Над 100 младежи, постигнали ниво Бронз на Наградата, бяха отличени на тържествена церемония в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“

На 27 ноември 2023 г. над 100 младежи от България и Украйна, завършили ниво Бронз на Международната награда на херцога на Единбург – България, бяха отличени на тържествена церемония в Аулата на [...]

Стипендиантска програма към Международна награда на херцога на Единбург – България

Стипендиантската програма е създадена в рамките на партньорството между Международната наградата на херцога на Единбург в България и УНИЦЕФ България и цели да подкрепи пълноценното участие на [...]

Двадесет и шест младежи, постигнали Златно и Сребърно ниво, бяха отличени на тържествена церемония

Двадесет и шест младежи бяха отличени за постигане на Златно и Сребърно ниво в Международната награда на херцога на Единбург – България.  Тържествената церемония се проведе на 12 септември [...]

Международната награда на херцога на Единбург и УНИЦЕФ започват съвместна програма за младежи от Украйна и България

“Stand By Me” (Рамо до рамо) е партньорство, което ще подкрепи повече от 2000 украински и български младежи между 14-24 години в изграждането на умения на 21-век и в активното им гражданско [...]

Антоанета Календерова: “Младежите се нуждаят от среда, в която да се чувстват сигурни да пробват различни неща, да грешат и питат, да експериментират, без страх от осъждане.”

Международната награда на херцога на Единбург – България приветства най-новият член на Почетния тръст на фондацията – Антоанета Календерова. В продължение на 23 години Антоанета [...]

Виктор Вълков: “Наградата ми достави удовлетворение, че най-накрая имам шанс да направя нещо за другите.”

Виктор Вълков се присъединява към Наградата, когато е във втори курс във Факултета по журналистика на Софийския университет. Въпреки че страда от нелечимо рядко заболяване, той много бързо и [...]

Светлозар Петров: “Предизвикателствата са моторът на прогреса.”

С началото на новата 2023 г. освен предизвикателствата, екипът ни вярва, че е добре подготвен да посреща и промените, които съпътстват всяко развитие. Светлозар Петров, управител на компанията за [...]

Заместник-посланикът на Великобритания отличи постиженията на 70 български ученици

“Изключително съм благодарна за всичко, с което Наградата обогати и осмисли живота ми. Наградата е уникална инициатива за всеки младеж и както гласи нейният слоган – World Ready, тя те [...]

Тони Макмъри към младите хора: “Голямото удовлетворение подхранва нуждата да правим нови неща – по-големи и по-добри от последния път.”

Запознайте се с Тони Макмъри, най-новият член на Почетния тръст на Наградата. 20-годишният опит в подкрепа на социални каузи на г-н Макмъри припокрива ценностите на нашата Фондация и за нас е [...]

Близо 70 дарители подкрепиха глобалната инициатива на Наградата Stand by me в ежегодния благотворителен куиз

На 1 ноември, навръх Деня на народните будители, за втора поредна година проведохме нашия благотворителен куиз в подкрепа на глобалната инициатива “Stand by me”. Събитието се проведе в [...]

Мисията на Наградата в България е да бъде достъпна за всички млади хора от 14-24 години. За да я постигнем, работим с училища и организации, които получават лиценз да прилагат програмата сред своите младежи. В тази секция можете да разберете повече за същността на Наградата, процеса и предимствата на партньорството.

8 милиона младежи от над 130 страни по света вече са участвали в Наградата. Това е възможно благодарение на хилядите училища и организации, които подкрепят участващите млади хора в тяхното личностно развитие. Фондацията на Наградата в България предоставя лицензиране, обучения, онлайн система, подкрепа и сертифициране за участващите организации. Всяка организация, която работи с деца и млади хора (напр. училища, младежки организации и клубове, спортни или туристически клубове, организации с нестопанска цел), може да бъде лицензирана като оператор на Наградата, давайки достъп до програмата на младите хора, с които работи.

Наградата е инструмент, който лесно може да стане част от културата на едно училище или организация, въвличайки служители, младежи и родители в обща инициатива, която подкрепя младите хора и ги подготвя за света, който ги очаква.

След като една организация се лицензира, екип от служители преминава серифициращи обучения, свързани с прилагането на програмата – обучение за Лидери, обучение за управление на програмата и обучение за супервайзори и оценители, които позволяват екипът да планира дейностите си, спрямо годишния календар на организацията и специфичните нужди на учениците. През цялото време екипът работи съвместно с координатор от региона, който предоставя всички необходими материали и документи, споделя добри практики от други градове и държави и цялостно подкрепя развитието на програмата в училище.

hands

Доброволчество

Чрез това направление младите хора стават доброволци в своята общност, като имат възможност да се изградят нови запознанства и да усетят значимостта на своята роля за благосъстоянието на други хора

Доброволният труд в продължение на определен период от време им дава възможност да срещнат хора в общността, с които вероятно не биха имали възможността да общуват и да разберете каква положителна промяна могат да постигнат. Това може да им помогне да усъвършенствате както уменията си за работа в екип и комуникация, така и да им даде повече увереност и удовлетворение.

  • Помощ на хората в общността
  • Опазване на околната среда
  • Благотворителна дейност
  • Работа с младежи
  • Обучения за общността и здравно образование
  • Помощ в аварийни служби
activity

Физическа активност

Направлението „Физическа активност“ насърчава младежите да подобрят здравето и физическата си форма, независимо от физическото им състояние. Могат да изберат отборен спорт, самостоятелен спорт или дейност, укрепваща здравето и издръжливостта.

