За всеки неизвестността, която Covid-19 носи със себе си е огромен стрес, стъпка встрани от комфортната ни зона, предизвикваща нашите страхове и несигурност. Или, казано по друг начин, докато ние стоим на едно място, останалите, или поне част от тях, се движат и променят. Затова е важно да търсим подходящите за нас самите инструменти, които ще ни помогнат да се справим с предизвикателствата. И вероятно не винаги ще се налага да започваме с мащабни, драстични промени, а с малки, прости стъпки.

Колкото и да е сериозно и тъжно всичко това, то има и позитивни страни. Както ни доказва добрият стар SWOT анализ, има не само заплахи, но и възможности. Днес времето често се разглежда като най-ценното, което имаме. Ограниченията, с които живеем ни показват защо – защото сме подредили седмицата си с професионални ангажименти, социални събирания и забавления, ходене на театър, рождени дни, кино, спорт, фестивали, концерти, срещи с приятели и какво ли още не. Изведнъж всичко това е забранено и ние се оказваме със значителни количества допълнително време. И все пак, животът продължава! Колко лесно е да изчистим календарите си? Можем да отделим това време за други неща, или още по-добре – да пренаредим и осмислим начина, по който го прекарваме. Не само по време на кризата, но и след нея. И може би сега, повече от всякога имаме нужда да си създадем рутина, да обърнем внимание на всичко онова, за което никога не ни остава време. В тези дни имаме нужда от програма, от план, от цели, които да ни създават поне малко усещане за сигурност.

Като структурирана програма за личностно развитие, която подготвя младите хора за бързо развиващия се свят, Международната награда на херцога на Единбург осигурява балансирана рамка, в която участниците имат възможност да се развиват своите умения, да доброволстват и да спортуват. Чрез изпитаната методология на програмата, те са изградили своя рутина, своя индивидуална програма, която следват в продължение на месеци. В момент като този, именно Наградата би могла да бъде инструментът, който да помогне на младежите да се справят с тази извънредна ситуация.

Владимир Петков е ученик на 17 години. Той споделя: “Вярвам, че дори и най-страшните ситуации, които животът ни поднася, крият невероятни възможности.” През последните дни, които той прекарва вкъщи, решава да посвети време, за да науча повече за сферата, в която иска да се развива занапред – маркетинга. Изглежда доста видеа и чете различни разработки и примери. Намира свободното време, с което разполага като възможност да навакса с онлайн уроците си по дигитален маркетинг. “Помислете как може да правите нещо, което обичате, дори и у дома – макар да изглежда невъзможно на пръв поглед. Или пък научете някое ново умение. Вдъхновението дебне отвсякъде!” – е съветът на Влади.

Въпреки, че физически сме отдалечени, предизвикателните времена предлагат чудесна възможност за социално обвързване, за свързване и подпомагане на хората.

Димана Давчева е на 15 години, участник в Наградата на Бронз. Заради пандемията не може да посещава сбирки и доброволчески проекти. Но това не я спира да продължава своята доброволческа дейност. “Замислих се, че мога да правя интересни неща в полза на обществото ни и от вкъщи. И така се роди онлайн проектът “Знаеш ли това?”” – разказва тя. Проектът представлява седмични брошури по интересни теми с кратка информация и любопитни факти, които се публикуват онлайн.

А пък Александрина Илиева, Лидер в Наградата и доброволец, който ежеседмично посещава Центрове за настаняване от семеен тип за деца лишени от родителска грижа, организира доброволците в онлайн група и заедно четат приказки на децата. За да не прекъсва връзката си с децата те говорят за важните и не толкова важните теми от деня, смеят се, споделят и планират какво ще правят заедно следващия път, когато се видят.

Да, кризата Covid-19 има своите негативи. Но както показват тези истории, носи и много възможности. В този смисъл, това, което получаваме, когато плановете ни “не вървят по план” са възможности в действителност да променим нашите дълбоко вкоренени навици и убеждения.

Препоръчани статии