младеж на възраст между 14 и 24 години може да стане носител на Наградата на ниво Бронз, Сребро или Злато.

Какво празнуваме на 18. юни ли? Постигнатите лични предизвикателства на шестдесет и двамата участници, които в рамките на програмата положиха целенасочени усилия, за своето лично развитие. Празнуваме тези, които с действията си могат да задават новите ценности, новите примери и не познават значението на думата “не мога”. Събитието цели да разпознае усилията и времето, които младите хора инвестират в личностното си развитие чрез неформалното образование, успоредно с формалното.

Към днешна дата над 750 младежи от 56 Лицензирани организации активно постигат своите цели в индивидуалната си програма в 21 града в България. А за да не загубят посоката по пътя, 300 обучени Лидери подкрепят младежите, по време на тяхното израстване.

Препоръчани статии