Училищата в цялата страна имат възможност да кандидатстват за придобиване на лиценз за независим оператор на престижната международна програма, развиваща лидерски умения чрез неформално образование. Програмата дава добавена стойност на образователния процес, като сертифицира всички знания и умения, придобити в извънкласните допълнителни дейности и утвърждава училището като привлекателно място и среда за развитие на младите хора.

До средата на октомври всяко училище и организация в България има възможност да заяви желанието си да стане независим оператор в Наградата чрез попълване на онлайн форма за интерес. След разглеждане на кандидатурите, одобрените училища преминават процедура по лицензиране, а техни селектирани учители и служители – обучителен курс за Лидери в Наградата.

„Международната Награда на херцога на Единбург“ (наричана накратко „Наградата”) е международно утвърдена програма за личностно развитие и постижения за младежи на възраст между 14 – 24 години. В основата на програмата стои развитието на лидерски умения у младите хора в процеса на неформалното образование, успоредно с формалното,  с цел постигане на по-устойчиво развитие на образователната система и позитивна среда за реализация. Като ефективен инструмент за личностно развитие и израстване на млади хора, програмата предлага и множество възможности за лицензираните организации, образователни институции и техните служители. В процеса на работа учителите имат възможността да усъвършенстват уменията си за работа с младежи и да се възползват от широк набор от утвърдени и работещи методи за неформално обучение, като същевременно развиват и своите менторски умения. Наградата служи и за скъсяване на дистанцията между учител и ученик и подобряване на комуникацията, мотивацията и  връзката между двете страни. Независимите оператори на Наградата имат възможност да комуникират и да създават партньорства с всички лицензирани организации в над 130 държави, което е уникална възможност за устойчиво развитие и активен обмен на добри практики за развиване на училищната среда и изграждане на позитивна образователна система у нас.

Международната награда на херцога на Единбург е създадена през 1956 год. от Негово кралско височество херцога на Единбург, повече познат като Принц Филип, съпругът на Кралица Елизабет II, д-р Курт Хан, германски специалист в областта на образованието, основател на „Outward bound” и “United World Colleges” и сър Джон Хънт (по-късно лорд), лидер на първата успешна експедиция, покорила връх Еверест.

В България Наградата официално стартира в началото на 2014 г. като получава подкрепата на Министерство на образованието и науката, Н. Пр. Ема Хопкинс, Посланик на Великобритания в България, както и множество институции и бизнес организации и под патронажа на г-н Румен Радев, президент на Р. България. На 21. септември 2018 г. именно той отличи и първите седем младежи, постигнали златното ниво на Наградата в България, като почетен гост на събитието бе и Генералния секретар на Международната фондация на Наградата Джон Мей, който пристигна от Англия специално за церемонията.

В момента над 620 младежи от 19 града в България активно постигат своите цели в индивидуалната си програма в Наградата. До днес броят на Лицензираните организации в България е 44, сред които училища, неправителствени организации, бизнес организации и студентски асоциации.

За да кандидатствате и станете част от семейството на Наградата, попълнете следната регистрационна форма най-късно до 15.10.2018.

Препоръчани статии