viktoria-elenkova

Виктория Еленкова е на 25 години, започва своята Награда през 2015 година, като участник от 90 СОУ “Ген. Хосе де Сан Мартин”. Тя описва себе си като предприемчива, търсеща, енергична, емоционална и мечтател. А ето какво беше нейното приключение в Наградата, по време на участието ѝ на ниво Злато:

Каква е твоята история в Наградата?
– Всичко започна, когато една от любимите ми учители, която ме обучаваше в родния ми град Белоградчик, ми сподели за Наградата. Не се колебах много и се впуснах в това приключение. Избрах си директно златен медал.

С моят Лидер обсъдихме трите направления и си избрах ментори, с които заедно поставихме моите цели. Във физическата активност си избрах да развивам себе си във фолклорно направление – народни танци. Главната ми цел беше да се развивам в българските народни танци и да науча Тракийски, Шопски и Влашки танци. В новите умения, които исках да придобия си избрах флоралното изкуство. Целта ми беше да усвоя тайните на изкуството флористика, като се развия в различни направления: линейна форма, геометрични и асиметрични форма, както и правенето на аранжировки от рязан цвят и саксийни растения. За третата част, бях избрала да бъда доброволец в 90-то СУ “Генерал Хосе де Сан Мартин”.  Целта ми беше да подобря условията в интериора и екстериора на училището – оформяне на кътове за отдих, игри и реклама, oбучения.

След като преполових дейностите, които развивам, започнах да търся информация за създаването и осъществяването на проекта ми в полза на обществото. Открих една интересна възможност за пътешествие около 10 дни извън България. Дестинацията беше островната държава Кипър. В проекта участваха нялколко държави – България, Полша, Кипър, Малта и Белгия. Проектът беше свързан с това да се създаде по – голяма информираност за проблемите и причините за промяната на климата и да се намали влиянието на човека върху изменението му. Чрез придобиването на тези знания ние младите хора успяхме да споделим тези добри практики със своите връстници в своите страни и да подпомогнем положителната промяна. Основните въпроси, които се разглеждаха, бяха свързани с човешките фактори, които влияят върху изменението на климата и как можем да направим малки промени в живота ни, които могат да реализират голями резултати. Целта ни беше да повишим осведомеността и знанията за проблемите, свързани с промяната на климата и опазването на околната среда и да се опитаме да ангажираме младите хора по-активно в опазването на нашата планета.

dsc9150

Последното нещо, което ми остана, за да завърша своята Награда, беше и очакваното с нетърпение Приключенско пътуване. Една година по-късно от започването ми на програмата имах възможност да го реализирам. Първата част се състоеше от подготвително приключенско пътуване, което се осъществи през септември 2017г. в околията на София – тръгване от кв. Княжево, достигане до Черни връх и пристигане в зона за отдих около с. Железница. За мен това беше само началото, но много зареждащо и променящо. Бяхме петима пътешественици, в началото напълно непознати, а в края – едно голямо семейство. След края на предварителното пътуване имахме кратка почивка и ден по-късно вече пътувахме към нашето същинско приключение, което никога няма да забравя.  То беше по-дълго като период, три нощи и четири дни в Стара планина. Тръгването беше от град Сопот. Преминахме през хижа “Добрила”, след това хижа “Васил Левски” и продължихме до хижа “Равнец” за да слезем в град Карлово. Връзката и контакта за по-дълго с природата са нещо незаменимо, което всеки трябва да усети. Там горе в планината можеш да намериш решение на всеки проблеми и да преоткриеш своето вдъхновение, че дори и да се преродиш.
И така, всяко приказка има своя край! Но това за мен беше края и същевременно едно ново начало! На една нова страница от книгата на моя живот!

Не след дълго имах честта да отида в Чехия през октомври 2017г. на Интернационалната златна среща на „Международната наградата на херцога на Единбург“. Там всъщност разбрах колко голяма и значима е тази Награда в цял свят! Аз се радвам, че имах възможност да поставя началото, заедно да положим основите за бъдещите притежатели на Златен медал! С голям трепет и вълнение заминах за това събитие! Очакванията ми бяха надминати многократно! Това приключение за мен беше „врата към целия свят“, определено много се обогатих и промених. Все още откривам нови неща и виждам промяната в себе си!

Това е то катарзисът. Нищо повече от естествен процес на трансформация. Чрез нея ние израстваме и надграждаме себе си! Благодаря, че имах възможността да разбера за тази Награда и да съм част от нея и това събитие!

Ако трябва да я озаглавиш, как би се казвала?
– „Емоционално пътешествие по света и у нас! “

Какво е най – ценното за теб в програмата? Какви са твоите ползи от участието ти?
– Най-ценното за мен в програмата е промяната и времето! То за мен е и най-важният ресурс, който няма как да върнем и заменим! Промяната е неизбежна, но и много важна за нашето израстване и развитие като личности. Ценни са и запознанствата с нови хора, възможността да общуваш със себеподобни, будни и търсещи млади хора.

Ползите са много, но по-важни за мен са спомените и времето, в което се учиш и надграждаш. Възможността да помогнеш и да дадеш на другите, без да очакваш в замяна, е нещо безценно, което трябва да се изживее! Не случайно има мисъл, че „колкото повече даваш, толкова повече получаваш! “.

Каква е твоята Награда?
– Моята награда е възможността! Възможността да осъществявам мечтите си и да постигам целите си!

Как се чувстваш след края на програмата?
– Заредена, готова, но и вече подготвена за нови приключения и подвизи! Променена, както се казва на чист български „ъпгрейдната“ (смее се), преминала на друго ниво! Обогатена на физическо, емоционално, ментално и духовно ниво!

Каква е следващата ти цел?
– В момента енергията ми е фокусирана  върху това да се развивам в професионалното ми направление и бизнеса. Развивам себе си и специалността ми – ландшафтна архитектура. Планирам и няколко по далечни пътешествия извън Европа.

Искате Вие или Вашите ученици да могат да се възползват от програмата на Награда? Всяко училище или организация в България може да придобие лиценз за Независим оператор. Ставайки Лицензиран оператор организацията има право да използва методологията, името, рекламните материали и ресурси на Международната награда на херцога на Единбург. Ставате и част от нашето голямо международно семейство, което работи в над 140 страни в целия свят. Повече информация за програмата може да откриете на сайта ни.

Препоръчани статии