dsc_0726-scaled

От името на държавния глава Румен Радев, патрон на младежката програма у нас, Илияна Йотова, вицепрезидент на България ще награди 25 от общо 31 младежи на официална церемония на 10 септември в Национален исторически музей в град София, които са постигнали златно и сребърно ниво на Международната награда на херцога на Единбург – България.

Събитието цели да разпознае и насърчи усилията и времето, които младите хора инвестират в своето личностно развитие, тяхната сила, вдъхновение и отдаденост да използват сегашните предизвикателства, за да създадат нови възможности!

“Включих се в Наградата преди 2 години, много мотивирана и очакваща с нетърпение какви ще са крайните резултати. Наградата определено беше едно невероятно изживяване, което ме научи на много, помогна ми да открия нови приятели, да предизвикам себе си и най- важното – да разбера, че мога повече, отколкото някога съм си мислила.” – споделя Йорданка Ушагелова, която ще бъде един от отличените и успешно завършилите ниво Злато в програмата участници. Петима младежи, постигнали златно ниво на Международната награда, и двадесет, постигнали сребърно ниво, ще получат своите златни и сребърни значки връчени лично от вицепрезидента Илияна Йотова и посланика на Великобритания в България Н.Пр. Д-р Роб Диксън. Сред официалните гости на събитието ще бъдат Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България, член на УС на БОРИКА и член на почетния тръст на Фондацията на Наградата в България; Елена Маринова, президент на Мусала Софт и част от почетния тръст на програмата; Кристина де Бройн – представител на УНИЦЕФ в България, Любомира Велчева – първи изпълнителен директор на програмата у нас и член на почетния тръст и Милена Ленева, съучредител и изпълнителен директор на фондация „Темпо“ и учредител на Наградата в България.

На тазгодишната церемония своите отличия на ниво Сребро и Злато ще получат младежи от София, Варна, Несебър, Горна Оряховица, Търговище, Свищов и Карнобат. През последните две години възпитаниците на Британика Парк Скул, СУ “Любен Каравелов”, Американски Колеж в София, сдружение “Няма невъзможни неща”, ПГЕЕ “М.В. Ломоносов”, Първа частна математическа гимназия, Частно училище Свети Георги, СУ”Св.св.Кирил и Методий”, Първо СУ “Свети Седмочисленици” и СУ “Димитър Благоев” са преминали през програмата и са развили ключови, житейски и лидерски умения.

През септември 2020 г. държавният глава Румен Радев, заедно с г-жа Илияна Йотова наградиха 62-ма български ученици, постигнали ниво Злато и Сребро в програмата. Президентът подкрепя програмата, защото “готовността на младите хора за бъдещето, тяхната подготовка за реализация в обществото, на трудовия пазар, в сферата на науката или изкуството е мерило за зрелостта на всяко общество, за степента на неговата отговорност към съдбата на нацията и света. ”, както сподели самият той в посланието си към младежите. 

Н.Пр. Д-р Роб Диксън, посланик на Великобритания у нас, подкрепя програмата от встъпването си в длъжност, като присъства на миналогодишната церемония по награждаване в Свищов и приветства на български език наградените младежи. “Наградата помага на младите хора, като вас, да се подготвят за света като им осигурява инструменти за развитие на гъвкавост, адаптивност, лидерство и умения за решаване на проблеми. А светът, в който живеем днес, прави тези умения още по-важни. Според мен, Наградата е уникална заради важните качества, които научавате. Също толкова важно е да се научите да си поставяте цели и да ги постигате.” – сподели той в обръщението си към участниците.

Като водещата лидерска програма за личностни постижения и базирайки се на повече от 60 годишен опит в подготвянето на младите хора за света, Наградата работи в училища и организации в целия свят. Програмата дава възможност на младежи да учат и да растат чрез неформално образование, работейки за международно разпозната акредитация. Ученици и студенти на възраст 14-24 години участват в нея на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Участниците във всяко ниво си поставят амбициозни цели в направленията Доброволчество, Физическа активност и Умения и участват в Приключенско пътуване. Основна цел на Наградата е да изгради устойчиви умения за учене и постоянство у младежите, което да подпомогне академичното им развитие и резултати, както и да повиши възможностите им за бъдеща социална, професионална и личностна реализация. 

Изучаване на чужди езици, музикални инструменти, кулинарни техники, развиване на познания в сферата на туризма, творческо писане, са само част от дейностите, с които се занимаваха младежите през последните месеци в направлението Умения.

В направление Физическа активност младите отделиха по 1 час седмично за да повишат физическата си издръжливост и бързината, чрез тичане, баскетбол, фитнес, бойни изкуства, йога, триатлон, футбол и др.

Младежите участваха активно и в различни доброволчески инициативи като подпомагаха работния процес в аптека, грижиха се за деца във Фондация “Надежда за малките”, чрез благотворителна дейност в училище, съдействайки на своите учители, акции с цел озеленяване, поддържане на междублокови пространства, подкрепа на възрастни хора, помощ в исторически музей и др.

С церемонията по награждаване на младежите, постигнали ниво Сребро и Злато в програмата ще отпразнуваме успехите и усилията, които полагат за развиването на ключови универсални умения – необходими за навигирането на промяната и за изграждането на навици, които ще подготвят младежите за живота, за работа и за конструктивната им роля в обществото.

Препоръчани статии