“Виктор постъпи при нас на обучение с много ентусиазъм и желание да учи. Целият екип, съдействащ за различните преминати модули изказа изключително позитивно мнение за него. Съсредоточен, бърза мисъл, аналитичност и желание за работа – характерни за Виктор професионални качества, които той показа във времето на съвместната ни работа. Общителен, интелигентен и позитивен  – качества, които бих откроил в личностен план за него. Мнението ми е,  че Виктор върна вярата ми, че младите, образовани и позитивни хора са успешното бъдеще на България и в частност на българският бизнес.” – споделя Ясен Влахов, оперативен Директор Starbucks BG&RO, Floor Manager Metro cash & carry. Ясен е Ментор на Виктор в направление Умения, в което преминава обучителен курс за приготвяне на кафе.

Виктор Бакоев е ученик в 12-ти клас на Частно училище “BRITANICA Park School“, постигнал и трите нива в Наградата. Следващата стъпка по пътя на развитието му е да учи “Международен бизнес” в Хага, Холандия. Научава за Наградата в осми клас, когато се премества в ново училище. Включва се още през втората седмица от началото на учебната година, след като класната му ръководителка споделя за програмата. Определя себе си като много първосигнален и инициативен човек. Свикнал е с ежедневието си и има нужда от промяна, когато се премества в гимназията: “Не съм се замислял дали да стана участник – просто го направих.”

Виктор решава да приложи структурата на Наградата, за да развие уменията си в нетипични за него дейности, защото харесва предизвикателствата.
Още на ниво Бронз избира в направление Умения да се занимава с бродиране и изработка на гоблени. Покрай приятелка на майка си решава да опита. Тя му показва основните стъпки, а от там нататък той  продължава сам.
По време на ниво Злато в програмата, подтикнат от ежедневна скука по време на пандемия Виктор попада на кулинарно видео на ябълков сладкиш. 

“Направих го и останах много впечатлен. Така реших да запиша готварство в Умения. Започнах да приготвям сладкиши през няколко дни. Родителите ми дори ми подариха книги за готвене и така се запалих още повече. От тогава до сега не съм спирал. Всеки път приготвям различен десерт. Харесва ми да се предизвиквам с различни неща. Един от първите десерти, които направих беше лимонов чийзкейк. Получи се неочаквано добре. Приговям торти, сладкиши, мусове, бисквити.Продължава да развива уменията си в сферата на храните и напитките, като преминава и обучителен курс за приготвяне на кафе.

Сред най-ценните преживявания в Наградата Виктор определя срещите си в направление Доброволчество. 

“Още в началното училище, когато бях седми клас научих за фондация “Надежда за малките”, която се грижи за бебета и малки деца в риск, настанени в Център от семеен тип като мярка за закрила. Майка ми започна да доброволства там и предложи да отида с нея. Те са много малки деца – до 2 годинки. Обичам деца и не съм се колебал. Самата идея да помогна, и знанието, че тези деца имат нужда от топлина ме подтикнаха. Научих, че най-важното е те да усещат вниманието, да знаят, че не са сами. Стараем се обстановката да бъде възможно най-близо до семейна. За мен е много зареждащо. Правят ме много щастлив, защото виждам, че когато те са добре, това се отразява и на мен.”

За да постигне това, Виктор получава помощ не само от майка си, но и от специалист в областта – Динилия Кръстева, социален директор и ръководител на един от центровете на фондацията, е ментор на Виктор в продължение на 3 години. 

“Виктор е част от доброволците, които оказват подкрепа на екипа в храненето, приспиването, заниманията и игрите с децата, както и в “мъжката” работа в Къщата. Имам отлични впечатления от него. Той се отнася с нежност, търпение и внимание към всички деца.  Енергичен  е. Изпълнява поставените  задачи със старание. Използва в ежедневието си с децата всички свои умения и личностни качества. Поддържа добри взаимоотношения с хората, с които работи. След изтичане на часовете по програмата, той направи заявка за продължаване на доброволческата си дейност.” – споделя Динилия. 

“Проявява постоянство и ангажираност устойчиви във времето. На него може да се разчита, децата го харесват. Връзката, която установихме надхвърля изискванията на програмата.

През целия период на доброволчеството, Виктор беше мотивиран участник във всички дейности свързани с грижата и възпитанието на децата в услугата. Той спечели доверието на екипа и симпатиите на децата. Научи много и овладя нови умения. Беше проактивен и в дейности свързани с подобряване на средата /почистване и ремонт/, като мотивира доброволческа подкрепа и сред своите приятели и съученици.” 

“Наградата ми помогна да развия чувство за отговорност и постоянство – да се придържам към определен режим. Научих се да не съм толкова първосигнален, да поглеждам и от другата гледна точка, да се поставям на мястото на другия, да вложа мисъл в това как се чувства човека отсреща, да бъда по-състрадателен и отзивчив.”

“Изключително много съм благодарен на моите Ментори, защото това са хората, които ме подкрепяха безрезервно през целия период на работата ми с тях. За времето, което бях при тях научих неща, които ще ми бъдат полезни цял живот. Изключителни професионалисти, които без капка съмнение ми предадоха своите знания и умения. Надявам се да има повече хора като тях в България. Благодаря на Ясен, че ми даде шанс да получа толкова знания за приготвянето на кафе, за управлението на фирма и за предадения опит от най-добрия професионалист. Благодаря и на Дани, че ми даде възможност да се погрижа за децата, да допринеса за развитието им, да разбера повече за детската психология и да обогатя социалните си познания. 

Виктор е част от 169-та младежи, които през последната година отделят по 1 час всяка седмица, за да бъдат доброволци. Наред с тях, младите хора в Наградата са подкрепяни от повече от 600 Ментори в избраните от тях дейности и над 250 Лидери. В Международния ден на доброволчеството искаме да кажем “БЛАГОДАРЯ” на всички Лидери и Ментори, които подкрепят и насърчават развитието на младежите в Наградата у нас! Силно вярваме, че тяхната отговорност и пример, времето, което отделят и професионализма, с който подхождат към младите хора,  допринасят за развитието не само на тях, но и на средата и общността. И не на последно място благодарим и на всички участници в Наградата, които развиват доброволческата култура в България, неуморно подкрепят каузи и оправдават надеждите ни за изграждане на едно по-щедро общество!

Препоръчани статии