Четиридесет и пет младежи ще бъдат отличени за своите постижения в престижната международна програма

 

Седем младежи, постигнали златното ниво на Международната награда на херцога на Единбург в България и тридесет и осем – постигнали ниво Сребро ще бъдат отличени на церемония по награждаване на 08. май от 15.00 часа в Президентството на Република България в столицата. Президентът Румен Радев, който е патрон на инициативата в България, лично ще връчи значки и сертификати на младежите, които през последните две години са преминали през програмата и са развили ключови житейски и лидерски умения. Официални гости на събитието ще бъдат Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания и Светлозар Петров, изпълнителен директор на Jobtiger и председател на почетния тръст на Фондацията на Наградата в България.

На тазгодишната церемония своите отличия на ниво Сребро и Злато ще получат младежи от София, Плевен, Козлодуй, Горна Оряховица, Свищов, Пловдив и  Оряхово.

Основен фокус на събитието ще бъдат постиженията на четиридесет и петте участници, които в рамките на участието си в програмата положиха целенасочени усилия, за своето лично развитие, поставяйки си цели в различни направления и предизвиквайки убежденията си за това на какво са способни. Събитието цели да разпознае усилията и времето, които младите хора инвестират в личностното си развитие чрез неформалното образование, което върви успоредно с формалното.

“Наградата ме научи на много неща – постоянство, целеустременост, старание, емпатия, но най-точно бих казала, че участието в нея ме направи човека, който съм сега. Включването в този проект разкри пред мен един съвсем различен свят, който нямаше да открия по друг начин. Участието в много нови извънкласни дейности ми помогна да развия социалните и ораторските си умения.” – споделя Ванисиа-Елена Цървенкова, която е един от отличените и успешно завършилите и трите нива в програмата.

Международната награда на херцога на Единбург има три нива – бронз, сребро и злато, в които участниците си поставят стимулиращи лични цели, които с постоянство, насоки и подкрепа от опитни лидери (ментори) трябва да постигнат за определен период от време. Те избират активности в направленията – Умения, Физическа активност и Доброволчество, и преживяват Приключенско пътуване, а на ниво Злато, участват и в проект в полза на обществото, далеч от родното си място.

През изминалата година и половина 45-те младежи са посветили над 5 000 часа, за да развият своята личност в различните направления на програмата. Над 1200 са часовете прекарани в целенасочено доброволчество, като дейностите в които се включиха са: разчистване и обособяване местата за отдих на екопътека в местност около Свищов, помощ за организацията Animal Rescue Sofia, насърчаване на даренията на храна и приемането на защитени животни, работа по европейски проект чрез подкрепа на комуникацията, логистиката и част от обучителните дейности.

Във направление Физическа активност младите са отделяли по 1 час в седмицата за повишаване на физическата си издръжливост и бързината, чрез трениране на открито и в зали, усъвършенстване на стиловете плуване, активни тренировки по народни танци и различни бойни изкуства.

Младежите участваха в разнообразни проекти в полза на местни общности като помогнаха за организацията на състезанието по триатлон в Приморско, помагаха на театрална група съставена от хора в неравностойно положение да събират пари, за да организират представление.

Сред най-често поставените цели в направление Умения младежите са избрали изучаването на чужди езици и постигането на конкретно езиково ниво, фотография, организирането на различни събития, развиването на готварски умения или овладяването на различни музикални инструменти.

„Мисля, че основната полза от моя опит с Наградата е възможността да открия общност, която вярва, че обстоятелствата в моята страна могат да бъдат подобрени от нас, хората, които живеем тук, за разлика от чувството за оттегляне, което често срещам досега. Това ми даде сили да се застъпя за това, в което вярвам и ме вдъхнови да бъда по-добър човек. Надявам се, че каквато и кариера да имам, ще мога да бъда „модел за подражание“, вдъхновение за хората да се стремят към повече, благодарение на  моята работа.” – споделя Станислава Димитрова, която е първият младеж, постигнал и през трите нива на Наградата (бронз сребро и злато).

В резултат на развитието на Наградата в България към днешна дата над 750 младежи от 56 Лицензирани организации активно постигат своите цели в индивидуалната си програма в 21 града в България. А за да не загубят посоката по пътя, 300 обучени Лидери подкрепят младежите, по време на тяхното израстване.

Ако сте училище или организация, която би искала да създаде среда за следващите младежи, постигащи Наградата, може да кандидатствате и станете част от семейството на Наградата, като попълните следната регистрационна форма най-късно до 20.05.2019.

 

Препоръчани статии