Наградата работи в България вече почти 5 години. В резултат на развитието на организацията към днешна дата над 620 младежи от 44 Лицензирани организации в 19 града в България активно постигат своите цели в индивидуалната си програма. А за да не загубят посоката по пътят към своите цели, 300 обучени Лидери подкрепят младежите, по време на тяхното израстване, мотивират тяхното решение да участват в извънкласни дейности, да осмислят свободното си време, да развиват своите творчески интереси и умения, да ангажират въображението и способностите си, да се развиват физически, интелектуално и личностно.

Доказателство за успеха на Наградата след тези изпълнени с емоции 5 години са първите 7 участници, постигнали златното ниво в програмата в България. Ето какво ни споделиха част от тях за приключението им в Наградата:

dsc9223

Елена Даракчиева на 19 год. от Смолян определи Наградата  като “програма, която съчетава в себе си много полезни и позитивни неща за нас, младите хора”. “По време на работа си върху нея аз преоткрих себе си.” – разказа тя. “Наградата е полезно преживяване, което помага на младежите да израснат. Най-важното и най-ценното, на което ме научи програмата е да бъда постоянна и организирана, каквато не бях до преди да започна работа по нея. Показа ми, че когато доведа нещо до своя край, ще съм удовлетворена от постигнатото и ще бъда щастлива от успеха.”  

dsc9158-1

Румяна Ашкова, на 19 години от Смолян ни разказа, че е станала още по-организирана и упорита, след своето участие: “Работих доста по постоянството си, защото това не беше силна страна при мен преди Наградата, започнах да мисля по-мащабно за нещата, които искам да ми се случат и с всяка следваща седмица харесвах това свое приключението все повече”. Тя казва,че най-ценното в програмата е “начина по-който те кара да вършиш нещо, което е полезно за теб самия без дори да го осъзнаваш”. “Чак сега, повече от две години след като започнах дейностите си по Наградата, мога да видя всички малки и големи ползи от нея – развитие на физическо и емоционално ниво, много нови запознанства, полезни уроци за живота, надграждане на собствените си умения и възможности, заинтересованост към хората и общността, създаване на полезни връзки с представители на различни сфери”.

Знаете ли каква е най-голямата награда за младежите? “Несъмнено най – голямата награда са развитите качества и знания. Станах по – комуникативна и отворена към новото. Не се страхувам да си поставя по – високи цели и да се боря за тях, защото вече знам, че само аз и единствено аз съм отговорна за тяхната реализация. Научих, че не винаги нещата стават мигновено и е необходимо време. Оцених постоянството, защото без значение дали летиш, ходиш или лазиш важното е да не спираш никога. Голяма полза бе работата с хора – разбрах, че не винаги ще харесвам всеки, защото хората сме твърде различни, но заедно винаги постигаме повече, отколкото сами”.

Ако и вие искате вашите възпитаници да преживеят Наградата, да обогатят личността си, да придобият нови знания и умения все още можете да направите Наградата достъпна за тях като кандидатствате в конкурса за проактивни организации на Международната награда на херцога на Единбург – България до 30. септември. Придобиването на лиценз превръща вашата организация в Независими оператори на престижната програма, което ви позволява да предлагате програмата за личностно развитие и постижения на млади хора на възраст 14 -24 г. Нейната структура дава добавена стойност на образователния процес, като сертифицира всички знания и умения, придобити в извънкласните допълнителни дейности през процеса на неформално обучение и утвърждава училището като привлекателно място и среда за развитие на младите хора.

Препоръчани статии