Тази година отбелязваме 100-годишнината от рождението на нашия основател и най-голям вдъхновител – принц Филип, херцога на Единбург, и неговия огромен принос към развитието на милиони млади хора по света. Празнуваме неговото дело и пример със специално посветена кампания “Потенциал на 100” в периода 10 юни – 30 юли.

Основавайки младежката програма на Наградата през 1956 г., Н.К.В. принц Филип дава възможност на милиони младежи по света да развият личността и уменията си, като създава много възможности за подобряване на околната среда, подпомагане на хора в нужда и повишаване на качеството на живот в общностите. Вярваме, че във фокуса на училищната институция винаги са били не само академичното знание, а и изграждането на социални умения. В България Международната награда на херцога на Единбург лицензира, обучава и подкрепя училища от цялата страна, които помагат на своите възпитаници да канализират креативната енергия в структурирани занимания, като развиват своята самодисциплина при определяне и постигане на цели, формират лидерски качества и умения за работа в екип, както и усъвършенстват физическата си активност.

ЗАСАЖДАНЕ НА 100 ДРЪВЧЕТА

В чест на 100-годишнината на нашия патрон, на 10 юни учениците и участници в програмата от 13 училища във Варна, Велико Търново, Горна Оряховица, Златица, Карнобат, Несебър, Пловдив, Свищов, Сливен, София, Стара Загора, Силистра и Търговище ще засадят 100 дървета от вида зимен дъб и бряст.

Чрез инициативата искаме да поставим началото на фондонабирателната кампания “Потенциал на 100, благодарение на която да приобщим още повече хора към каузата ни – защото развитието на безкрайния човешки потенциал има нужда от подкрепяща среда, точно както всяко дръвче, за да се разлисти. Вярваме, че светът на 21 век има нужда от иновации в сферата на образованието, но грижата за природата, доброволчеството, физическата активност и личностното развитие ще останат непреходни и жизнено необходими за изграждането на здраво общество.

В основата на кампанията е стремежът да осигурим на всеки млад човек на възраст между 14 – 24 г. достъп до програмата на Наградата. Изминалата предизвикателна година ни показа, че все повече ученици от различни региони в страната изявяват желание да развиват универсални и житейски умения, но в близост до себе си нямат лицензирано училище или организация. Желанието ни да променим тази ситуация ни помогна да формулираме целта на кампанията. Събраните в обхвата ѝ средства ще използваме за създаването на виртуален/онлайн център на Наградата в България, който да ни позволи да изградим виртуална платформа за прилагането на програмата и да направи възможно включването на младежи от всяка точка на страната.

Цветанка Кирова, директор на СУ “Димитър Благоев” споделя:

“Чрез Наградата нашите ученици се научиха да виждат света по нов начин. Предизвикаха се да придобият не само нови умения, които бяха предизвикателство и за наставници, но и полезни знания за всички участници в процеса. Вярвам, че Наградата трябва да е достъпна за все повече млади хора в България и по света, защото знанията, придобити в училище, имат нужда от уменията и опита, които програми като Наградата трупат у младите, вдъхновявайки ги да предизвикват себе си.”

За своите 7 години в България програмата на Наградата се утвърждава като една от водещите програми за личностно развитие, като среща подкрепата на редица институционални и корпоративни партньори, благодарение на които днес повече от 680 млади хора откриват своя потенциал. 

Като част от глобална инициатива под надслов “Founder‘s 100”, чрез кампанията “Потенциал на 100” целим да повишим осведомеността относно важността на неформалното образование в подкрепа развитието на младите хора и да:

  • Да ВДЪХНОВИМ безкрайния потенциал — чрез мрежата ни от училища, организации и отдадените на казуата наши посланици, в лицето на учители и директори на училища;
  • Да помогнем за ОТКРИВАНЕТО му — достигайки до младите хора на възраст 14-24 г. и да ги насърчаваме да разгърнат мечтите и възможностите си;
  • Да се ЗАСТЪПИМ за него — с устойчивост на инициативите ни, благодарение на институционални партньори;
  • Да ИНВЕСТИРАМЕ в него — с подкрепата на корпоративните ни партньори и индивидуални дарители, които споделят нашите ценности.
“Хубавите общества, към които искаме да принадлежим, са тези с хора, които се подкрепят. От всички видове подкрепа, вярвам, че най-възвръщаемата е тази към младите хора. Ние често мислим за деца, за стари хора, за хора с увреждания и това е задължителният минимум, но той трябва да се развива и да подкрепя стремежа нагоре, любопитството на младостта, желанието да се утвърдиш и мускулната радост, която да изпиташ от физическа работа. Наградата дава всичко това и то за най-обещаващите ни хора – младежите на България, на Европа и на света.”

– споделя Нели Костадинова, наставник на младежи в програмата, майка на участник и дългогодишен дарител на Наградата.

В откриващата инициатива на кампанията “Потенциал на 100” се включиха ученици от ЧСОУ “Антоан дьо Сент-Екзюпери”- гр. Варна; СУ “Вела Благоева” – гр. Велико Търново; ПГЕЕ “Михайло Василиевич Ломоносов”- гр. Горна Оряховица; СУ “Паисий Хилендарски“ – гр. Златица; СУ “Св. св. Кирил и Методий”- гр. Карнобат; СУ “Любен Караваелов” – гр. Несебър; BSS Infant School Campus Plovdiv – гр. Пловдив; СУ “Димитър Благоев“ – гр. Свищов; СУ “Константин Константинов”- гр. Сливен; 54 СУ “Свети Иван Рилски” – гр. София; ГПЧЕ “Ромен Ролан”- гр. Стара Загора, 1-во СУ “Св. Седмочисленици”- гр. Търговище и ПЗГ “Добруджа” – гр. Силистра. Партньор на инициативата е Гората.бг.

Препоръчани статии

Prince Filip