Младежи от Горна Оряховица и Свищов ще получат своите почетни значки на официална Церемония във Велико Търново

Младежи от област В. Търново – Професионална гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов”, гр. Горна Оряховица, и Средно училище „Д. Благоев”, гр. Свищов, ще получат почетни значки и сертификати като символ на упоритостта и отговорността към личностното си развитие. 38-те младежи са част от общо 680 участници, включили се в Международната награда на херцога на Единбург през последните 5 години в България.

Програмата работи у нас от 2014 г. насам под патронажа на президента на Република България, а събитието с отличените през изминалите месеци участници на ниво Бронз ще се проведе на 16 март от 12:00 ч. в Изложбени зали „Р. Михайлов”, Велико Търново.

Международната награда на херцога на Единбург е водещата младежка програма за личностни постижения в сферата на неформалното образование. Ученици и студенти на възраст 14-24 години участват в нея на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Участниците във всяко ниво си поставят амбициозни цели в направленията Доброволчество, Физическа активност и Умения и взимат участие в Приключенско пътуване. Програмата предизвиква младите хора да развиват своята самодисциплина при определяне и постигане на цели, формиране на лидерски качества и умения за работа в екип, както и да усъвършенстват физическата си активност.

“Тези ценни качества са от съществено значение за личностното и професионално бъдеще на младите хора, а от там и за развитието на България. Това е и основният повод през 2014 година да основем организация, която да развива Наградата в България”, споделя Любомира Велчева, изпълнителен директор на фондация “Международна награда на херцога на Единбург – България”.

За петте години представителството на Наградата в България лицензира 56 организации, които предоставят на младежи възможност за участие в програмата. Обучени бяха Лидери (наставници), които лично работят с участниците в Наградата. Вече над 680 младежи от страната участват в програмата и всеки ден постигат своите индивидуални цели.

Отличените участници имаха възможност да комуникират с различни ментори, да развиват умения, да спортуват, да доброволстват и не на последно място, преживяха незабравимо приключенско пътуване сред природата. Те постигнаха ниво Бронз и ще получат награди за постиженията си на 16 март, т.г.

“Силно вярваме, че такива успехи трябва да се показват и разпознават в обществото, в което живеем. Не само, за да покажем на младите хора, че ценим усилията им, а и защото те са прекрасен пример как трябва да се преследват целите, защото с увереност и постоянство усъвършенстваш себе си всеки ден!”, признава Любомира.

Препоръчани статии