Предизвикателство или възможност?

Ситуацията днес ни предизвиква да потърсим решения как да продължим живота си, предлага ни и възможности за личностно развитие и напредък. Нашето желание е да улесним всички участници в Наградата, да насърчим участието в програмата и разбира се, да се развиваме заедно.

На първо място, важно е да се погрижим за собственото си здраве. Най-ефективният начин за ограничаване на разпространението на вируса е значително намаляване на личните контакте, затова препоръчваме всички групови дейности (срещи с Лидерите, групови занимания, срещи, неформални събирания, приключенски пътувания, събития и др.) да се извършват онлайн или просто да бъдат отложени във времето. 

Моля, следете състоянието и текущите мерки на уебсайта на Министерство на здравеопазването, а също така информирайте своите близки и приятели.

Екипът на Наградата в България продължава да работи – ние сме на ваше разположение за всичките ви въпроси чрез мобилни телефони, интернет, имейл и други инструменти за електронна комуникация (Skype, Google Hangouts, Facebook messenger и др.).

На всички вас, които участвате в Наградата, насърчаваме Ви да продължите дейностите си по алтернативен начин през това време. 

Общи препоръки и наставничество

 • Дейностите, които младите хора извършват самостоятелно и не влизат в контакт с други хора, могат да продължат непроменени, ако участниците и техните родители желаят това и ако тази дейност не ги поставя в риск от заразяване.
 • Тази ситуация е отлична възможност за участниците да въведат в ORB всички липсващи записи от дейностите.
 • Срещите с Лидера могат да се извършват и онлайн посредством имейл, телефон или видео разговори. 
 • След като се върнем към нормалното темпо на живот, нека бъдем прагматични и отворени, за да позволим на младите хора да компенсират това, което са пропуснали.
 • Насърчаваме младите хора да извършват дейности, които са възможни в настоящата ситуация и допринасят за постигането на целите им, като учене, подготовка на помощни материали и други подобни.

Доброволчеството

 • Организираните форми на доброволчество с лични контакти може да не бъдат възможни в настоящата ситуация, така че това е възможност да се търсят алтернативи. За съжаление, дейности, включващи хора от рискови групи (възрастни и пациенти с хронични заболявания), с които доброволците често влизат в контакт, не са препоръчителни, така че младежите е добре да помислят какво могат да направят като доброволци от дома си. Ако посещават и помагат на възрастни хора в квартала например младежите могат да отделят време за телефонни разговори с тях, с които да ги успокоят и да им помогнат да не се чувстват изолирани. Неправителствените организации пък може да имат нужда от съдействие в разработване и редактиране на документи, работа в интернет и по телефона. 
 • По време на дистанционното обучение, младежите могат да помислят и да се поинтересуват от различно съдържание в областта на доброволческата дейност – четене на интересни статии и интервюта в сферата на доброволчеството, гледане на видеа и др.

Физическа активност

 • По време на дистанционното обучение, посещението на групови тренировки (в спортни клубове, фитнес клубове и др.) е силно непрепоръчително. Важно е значително да намалим броя на личните контакти и съответно да намалим риска от заразяване. По-конкретно – искаме да насърчим спортните дейности на открито или вкъщи, които ще помогнат на младежите да поддържат добро физическо и ментално здраве.
 • Туризъм, джогинг, колоездене и други форми на индивидуални упражнения на открито са подходящи занимания. Възможно е също така да се упражняват индивидуално у дома с помощта на видео уроци, които интернет също предлага в изобилие. 
 • Всички форми на спортни дейности, които младите хора ще извършват и документират в ORB през това време, ще бъдат признати като дейности по Наградата, дори ако участниците се занимават с други спортове. Приемствеността, добронамереността и индивидуалният напредък са ключови. 

Умения

 • Уменията представляват направление, което младежите лесно могат да правят от вкъщи (напр. да свирят на инструмент, да учат чужд език, изкуства и т.н.). 
 • Интернет е чудесен инструмент, който помага на младите хора да научат много за различни теми (статии, видео ръководства и т.н.).
 • Насърчаваме младите хора чрез социалните мрежи да споделят примери за добри практики и интересно съдържание онлайн.

Приключенско пътуване

 • Поради ограничаването на личните контакти, провеждането на същински и предварителни приключенски пътувания по класическия начин не се препоръчва.
 • Планирането може да се извършва и дистанционно онлайн (чрез Google Drive, Geopedia, фейсбук-групи и чатове). Можете да разчитате на пълната подкрепа от екипа на Наградата.
 • Младите хора могат да се подготвят с умения за лагеруване, първа долекарска помощ и т.н. чрез онлайн ресурси. В отделна статия са публикувани такива ресурси. 
 • Участниците могат да се подготвят за приключенското пътуване заедно с членовете на семейството си, ако разполагат с подходящата екипировка. Сега е моментът да се опитате да сготвите нещо на газово котлонче безопасно вкъщи. Много родители в миналото са били на лагери или са страстни планинари – помолете ги да ви обучат и помогнат. 
 • Когато животът ни се върне към нормалното си темпо, ние ще съдействаме на всички, за да гарантираме, че приключенските пътувания се провеждат в съответствие с нуждите на младежите. 

Проект в полза на общността 

 • Повечето дейности за Проект в полза на общността се провеждат през летните месеци, така че все още не посочваме конкретни насоки и препоръки.
 • На всички, които може да пътуват за проект в чужбина през това време, горещо препоръчваме да изчакате за друга вълнуваща възможност, когато е безопасно и по-лесно за изпълнение.

5 положителни неща, които можем да видим в ситуацията:

 • Преходът към използването на съвременни технологии и иновативни подходи за изпълнение на програмата;
 • Оптимизиране на работата и структуриране на приоритетите;
 • Страхотна възможност да компенсирате пропуснатите ORB записи;
 • Време е за развитие и учене – нека опитаме нещо ново, различно;
 • Свободно време и почивка.

Открийте различни насоки, материали и инструменти, които ще ви дадат гъвкавост, свобода и възможност да продължите да развивате себе си с #НаградатаУдома от ТУК.

Препоръчани статии