Да подкрепим младите хора, да им дадем смисъл и посока!

Скъпи Лидери, Супервайзори, Координатори и участници в Наградата,

Живеем в едно време, за което със сигурност ще разказваме един ден на внуците си. И когато те са в ситуация, която им изглежда невъзможна, предизвикателна, невероятна и невиждана, ще можем както да ги разберем и подкрепим, така и да им дадем адекватен съвет и насока как да се справят с нея. 

Както знаете, Наградата се е родила именно в такава предизвикателна ситуация, малко след края на втората световна война и целта и до голяма степен е била както да подкрепи младите хора в тази невиждана ситуация, така и да даде смисъл, посока и вдъхновение, в момент, в който най-много имат нужда от това. 

Знаем, че правилата и ограниченията в така създалата се ситуация са важни. Знаем, че ги спазвате. Вярваме, че Наградата би могла да е нещото, което да направи този период на ограничения и недостъпност малко по-смислен и пълен с полезни преживявания, които вие сами може да направите в домовете си. А ние, екипът на Наградата, сме тук, за да ви подкрепим в това. 

Знаем, че вече успешно се справяте с преминаването в онлайн форма на обучение. Затова ви предизвикваме и даваме уникалната възможност да направите така, че Наградата да устои, просъществува и ви даде онова, от което имате най-много нужда днес. 

Даваме си сметка, че най-вероятно немалка част от направленията на участниците са свързани с дейности, които се извършват навън. Напълно разбираме, че продължаването им в момента е абсолютно невъзможно. Водени от философските принципи на програмата – тя да е развиваща, индивидуална, забавна и прогресивна, взехме решение да дадем повече свобода тя да бъде адаптирана, променена и продължаваща в ограничаващата среда, в която живеем в момента. След като направихме няколко извънредни срещи с Международната Фондация на Наградата, както и такива с екипа на Наградата в България се радваме да споделим няколко насоки, които ще ви дадат гъвкавост, свобода и възможност да продължите да развивате себе си чрез Наградата. 

Общи препоръки и насоки, които да имате предвид:

За участници:

  • Дейностите, които се извършват самостоятелно и не влизате в контакт с други хора, могат да продължат непроменени, ако участниците и техните родители желаят това и ако тази дейност не ги поставя в риск от заразяване.
  • Тази ситуация е отлична възможност за участниците да въведат в ORB всички липсващи записи от дейностите.
  • Срещите с Лидера  да се извършват и онлайн посредством имейл, телефон или видео разговори. 
  • Ако дейността ви няма как да бъде продължена, поради факта, че изисква обстоятелства, които не са възможни както в момента, така и в обозримото бъдеще, може да промените дейността си. Как може да направите това, вижте тук.

За Лидерите:

  • Насърчаваме младите хора да извършват дейности, които са възможни в настоящата ситуация и допринасят за постигането на целите им, като учене, подготовка на помощни материали и други подобни.
  • След като се върнем към нормалното темпо на живот, нека бъдем прагматични и отворени, за да позволим на младите хора да компенсират това, което са пропуснали.
  • Подкрепете младежите да променят дейностите си. Може да си организирате групов разговор и заедно да измислите креативни и иновативни дейности, които могата да се случват в домашни условия. 

Екипът на Наградата в България продължава да работи – макар и всеки от собствения си дом, така че ние сме на ваше разположение за всичките ви въпроси чрез мобилни телефони, интернет, имейл и други инструменти за електронна комуникация (Skype, Google Hangouts, Facebook messenger и др.).

За да подкрепим този процес на промяна и адаптация, създадохме редица материали и инструменти, които са на ваше разположение както следва:

Всички материали, може да намерите събрани на едно място тук: ТУК.

Още веднъж искаме да споделим, че целият екип на Наградата е на разположение и ще направи всичко възможно, за да подкрепи Лидерите, участниците и Супервайзорите в това Наградата да продължи да бъде работеща, променяща и даваща смисъл и вдъхновение в тази нова реалност. 

Някои виждат в тази нова реалност предизвикателство, трудност, невъзможност. Ние обаче избираме да видим възможност за развитие, потенциал за това да научим нещо повече за себе си, време, което да инвестираме, за да сме здрави и по-можещи, така че да се справим дори с още по-трудни ситуации в бъдеще. 

Благодарим ви, че сме заедно в това!

 

Препоръчани статии