Училища от цялата страна могат да кандидатстват за международно признатата програма

От 16 април 2019 г. училища от цялата страна могат да кандидатстват и да получат лиценз към Международната награда на херцога на Единбург – България (накратко Наградата) в пролетната кампания  на Наградата – “Бъди вдъхновяващо училище!”.

Придобивайки лиценз за независим оператор на престижната международна програма, училищата ще получат достъп до изпитаната методология на Наградата, която развива лидерски умения чрез неформално образование. Програмата дава добавена стойност на образователния процес, като сертифицира всички знания и умения, придобити в извънкласните дейности и утвърждава училището като привлекателно място и среда за развитие на младите хора. В основата на програмата стои развитието на лидерски умения у младите хора,  с цел постигане на по-устойчиво развитие на образователната система и позитивна среда за реализация.

До 20 май всяко училище и организация в България има възможност да заяви желанието си да стане  независим оператор в Наградата чрез попълване на онлайн форма тук. След разглеждане на кандидатурите, одобрените училища преминават процедура по лицензиране, а техни учители и служители – обучителен курс за Лидери в Наградата, за да прилагат програмата в рамките на тяхната организация. Като такива те стават част от развитието и израстването на младежите по време на тяхната индивидуална програма, помагат им в постигането на поставените от тях лични цели и поддържането на мотивацията и постоянството, за да получат международно признание за своите усилия.

Международната награда на херцога на Единбург е водещата лидерска програма за личностни постижения, която работи в училища и организации в целия свят. Ученици и студенти на възраст 14-24 години участват в нея на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Участниците във всяко ниво си поставят амбициозни цели в направленията Доброволчество, Физическа активност и Умения и участват в Приключенско пътуване. Програмата предизвиква младите хора да развиват своята самодисциплина при определяне и постигане на цели, формиране на лидерски качества и умения за работа в екип, както и да усъвършенстват физическата си активност.

Програмата е създадена през 1956 год. от малък екип, воден от Негово кралско височество херцога на Единбург, повече познат като Принц Филип, съпругът на Кралица Елизабет II, д-р Курт Хан, германски специалист в областта на образованието, основател на „Outward bound” и “United World Colleges” и сър Джон Хънт, лидер на първата успешна експедиция, покорила връх Еверест.

От създаването си до момента повече от 8 милиона млади хора от над 130 страни са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности в рамките на Наградата. Сред най-големите предимства на програмата е развитието на житейски умения, като критично мислене, умение за разрешаване на проблеми, увереност, устойчивост и решителност, комуникационни умения, работа в екип, емпатия, адаптивност, междукултурна и гражданска ангажираност.

В България Наградата официално стартира в началото на 2014 г. като получава подкрепата на Министерство на образованието и науката, Н. Пр. Ема Хопкинс, Посланик на Великобритания в България, както и множество институции и бизнес организации. Международната награда на херцога на Единбург в България е под патронажа на г-н Румен Радев, президент на Р. България, който през септември 2018г. награди първите 7 младежи в България, постигнали златно ниво в Наградата.

В момента над 750 младежи от 21 града в България активно постигат своите цели в индивидуалната си програма в Наградата. До днес броят на Лицензираните организации в България е 56, сред които училища, неправителствени организации, бизнес организации и общини.

 

Препоръчани статии