Вдъхновяващ и отдаден шампион на младите хора по целия свят

С голяма тъга Международната награда на херцога на Единбург – България съобщава за смъртта на нашия основател НКВ Принц Филип, херцог на Единбург.

Преди шестдесет и пет години Негово Кралско Височество учредява Международната награда на херцога на Единбург в Обединеното Кралство. Оттогава тя е достъпна в повече от 130 държави и територии, развивайки и овластявайки милиони млади хора да изградят уменията, увереността и устойчивостта, от които се нуждаят, за да подкрепят своите общности и да бъдат готови за света.

Лилия Харизанова, Изпълнителен директор на Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България“ споделя:

„Визията му за развитие на младите хора успява да е една от най-разпознаваемите и непреходни методологии през последните 60 години. Наша отговорност ще бъде да изпълним мисията – Наградата да оказва въздействие върху все повече младежи по света.“

Джон Мей, генерален секретар на Международната награда на херцога на Единбург, казва:

‘Семейството на Международната награда на херцога на Единбург скърби за загубата на нашия вдъхновяващ основател. Вярата на Принц Филип в безкрайния потенциал на младите хора, заедно с неговото застъпване зад неформалното образование и обучение, го установиха като лидер и мислител с истинска световна величина.
Благодарение на личното ръководство и участието на Принц Филип, Наградата, която носи неговото име, трансформира живота на милиони млади хора, откакто стартира през 1956 г., и повлиява на още повече хора в местните общности. Тъй като младежите са изправени пред изключително предизвикателство и промяна вследствие на настоящата пандемия, този „комплект направи-си-сам за порастване“, както той сам го описва, е по-актуален днес от всякога.
Страстта на Негово Кралско Височество и ангажираността с работата в Наградата и развитието на младите хора продължиха до последно. Неговата решителност, енергия и ентусиазъм ще се липсват безкрайно. “

От самото основаване на програмата, Херцогът се ангажира да гарантира, че Наградата е достъпна за всички млади хора. По целия свят Наградата предоставя възможности за маргинализирани и млади хора в риск, включително постконфликтни общности (Кот д’Ивоар; Уганда); групи с увреждания (Индонезия); коренни народи (Белиз, Австралия) и младежи в конфликт със закона (Гана, Южна Африка, България).

В България Наградата работи с близо 1000 младежи в 24 града и над 500 млади хора са носители на Бронзово, Сребърно или Златно ниво на програмата.

Всяка година над един милион млади хора участват в Наградата по целия свят, подкрепена от около 200 000 доброволци. Въпреки че е известен с редица различни имена в световен мащаб – от “Наградата на Президента в Южна Африка” до “Международната награда за млади хора в Индия”, рамката остава непроменена.

Мей продължава:

„Докато отбелязваме необикновения живот на Херцога на Единбург, ние сме решително ангажирани да гарантираме, че визията на Негово Кралско Височество за Наградата ще продължи да расте и ще достигне до още повече млади хора по света през следващите години, под председателството на НКВ Графа на Уесекс.”

Междувременно, семейството на Международната Награда насърчава всеки, който би искал да сподели съболезнования или спомени от Наградата и какво означава за него да посетите www.facebook.com/intaward.

Препоръчани статии

Prince Filip