Училища от цялата страна могат да кандидатстват за международно признатата програма

2020 -та определено ще остане в историята. Не само заради това, че прекарахме повече време вкъщи, ограничихме пътуванията и публичните събития, а и защото за първи път в историята на българското образование, за по-малко от седмица класните стаи станаха виртуални. Учителите замениха бялата дъска със ZOOM, Google meets и Skype. Учениците не успяха да изпишат химикалките си или да търсят острилка назаем, защото ученето се случваше онлайн и всяко задание, домашно, контролно или класно бе получаванo и изпращано благодарение на откритието на 21-ви век – негово величество интернет. 

Разбира се тази трансформация нямаше да бъда възможна без отдадеността на учители, училищни служители, директори и помощници и без подкрепящите родители, приятели и близки. 

И да, дигиталното образование е ключово и спасяващо, когато е провокирано от пандемия и невъзможност да сме заедно. Обогатява по различен начин, но крие и своите предизвикателства, несъвършенства и минуси, също както и присъственото. 

Според онлайн изследване на УНИЦЕФ* в България, в разгара на извънредното положение (16-26 април 2020) в ситуацията на извънредно положение тийнейджърите изживяват силни емоции, повечето от тях негативни: „Чувствам се загубен в своите мисли.“ – споделят те. Така например, сравнено с периода преди COVID-19 тийнейджърите изпитват:

  • 2 пъти повече страх и тревога;
  • 5 пъти повече скука;
  • 3 пъти повече гняв;
  • 5 пъти повече раздразнение;
  • 4 пъти повече носталгия и тъга;
  • 4 пъти повече самота;
  • 3 пъти повече разочарования
  • 2 пъти повече безпомощност и безполезност

Това са предизвикателства, които младите имат, не само когато учат в дигитална среда, а и когато са в училище. И ако преди казвахме, че ученето не се случва само в класната стая, то днес трансформираме израза в “ученето не се случва само в дигиталната класна стая!”.

Именно в подобна предизвикателна ситуация, преди повече от 60 год. е учредена  “Международната награда на херцога на Единбург”, малко след края на втората световна война. Целта и до голяма степен е била да подкрепи младите хора в тази непозната ситуация, да им даде смисъл, посока и вдъхновение, в момент, в който най-много имат нужда от това.

Международната награда на херцога на Единбург е водещата лидерска програма за личностни постижения, която работи в училища и организации в целия свят. Ученици и студенти на възраст 14-24 години участват в нея на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Участниците във всяко ниво си поставят амбициозни цели в направленията Доброволчество, Физическа активност и Умения и участват в Приключенско пътуване. Програмата предизвиква младите хора да развиват своята самодисциплина при определяне и постигане на цели, формиране на лидерски качества и умения за работа в екип, както и да усъвършенстват физическата си активност.

Участието в структурирана програма, която насърчава постоянството и целеполагането, намалява усещането за страх и несигурност в младите хора. Разнообразието от дейности, в които участва всеки млад човек насърчава вдъхновението за промяна и намаляват усещането за безполезност, което съпътства младите в периода на изолация. Програмата им позволява да бъдат активни участници в избрани от тях дейности, които включват комуникация с други хора, подкрепа от опитен възрастен, общуване с връстници и най-вече усещане че постигаш видими резултати.

До 30.09.2020 всяко училище в България има възможност да кандидатства  да стане  независим оператор в Наградата чрез попълване на онлайн форма тук. След разглеждане на кандидатурите, одобрените училища преминават процедура по лицензиране, а техни учители и служители – обучителен курс за Лидери в Наградата, за да прилагат програмата в рамките на тяхната организация. 

Ако искате вашите ученици да са готови за света, за новия свят пълен с неизвестности, предизвикателства и нови възможности, то Наградата е инструментът, който може да ви помогне в това. 

*Анкета Уницеф

Препоръчани статии