На 11 септември 2020 г. в Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен бяха отличени 39 младежи, постигнали бронзово ниво на Международната награда на херцога на Единбург в България. Любомира Велчева, изпълнителен директор на Наградата в България лично връчи значки и сертификати на младежите, които през последните шест месеца са преминали през програмата и са развили ключови житейски и лидерски умения. 

“Светът е различен и ние с него. Това не е задължително да е нещо лошо и страшно. Нормално е да ни е страх, нормално е да се чувстваме некомфортно, нормално е да ни липсва старото познато. И вместо да се чудим и да се тревожим от неизвестността, имаме прекрасната възможност да сме част от нея. Да сме по-добрата версия на себе си и да не се притесняваме да се променяме и развиваме. 

Днес повече от всякога светът има нужда от уверени, целенасочени и устремени млади хора – с цел, посока и вдъхновение. Светът има нужда от съпричастност, грижа и добротворчество. Има нужда да бъда преоткрит, заобичан и живян. 

Казват, че уменията на 21 век са: това да си гъвкав и лесно адаптивен, да си уверен и да не се страхуваш да опитваш нови неща, да си емпатичен и да можеш да разбираш другите около теб, да учиш и да се развиваш постоянно. 

Нямам никакво съмнение, че вие вече ги развивате, че сте по-готови за предизвикателства, неизвестното и света, в който живеем, че ако си поставите каквато и да е цел, ще я постигнете. Предстоят ви много интересни, различни и развиващи години напред и вярвам, че новият свят, в който живеем ще е по-добър, по-състрадателен и по- вдъхновяващ с истински хора като вас.” – заяви Любомира Велчева  в обръщението си към младежите. 

Водещи на официалното събитие бяха Йоана Йорданова и Валентин Плетньов – ученици в СУ “Димитър Благоев” в Свищов. Церемонията, която се провежда в град Плевен за пръв път отбеляза личните постижения на възпитаниците на ПГТ “Алеко Константинов” – Плевен, СУ “Димитър Благоев” – Свищов и лицензирания оператор на международната младежка програма Община Козлодуй. 

Катрин Цветкова, участник в Наградата от ПГТ “Алеко Константинов” сподели какво е програмата за нея: “Наградата за мен и моите съученици беше едно приключение. Научи ни на търпение, на организация, помогна ни да разпределяме по-добре времето си. Доказа ни, че всичко се постига с упоритост и желание. Запозна ни с нови хора, научи ни на работа в екип, на целеустременост и уважение. Имало и моменти, в които сме били на път да се откажем, но фактът, че сме тук пред вас сега, доказва че Наградата ни е дала кураж. Освен поводът за днешното събитие – младите хора, които си поставят цели, вярват в уменията и възможностите си, а през изминалата година с постоянство и упоритост постигнаха Бронзово ниво, отбелязваме и усилията и стремежа на тези, които “навигират” младежите по време на тяхното пътуване. Антония Каркорова, Лидер в Наградата от СУ “Димитър Благоев” в гр. Свищов разказа защо е нейна кауза да подкрепя младите хора, с които работи: “Наградата дава на младите цели за самоусъвършенстване и възможност да изградят умения за цял живот. Тя ги предизвиква да обменят опит, информация и да търсят начини за справяне с непредвидени ситуации, в каквато сме днес. Но това са малки препъни-камъчета в нашия живот, които ни учат да не се отказваме от мечтите си, и че няма ситуация, в която да не успеем да се справим с малко креативност и упоритост. Да бъдеш лидер означава да си част от целия този процес, съпреживявайки всичко, през което преминават твоите участници! 

Заедно с участниците търсехме решения, преодолявахме предизвикателства и трупахме опит, за да достигнем до този момент, когато всички тези усилия са забелязани и възнаградени. Това дава на тези млади хора вдъхновение и желание да се стремят към по-високи цели и да вярват, че упоритостта, труда и постоянството се отплащат.”

Събитието събра младежи, учители, директори, родители и приятели и посланици на Наградата. Във въздуха витаеше енергия и вълнение, а екипът на Наградата бе така щастлив да види всички тези хора, събрани на едно място в името на една единствена кауза – развитие и подкрепа на младите хора у нас!

Ако искате вашeто училище да обогати учебна си програма, като подкрепя своите ученици да бъдат готови за “новия” свят, пълен с неизвестности, предизвикателства и нови възможности, то Наградата е инструментът, който може да ви помогне в това.

До 30.09.2020 всяко училище в България има възможност да кандидатства в конкурса “Готови за света!” и да стане лицензиран оператор в Международната награда на херцога на Единбург – България чрез попълване на онлайн форма. След разглеждане на кандидатурите, одобрените училища преминават процедура по лицензиране, а техни учители и служители – обучителен курс за Лидери в Наградата, за да прилагат програмата в рамките на тяхната организация. 

Препоръчани статии