Може да бъде нещо, което вече правят редовно, опитвали са преди или пък нещо напълно ново за тях. Направлението „Физическа активност“ ще им помогне да се чувствате здрави, да изградят ценни екипни умения, да придобият самочувствие, увереност и дисциплина.

  • Спортове с топка
  • Зимни спортове
  • Фитнес дейности
  • Приключенски спортове
  • Атлетика
  • Бойни изкуства
  • Водни спортове
  • Спортове с животни
  • Други
skills

Умения

В направлението „Умения“ младежите развиват личните си интереси и практическите и социалните си умения. Могат да изберат да усъвършенстват умение, което вече са придобили или да се заемат с нещо ново. Важното е да опитат, да научат нещо и да стават все по-добри в него – така ще се почувстват удовлетворени, че са постигнали целите си.

Колежите, университетите и работодателите оценяват не само академичната подготовка, но и житейските умения!

  • Музика
  • Свързани със спорта
  • Изкуства и занаяти
  • Комуникации
  • Природа и околна среда
  • Игри
  • Житейски умения
  • Технически и професионални умения
  • Сценични умения
adventure

Приключенско пътуване

Направлението „Приключенско пътуване“ насърчава приключенския и откривателския дух на младите хора чрез участието им в екипно пътуване – експедиция или проучване.

Приключението сред природата ще им даде възможността да обогатят знанията си в сферата на георграфията и околната среда, както и да развият увереността си, умения за работа в екип и да укрепят здравето си.

Макар и предизвикателството да е трудно и да ги постави извън комфортната им зона, младите хора са в безопасност под надзора на опитни специалисти, преминали специално обучение.

  • Изследване на природния свят
  • Историческо проучване за обработката на земята
  • Изследване за оцеляването или изчезването на даден език
  • Проучване на човешкото влияние
  • Провеждане на здравни проучвания
  • Поход с велосипед, кану/каяк или пеш
  • Плаване с каяк по цялата дължина на дадена река
  • Следване на древен поклоннически път
  • Велосипеден поход по древен път
help

Проект в полза на общността

Направление „Проект в полза на общността“ се прави единствено на ниво Злато, като целта е разширяване на опита на младежите чрез обвързване с други хора в местна общност.

За „Проект в полза на общността“ младите хора трябва да участват в споделена активност или конкретен обучителен курс с хора, които не познават, като надградят някои от талантите, които са развили в друго направление, ще научат нещо ново или ще помогнат на други хора. Проектът е голямо, вълнуващо и изключително пълноценно преживяване, което ще остави огромно чувство за постижение у младежите.

  • Курсове за личностно развитие
  • Околна среда и опазване на проекти
  • Помощ на други хора и общности
  • Спортни занимания и умения

Как се постига Наградата?

За да постигне Награда, всеки млад човек трябва да развие или усъвършенства умение, да подобри физическото си благосъстояние, да доброволства в своята общност и да изживее екипно приключенско пътуване сред природата. Всички участници са подкрепени от мрежа от опитни възрастни, т. нар. Лидери на Наградата, които са преминали специално международно признато обучение и са квалифицирани да работят млади хора.

Ролята на Лидера е да въведе младия човек в структурата на програмата, да му помогне да избере подходящи дейности и да си постави постижими, но и предизвикателни цели.

За направления Умения, Физическа активност и Доброволчество участниците се свързват и с подходящ ментор – човек, който е специалист в избраната от тях дейност и може да даде конкретни насоки за постигането на целта, както и да следи прогреса на младежа. В направление Приключенско пътуване участниците получават подкрепа от обучени Супервайзори, които се уверяват, че преживяването е едновременно вълнуващо и безопасно.

Участниците полагат целенасочени усилия за всяко от направленията по един час на седмица и преминават през процес на планиране, активна дейност и рефлексия, така че да извлекат максимума от своето преживяване.

След завършване на дейностите във всяко ниво, младежите получават своя международно признат сертификат и значка на специална церемония.

Нива в Наградата

Участниците в Наградата могат да избират между 3 нива на продължителност и интензивност на програмата според своята възраст, свободно време и мотивация – бронз, сребро и злато – като всяко следващо изисква повече ангажираност и отдаденост от младежите.

На ниво Бронз могат да се включат младежи на 14 г. и нагоре, а минималната продължителност е 6 месеца. За Сребро могат да се борят всички на 15 и повече години, като програмата за тях продължава 12 месеца, а ако вече са постигнали Бронз – 6 месеца. Златото може да бъде постигнато за 18 месеца и е достъпно за всеки над 16 години. Ако участникът вече е постигнал ниво Сребро, продължителността се скъсява до 12 месеца.

Различно е и времетраенето на приключенското пътуване сред природата за завършване на всяко ниво – 1 нощувка за Бронз, 2 за Сребро и 3 за Злато.

Участниците, записали Злато следва да изпълнят и допълнителен Проект в полза на общността, за да завършат.

Бронз

Сребро

Злато

Присъединете се към Програмата

Станете част от глобалната мрежа от училища и организации в над 140 държави, които предлагат на своите ученици възможността да участват в Наградата и да получат неформално образование на световно ниво.

discussion-1