На 10 септември 2021 г. в Национален исторически музей в град София бяха отличени 25 от общо 31 младежи, постигнали сребърно и златно ниво на Международната награда на херцога на Единбург в България.  Петима младежи, постигнали златно ниво на Международната награда, и двадесет, постигнали сребърно ниво, получиха своите сертификати и значки връчени лично от г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България и от посланика на Великобритания в България Н.Пр. Д-р Роб Диксън.

“Младите хора на България ни дават много със своята енергия и амбиция, със смелостта да отстояват себе си, да защитават позициите си със сериозни аргументи. Най-ценното – умеят да гледат на живота отвъд стереотипите и клишетата.“ – сподели в обръщението си към отличените младежи визепрезидентът Илияна Йотова. 

В приветствието си вицепрезидентът сподели, че винаги е работила с млади хора заради тяхната енергия и нестандартен поглед. Тя определи Международната награда на херцога на Единбург като мощен стимул за развитието на младежите, който им помага да опознаят себе си и света, дава им възможност да открият свои неподозирани качества и умения. Илияна Йотова цитира Виктор от София, отличен през 2020 г., според когото програмата учи на отговорност към себе си и към другите.

Своето признание вицепрезидентът изрази към всички, които развиват и подкрепят престижната международна инициатива. „Вие сте осъзнали, че най-ценна е инвестицията в нашите деца. Давате най-нужното за всеки млад човек – подадената ръка за подкрепа и кураж за големи мечти“, изтъкна Илияна Йотова.

Церемонията отбеляза личните постижения на възпитаниците на Британика Парк Скул, Американски Колеж в София, сдружение “Няма невъзможни неща” гр. Варна, Първа частна математическа гимназия, Частно училище Свети Георги в София, СУ “Любен Каравелов” в гр. Несебър, ПГЕЕ “М.В. Ломоносов” – гр. Горна Оряховица, СУ”Св. Св.Кирил и Методий” – гр. Карнобат и Първо СУ “Свети Седмочисленици” в гр. Търговище.

Н.Пр. Д-р Роб Диксън изрази своята признателност към делото на Н.К.В. Херцога на Единбург и създател на Наградата, който посвещава живота си в служба на различни каузи, които подпомагат околната среда и насърчават потенциала на младите хора.  “Като носители на Златно и Сребърно ниво вие сега ще сте част от това наследство. Радвам се, че и вие ще можете да се заемете с неговото дело, като част от световната общност, която може да обедини и да донесе положителна промяна.” – така Н.Пр. Д-р Роб Диксън, посланик на Великобритания у нас приветства на български език наградените младежи.

Селин Джелилова, участник в Наградата от Първо СУ “Свети Седмочисленици” в гр. Търговище разказа каква е ползата от програмата за всеки бъдещ участник. “Наградата ти дава възможност да се пробваш, да опиташ нещо ново, като така те изкарва от зоната ти на комфорт, помага ти да наблюдаваш и контролираш напредъка си, като по този начин ти показва, че хубавите неща стават бавно и трудно и изискват много време и усилия, за да се случат, но не е ли това част от онзи процес, в който ти се превръщаш в по-добрата си бъдеща версия.” Селин определи участието си в Наградата като предизвикателство, което всеки отправя сам към себе си. 

Освен повода за днешното събитие – младите хора, които си поставят цели, вярват в уменията и възможностите си, а през изминалите 18 месеца с постоянство и упоритост постигнаха ниво Сребро и Злато, отбелязваме и усилията и стремежа на тези, които “навигират” младежите по време на тяхното пътуване. Маргарита Паскалева, директор на СУ “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Карнобат определи Наградата като възможност, която позволява на младите хора да видят света по нов и различен начин и да развият своя потенциал. “Днешната награда е не само признание за положения труд до момента, но и път към бъдещи успехи и нови предизвикателства. Защото наградата днес повече от всичко дава свобода, изгражда дисциплина и стремеж за развитие.” – завърши г-жа Паскалева.

Работейки в България повече от 7 години, програмата среща подкрепата на много публични личности и хора от бизнеса, разпознавайки ползите и потенциала, които тя развива. Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България използва събитието, за да сподели резултатите от международно проучване, проведено сред млади хора чрез младежка платформа U report, от която Наградата е част. Резултатите посочват основните теми, които касаят младежите най-много – насърчаване на психичното здраве, опазване на околната среда, подобряване на качеството на образованието и справяне с дискриминацията. В обръщението си към младежите Кристина де Бройн отправи посланието, че мненията, гласовете на младите хора достигат до ушите на хората от най-високи позиции и позицията на младежите прави възможна промяната. “Ситуацията ясно показва, колко е значима ролята, която вие и вашите постижения имат. Младежките общности зависят от вас. Вие сте бъдещите лидери на страната и на света.” – завърши тя.

Церемонията събра младежи, учители, директори, представители на бизнеса и неправителствения сектор, приятели и посланици на Наградата, представители на Британско посолство в България.

Целият екип на Наградата изказва огромна благодарност на президентската институция в лицето на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова, посланика на Обединеното Кралство, негово превъзходителство д-р Роб Диксън, Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, както и на всички спонсори на събитието и на Вас, нашите гости, за това, че заедно имахме възможност да поощрим и отпразнуваме успехите на младите хора!

Официални спонсори на събитието бяха Viva Catering, Кока-Кола Хеленик Ботлинг Къмпани, БъзКо, Фото будка Photo King, Emotions Factory.

До 30.09.2021 всяко училище в България има възможност да кандидатства в националната кампания по лицензиране в програмата на Наградата и да стане оператор към Фондация “Международна награда на херцога на Единбург – България” чрез попълване на онлайн формуляр. Едно от кандидатствалите училища ще получи 50% намаление на лицензионната такса за първата година от участието си в програмата.

Препоръчани статии