Запознайте се с Тони Макмъри, най-новият член на Почетния тръст на Наградата. 20-годишният опит в подкрепа на социални каузи на г-н Макмъри припокрива ценностите на нашата Фондация и за нас е гордост, че прие поканата ни.

Г-н Макмъри е изпълнителен директор на Инграм Микро България – един от големите технологични дистрибутори в света и водеща компания за продажби, маркетинг и логистика с повече от 1300 служители в България и 28 хиляди души в света. През 2021 г. Тони Макмъри става част от борда на Американската търговска камара в България.

Като активен човек, посветен на значими каузи и приключения, г-н Макмъри участва в самоорганизирани, самофинансирани предизвикателства за избрани от него благотворителни организации и редовно изнася мотивационни и образователни лекции, за да вдъхновява другите да организират подобни събития. Нямаме търпение да започнем активна работа с Тони, като не се съмняваме, че той ще бъде пример за вдъхновение и развитие на младите хора в България.

Защо вярвате в мисията на Наградата?

– Като британец, който живее в България, съм запознат от първа ръка как Наградата може да подтикне по-младото поколение да изгради връзка с природата. Вярвам, че времето навън, далеч от ежедневието и бързането влияе благоприятно на психическото, физическото здраве и ни помага да се развиваме.

Представете си, че сте участник в Наградата, каква ще бъде Вашата цел в направление Умения? Кои са уменията и качествата, които намирате за най-полезни в ежедневието/работата си?

– Бих избрал нови умения – да се науча на нещо, което още мога, или да подобря и усъвършенствам уменията, които ще ми помогнат да израствам.
Развил съм много умения в личния и в професионалния си живот:

Комуникационни умения – да предам посланието си ясно и стегнато, устно и писмено. Това ми помага да предотвратя объркване в определени ситуации.

Адаптиране към промяната – по-голямата част от моя професионален живот е преминал в технологичния сектор. Тази динамична среда ми позволи да развия гъвкаво мислене, отворено към промени, както и да адаптирам подхода си според ситуацията.

Сътрудничество – като млад човек винаги бях добър в спорта и други дейности на открито, но те бяха ограничени до индивидуална изява – например, като тийнейджър станах национален шампион по дълъг скок. През годините се научих да работя с другите повече, да успявам и като част от екип. Умението за изграждане на отборен дух е нещо, което Наградата носи на всеки млад човек – дори на тези, които нямат опит.

Според Вашия собствен опит каква е ролята на предизвикателствата в нашия живот?

– Развих чувството, че трудностите могат да се приемат положително. “Пътят” ми от предизвикателства ме направи човека, който съм. Често казвам на моите екипи, че когато се сблъскаме с трудност, резултатът – добър или лош – винаги ни учи.

Имали ли сте някога ментор? Кои са основните полезни неща, които научихте?

– През живота си имах късмета да имам много ментори. Майка ми беше най-големият. Тя ме научи да бъда лоялен, упорит и да правя всичко с желание.
И досега поддържам връзка с учителката си по музика от училище, която е на 94 години. Нейните мъдри думи ми дават уникална гледна точка за живота, извън компютърните екрани, мобилните телефони или търсенията в Google!
Отношенията ми с моите наставници винаги са ми давали шанс да сверя часовника си с този на моя ментор – така проверявам идеите си, чувам друга гледна точка. Освен това ми донесоха нови възможности за работа в среда, която много ценя.
Ползвам опита си и съм много отворен към менторството на младежи и тук в България.

Какъв е Вашият съвет към младите?

– Моят основен съвет е младите хора да се възползват от шансовете, когато се появят, за да се усъвършенстват като личности. Наградата на херцога на Единбург е възможност.
Ако подобни варианти не са лесно достъпни, тогава те трябва да ги потърсят, независимо дали са в България или в други страни.
Ако няма готово решение, човек може да направи това, което направих аз – да организира събитие или предизвикателство. Това се отплаща! Голямото удовлетворение подхранва нуждата ми да правя нови неща, по-големи и по-добри от последния път. То е и в основата на пътешествията, които започвам.
Последният ми съвет е да слушат тези, които имат опит.
Каквото и да се искате да постигнете, някой някъде вероятно е „минал по вашите стъпки”. Винаги бъдете готови да поискате „безплатен съвет“, за да успеете.

Препоръчани статии

Снимка: The Duke of Edinburgh's International Award Romania