nikol

Никол Първанова е участник в Наградата, постигнала ниво Бронз през 2018 г., в момента завършваща ниво Сребро. Тя се включва в Наградата, докато е ученичка в 12-ти клас на столичното 12 СУ “Цар Иван Асен II”, а днес е вече втори курс студентка, специалност Право в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. 

Никол е част от управителния съвет на Национален младежки форум, през последните 2 години, а днес е и кандидат за заместник-председател с ресор “Международно сътрудничество” за мандат 2020-2021.

Защо и как Наградата и Национален младежки форум са важни и взаимосвързани за нея, може да прочетете в следващите редове, споделени от самата Никол. 

————————————————————————————————————————-

Преди 2 години станах част от Международната награда на херцога на Единбург в България. Малко след това бях номинирана от организацията и в последствие избрана да бъда част от управителния съвет на Национален младежки форум, чудесната възможност която ми донесе чисто нови преживявания, много предизвикателства и прекрасни нови контакти и запознанства. 

Наградата ми гласува доверие и ми даде възможност да се развивам извън направленията заложени ми в нивата Бронз и Сребро. Научих се да излизам от зоната си на комфорт, да се предизвиквам и да поемам отговорност не само за мен самата, а и за другите. Именно така преоткрих нови неща за себе си, за които не съм и предполагала – например, постоянно да съм заета с нещо продуктивно, да планирам времето си, да поглеждам на нещата от друга гледна точка и други.

Работата като част от екипа на Управителния съвет на НМФ съчетавах, както заедно с ученето, така и много често в комбинация с редовна работа, дейностите ми в Наградата и активния социален живот, който е присъщ на младите хора. Давам си сметка, че доста от нещата можеха да се направят и по-добре, много от поетите от мен ангажименти, днес бих изпълнила по коренно различен начин, понякога енергията и времето си бих инвестирала в по-различни проекти и инициативи. Но определено мога да кажа, че за тези 2 години придобих самоувереност по отношение на работата, която върша, подобрих уменията си за превеждане на текстове, по-добре организирам времето си и не се страхувам да се предизвиквам и да поемем отговорност и нови задачи. 

nikol

3-те неща, с които съм горда и смятам за постижения като част от управителния съвет за изминалия мандат са: 

 1. Участие в съставяне на документ на младежката конференция в Букурещ през 2019 по Диалог на ЕС по въпросите за младежта, за това как би трябвало да изглежда новият диалог и какво трябва да се подобри в сегашното му състояние;
 2. Изграждане и (до)развитие на партньорства:
  • Установяване на партньорство със Сдружение на учителите в България 2017;
  • Министерство на труда и социалната политика с директор дирекция „Стратегическо планиране и демографско развитие“ – Петър Начев (проект за социално предприемачество) 2018;
  • Надграждане на комуникацията на фондация “Конрад Аденауер” 2018;
  • Идентифициране на общите теми за работа със сръбския младежки съвет (KOMS) 2019;
  • Изграждане на взаимен капацитет с ПП мДСБ 2019;

Благодарение на Наградата се научих на постоянство, което ми помогна да изградя работещ механизъм за ефикасност в изпълнението на задачи. Успях да развия себе си и в направлението писане на проекти. През изминалата година бях и все още съм част от два проекта – проект за Европейските избори и проекта по Структурен диалог или така нареченият вече Диалог на ЕС по въпросите за младежта.

Разбира се, това нямаше как да се случи без целият екип на НМФ, управителен съвет, секретариат, алумни и други съмишленици. Радвам се, че имам възможността да работя с тези хора, да уча от тях и не на последно място да нарека свои съмишленици и приятели в живота. 

След тези 2 години в НМФ реших да бъда отново част от управителния съвет, но в друга роля и отговорност. Наградата издигна кандидатурата ми за заместник-председател на Национален младежки форум с ресор “Международно сътрудничество”.

Като приоритети на тази позиция си поставям:

Външно – международно развитие на организацията :

 • Изграждане на нови партньорства с младежки съвети, които имат сходни с нашите текущи интереси и приоритети;
 • Стратегическо позициониране на представители от организацията в работни групи и комисии пряко свързани с приоритетите на организацията;
 • Изготвяне на становище за развитието на младежкия сектор в Европейският съюз за всяка календарна година;
 • Превод и разпространение на наръчници и инструменти от страна на Европейски младежки форум засягащи приоритетите и хоризонталните линии на действие на организацията;
 • Продължаване и развиване на комуникацията с вече установените партньорства с младежките съвети и европейските институции;

nikol

Вътрешно развитие на организацията:

 • Стабилизиране на вътрешните взаимоотношения между организациите членове на Национален младежки форум;
 • Създаване на фокус групи за обмяна на опит и мрежуване между сходни по обхват и дейност организации членове на НМФ;
 • Изготвяне на работещи процедури за работа за всяка една позиция в управителен съвет;

Силно вярвам, че в следващите две години мога да допринеса за развитието на НМФ като устойчива, разпозната на международно равнище и добре работеща организация, защитаваща и представляваща интересите на младите хора в България. За себе си, бих искала да взема опитът, контактите, и не на последно място, възможността да съм част от една организация, която е създадена от и за младите хора, която не се страхува от предизвикателната среда, в която живее, и която през годините е доказала независимостта и устойчивостта си. 

Благодаря на Наградата за номинацията и доверието!

—————————————————————————————————————————

Пожелаваме успех на Никол и силно вярваме, че ентусиазмът, енергията и упоритостта ѝ ще допринесат за развитието на НМФ и направят следващия мандат на управителния съвет още по-успешен и продуктивен. 

Препоръчани статии