Доброволчеството се основава на лично отношение и е трудно да си представим как можем да помогнем на някого дистанционно. В момента е важно да сведем до минимум физическият контакт между хората, затова ви предлагаме няколко идеи как да доброволствате дистанционно.

  1. Бъдете вдъхновение за другите и споделете как преодолявате скуката

В преодоляване на скуката хората са креативни по различни начини: едни намират нещо, с което да се заемат веднага, а други се лутат целия ден, търсейки какво да правят.

Какво правиш днес? Чел ли си хубава книга или гледал ли си добър филм? Може би си намерил интересна кулинарна рецепта или някакво щуро хоби?

Сподели интересни идеи с други хора в социалните мрежи. Ще се радваме, ако ги споделиш и с нас и ще се погрижим те да достигнат до колкото се може повече хора. Използвай #НаградатаУдома в Instagram и Facebook!

  1. Обадете се на някой, който се чувства самотен

Във времена на изолация много хора се сблъскват със самотата. Със сигурност познаваш поне един човек, на който, поради настоящата ситуация, няма кой да помогне в битката със скуката. Тук се появявш ти! Вземи телефона, поговори с тях и направи деня им по-добър.

Не знаеш на кого да се обадиш? Някои идеи: вашите баби и дядовци, възрастни хора в дом, приятели в самоизолация.

  1. Помогнете на другите в разбирането на училищните уроци

Учебните занятия ще се провеждат онлайн през следващите няколко седмици и вероятно ще има повече проблеми с разбирането, отколкото обикновено. Предложи своята помощ на ученици, които не разбират определени предмети. Можеш да помагаш по телефон, имейл, любимото си приложение за чат или видео-чат.

  1. Позволете на всеки да комуникира дистанционно

Инструментите за онлайн комуникация са в центъра на вниманието днес, но за съжаление много от нас не умеят да ги използват. Ако знаете как да се справите с техниката, елате на помощ. Помогнете на родителите с инструменти за работа от вкъщи, бъдете търпеливи и подкрепете свои учители и съученици с дистанционно обучение или на вашите баби и дядовци, които имат компютър, да започнат да общуват онлайн. Разбира се, направете го дистанционн!

  1. Борба с фалшивите новини

В интернет има много фалшиви новини и теории на конспирацията, които само изострят паниката сред населението и трябва да се борим с такова съдържание.

Винаги бъдете нащрек, когато четете съдържание: помислете дали всичко има смисъл, проверете достоверността на източника на информация и проучете данните, на които се основава записа.

Когато текстът предизвика силен емоционален отговор у вас, бъдете особено внимателни, тъй като повечето фалшиви новини се заиграват с нашите емоции и злоупотребяват с разпространението на новините най-често в социалните мрежи.

Говорете за това с други хора и ги насърчете да мислят критично за това, което четат.

А какви са вашите идеи за дистанционно доброволчество? 

Открийте различни насоки, материали и инструменти, които ще ви дадат гъвкавост, свобода и възможност да продължите да развивате себе си с #НаградатаУдома от ТУК.

Препоръчани статии