Разкажи ни за теб?
– Аз съм Цветина на 16 години от София. Обичам да чета, да карам ски и да се разхождам в природата. Интересно ми е да следя политическите избори на различни места по света. Много съм амбициозна, макар и доста разсеяна понякога. Също така силно вярвам, че кучетата са най-добрите приятели на хората.

Кое те мотивира да се запишеш в Наградата?
– Записах се за участие в Наградата в началото на осми клас, когато тъкмо бях започнала да уча в ново училище. Наградата ми помогна да навлезна в училищния живот и да се сближа с нови хора, както и да опозная учителите, които бяха наши Ментори. Главния ми мотив беше желанието ми да се развивам в различни сфери и да усъвършенствам уменията и способностите си. Наградата ми се стори достъпно място, което може да ми помогне да постигна целите си.

Какви са дейностите, които си избра в направленията в Наградата?
– Всяка година избирам различни дейности, за да мога да се усъвършенствам в различни сфери. Учих се да плета на една и на две куки и се запознавах с творчеството на Д. Димов в направление Умения.
За спортна активност избрах волейбол, но заради пандемията той се превърна в йога и други упражнения в домашна среда. Първоначално бях доброволец в детска градина, в която четях на децата и им помагах за различни дейности, а след това станах доброволец към Превантивно-информационнията център по проблемите на накоманиите по програмата „Връстници за връстници“ в училище.

Защо избра тези дейности?
– Плетенето избрах първоначално заради Ментора – тогавашната ми учителка по физика, но и защото от това умение ми остават прекрасни ръчноизработени шалове, калъфки за възглавници и др. Винаги съм обичала да чета, но все не ми оставаше време и Наградата ми помогна да си изградя навик и да придобия нови знания, които по-късно мога да прилагам. Волейбола ми се стори интересен, а и имах желанието да го тренирам от известно време. Наградата ми даде възможност да направя нещо, което от дълго време обмислям.
Започнах като доброволец в детска градина, защото трудно говорех пред хора, много се притеснявах, а децата са много честни, без предразсъдъци и реших, че ако мога да говоря с тях спокойно ще се справя и иначе. За щастие така и стана. После смених дейността, заради COVID – 19, но не съжалявам, защото така постигнах друга моя цел – да се запозная с повече хора от училище, пък и ми беше време да започна да говоря пред хора на близка до моята възраст.

Какъв е ефектът от Наградата за теб?
– Наградата ме научи да съм по-общителна и отворена към хората. Станах доста по-организирана и мотивирана да следвам целите си без да търся оправдания. Друго важно за мен качество, което успях да развия е постоянството.

Кое намираш за най-ценно от нещата, които Наградата ти даде?
– Наградата ме научи да бъда по-смела и да си вярвам повече. Показа ми, че мечтите и целите ми не са невъзможни, просто трябва да започна с малки крачки. Покрай дейностите открих нови мои таланти и интереси. Мотивира ме и ми помага да постигам целите и мечтите си.

Как би определила участието си?
– От както участвам в Наградата съм се променила много и за щастие само за добро. Това е едно незабравимо преживяване, което никъде другаде не съм виждала и според мен особено полезно за младите, тъй като развива качества и умения, които са приложими в ежедневието.

Какво означава да бъдеш “готов за света”? Как мислиш, че Наградата ти помага?
– Наградата дава възможности за развитие и самоосъзнаване . Придобиваш и развиваш качества и умения, които не се преподават в училище, но са ключови за ежедневието на един млад човек в двадесет и първи век. Показва ти, че света е много по-голям и как да гледаш обективно на живота, като ти помага да придобиеш по-реална представа за самия него – да осъзнаеш, че живота не е само формули и алгоритми, а много повече от това.

Би ли поддържал контакт с останалите участници, завършили Наградата?
– Приятелите и новите запознанства, които Наградата ми помогна да създам са доста ценни за мен. Участието позволява да се докоснеш до хора с подобни амбиции и виждания за света и то не само от твоето училище или град. Тя може да те свърже с хора в други градове, дори и държави.

Какво ще посъветваш бъдещите участници в програмата?
– В началото е леко стряскащо, но си струва. Всяко едно първоначално притеснение се изпарява с времето и порастваш – емоционално, психически и физически. Наградата ти дава възможност да излезеш от зоната си на комфорт и да видиш света по различен начин. Всяка една дейност и всеки един час са от значение, защото именно тези малки крачки те водят до големите постижения. Като допълнение към всичко това винаги имаш подкрепа до себе си – Лидерът, Менторите ти, другите участници в Наградата и естествено екипа. Важното е да помниш, че не си сам и че всичко това, което правиш и времето и енергията, която отделяш, се отплаща с времето.

Ако искаш да се впуснеш в приключение, което ще те научи да се подобряваш и да изпълняваш своите собствени желания, прочети как да се включиш в Наградата.

Препоръчани статии