#WORLDREADY

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Най-развитата по света програма за личностно развитие и постижения за младежи – Международна награда на херцога на Единбург, известна у нас още като Наградата, силно вярва, в значимата роля на неформалното учене, като основа и предпоставка за всеки успех и постижение.

Международният ден на жената е още една важна дата в календара, част от глобалната кампания на Наградата #WORLDREADY, #ГотовиЗаСвета. Повече от 10 000 млади хора от над 150 страни и територии бяха анкетирани и споделиха своята гледна точка за съвременния свят. 75% от анкетираните млади жени вярват, че подготовката за света днес изисква повече от това, което може да предложи обучението в класната стая. Над 80% от анкетираните млади момичета у нас се чувстват уверени да  застанат зад това, в което вярват, а повече от три четвърти – да се противопоставят на това, което според тях е погрешно.

Международната награда на херцога на Единбург е глобална, неформална образователна рамка, която предизвиква младите хора да развиват нови умения, да бъдат физически активни, да учат за работата в екип и лидерството през приключенски пътувания и доброволческа дейност в своята общност. Фондацията на Наградата в България насърчава младите момичета и момчета да излязат извън зоната си на комфорт и по този начин да развият универсални умения – като устойчивост, увереност и приспособимост – за да ги увери, не само, че са готови за света, но и че светът ще бъде едно по-добро място благодарение на тях.

“Мисля, че основната полза от моя опит с Наградата е възможността да открия общност, която вярва, че обстоятелствата в моята страна могат да бъдат подобрени от нас, хората, които живеем тук, за разлика от чувството за оттегляне, което често срещам досега. Това ми даде сили да се застъпя за това, в което вярвам и ме вдъхнови да бъда по-добър човек. Надявам се, че каквато и кариера да имам (академичното и професионалното писане, например, са два неща, които харесвам), ще мога да бъда “модел за подражание”, вдъхновение за хората да се стремят към повече, благодарение на  моята работа.

Станах и по-смела, в следствие на участието ми в Наградата, по-склонна да опитвам нови неща, отколкото преди. Днес винаги очаквам с нетърпение следващото приключение (понастоящем: да уча в университет в чужбина през следващата година), опитвам се да живея пълноценно и да уча колкото се може повече. “

– Станислава Димитрова
Постигнала ниво Злато в Наградата

Международният ден на жената е посветен на социалните, икономическите, културните и политическите постижения на жените, като в същото време отправя призив за действия в посока ускоряване на равенството между половете – по отношение на баланса в заседателната зала, в правителство, в медийното пространство, в бизнеса, финансовото обезпечаване, дори и в медийното отразяване на спортовете.

Стотици млади българки се предизвикват по съвсем нови начини и откриват, че са способни на много повече, отколкото предполагат, като се включат в Международната награда на херцога на Единбург – България. Кампанията #WORLDREADY има за цел да отпразнува тези вдъхновяващи млади хора и начините, по които те допринасят за по-доброто бъдеще на България. Нашата амбиция е всеки млад човек у нас да има възможност да се включи в програмата и по този начин обществото да се доближи до равенство на половете.

Международната награда на херцога на Единбург се гордее с това, че все повече млади хора в България са #ГотовиЗаСвета (#WORLDREADY) и ще продължат да дават своя принос за постигането на баланса, към който призовава Международният ден на жените.

Препоръчани статии