Разкажи ни за теб, какъв човек си ти?

– Казвам се Лия и съм на 17 години. Уча в Гимназия с преподаване на чужди  езици „Ромен Ролан“ в Стара Загора. Тази година съм в 11 клас. Бих описала себе си като една много цветна личност, не само защото харесвам всички цветове, но и защото имам доста разностранни интереси. Занимавам се с изучаване на чужди езици, с точни науки като биология и химия, но имам и доста по-креативни хобита, които включват фотография и обработка с графичен софтуер. Обичам да участвам в най-различни извънкласни дейности, тъй като те ми дават възможност да се запознавам с много нови хора и да работя с тях. Смятам, че опитът, натрупан от такива проекти, е безценен. 

Кое те мотивира да се запишеш в Наградата? 

– От доста време знаех за Наградата, но в Стара Загора нямаше къде да се запиша. Миналата година нашето училище стана Лицензиран оператор на Наградата и реших да се пробвам. Заинтригува ме това, че сама ще избера своите направления, сама ще си избера целите и ще следя напредъка си.

Какви са дейностите, които си избрала в направленията в Наградата?

– Умения беше моето главно направление. За него избрах английски език, като го комбинирах с говорене пред публика. Избрах го, защото реших, че по този начин ще си помогна, както за училище, така и ще надградя своите знания по английски. Четох много оригинални английски книги, книги за публично говорене, гледах Ted Talks (речи на английски език) и писах речи. 

За физическа активност избрах джогинг, защото исках да бъде нещо, което да подобри моята издръжливост и в същото време да бъде навън сред природата.

Доброволчеството ми беше свързано с работа с деца от дом. Всяка седмица ходех в един дом за деца лишени от родителска грижа, където организирах различни занимания с тях. Заедно правехме оригами, картички, боядисвахме яйца за Великден, гледахме филми и говорихме по интересни за тях теми. Избрах го, защото исках да им помогна да получат нови знания, да развият нови умения и да почувстват подкрепа.

Какъв е ефектът от Наградата за теб?

– Чрез Наградата подобрих своите знания и умения във всяка една от областите, в които работих. Чрез английския надградих знанията си, научих се да презентирам пред публика и преодолях страха от говоренето пред хора. Джогингът ми помогна да стана по-издръжлива и да не се отказвам, когато стане трудно. Научих се, че когато ти е най-тежко, трябва да продължиш, защото всичко е въпрос на воля. Разбрах колко е важно да си последователен, за да постигнеш целите си. Разбрах, че не е толкова важно да постигнеш мигновен успех, а вместо това да бъдеш постоянен и да полагаш усилия всеки ден. Поради многото неща, с които трябваше да се занимавам покрай Наградата, станах по-организирана и отговорна. Разпределянето на времето определено вече не ми е враг, а пръв приятел. Изключително благодарна съм, че имам честта да бъда част от Наградата, защото тя ми помогна да се изградя като личност и да развия качества и умения за цял живот.

Препоръчани статии