Дамяна е ученичка в Частно средно езиково училище “Британика”. През последните 3 години постига трите нива в Наградата. Споделя за себе си, че благодарение на Наградата е преодоляла своето притеснение и неувереност. Включва се в Наградата благодарение на майка си, а впоследствие и на разказите на класната си ръководителка. И макар че в началото е скептична, след дълги убеждения решава да се запише за участие, когато е 8-ми клас. 

“Бяха доста настоятелни в опитите си да ме убедят да се запиша. Когато научих какво представлява и какво мога да постигна чрез програмата реших да стана участник. Днес не съжалявам изобщо.”

“Аз бях много притеснителна. Благодарение на целите, които си бях поставила успях да превъзмогна това. На ниво Бронз станах доброволец към ученическия съвет. Тогава бях осми клас и не познавах никого, защото бях нова ученичка. Да изляза пред съучениците ми, да се опознаем, да разговарям с тях много ми помогна. Това беше първата стъпка, която предприех, за да превъзмогна собствените си притеснения. 

Мотивира я самостоятелността, която Наградата насърчава у младите хора, както и възможността да избере свои лични предизвикателства и да си постави цели, спрямо личните си нужди. 

“На ниво Злато една от целите ми беше достигане на съответно езиково ниво по английски език. Изобщо не вярвах, че ще успея да си взема изпита. Знаех, че съм си избрала сама тази цел за направление “Умения” и когато я виждах написана и разбита на малки стъпки успях да се мотивирам. Накрая това даде резултат.”

Да откриеш възможностите във всяка ситуация

“Това лято бях на приключенско пътуване с хора, които не познавах, от други училища. Прекарвайки толкова време заедно ни подтикна да общуваме. Изградихме нови приятелства. Наградата е сигурен начин да опознаеш нови хора, да опознаеш природата, да опознаеш себе си. Приключенските пътувания са най-любимата ми част от програмата. Беше много забавно и правих неща, които никога преди не бях. Не ми е било интересно да посещавам планини и да вървя по дълги маршрути, но разбрах, че е различно, ако си с правилните хора. 

На последното приключенско пътуване на ниво Злато проведохме предварителното пътуване на Витоша, а същинското – в Рила. В Рила беше много предизвикателно. Направихме и доста грешки по отношение на маршрута – объркахме се и вървяхме няколко километра в грешна посока. Но не възприехме нашето “загубване” като нещо страшно, а като шанс да се опознаем, защото през цялото това време имахме възможност да разговаряме. Това допринесе да изградим приятелски взаимоотношения и да се сработим като екип.

В началото не вярвах, че Наградата ще има такава полза за мен. В последствие мога да кажа, че заради Наградата се промених много. Станах по-общителна, по-уверена и самоинициативна.

Като ми връчиха значката и я видях, се почувствах много горда от себе си. На Златната церемония ми беше малко тъжно, защото знаех, че е последната.”

Наградата като инструмент са себепознание

Дамяна споделя, че спортът никога не е бил част от ежедневието ѝ. Включването в програмата е повод да се сблъска с нови занимания, които да и помогнат да разкрие своя потенциал и да сформира интересите си. 

“На ниво Бронз и Сребро избрах да ходя на тенис. Имах интерес към него и реших, че Наградата е добър повод да се пробвам. Отначало ми беше трудно. В някакъв момент се отказах, защото реших, че това не е за мен. Започнах да посещавам фитнес. Сега не ходя на такъв тип тренировки, но открих за себе си, че преходите в планината ми харесват.”

“Покрай Наградата разбрах, че обичам да готвя и ми се отдава. Мечтая си да си имам своя пекарна. На ниво Сребро умението, върху което работих, беше готварство. От там се зароди тази страст към кулинарията. Така се оформи тази моя мечта.”

Предизвикателствата като начин да станеш “готов за света”

“Изпълнението на трите нива е доста времеемък процес, но сметнах, че ще има полза. Наградата не е нещо, което ме отегчаваше или натоварваше допълнително. Научавах нови неща. Никога не съм приемала програмата като нещо задължително. Мисля, че личностното развитие включва себепознанието – в какво си добър, в какво не, върху какво трябва да работиш. Същевременно е важно да излизаш от комфортната си зона, за да се предизвикваш – да не се страхуваш от живота, защото това е начина да станеш подготвен.”

Съветва бъдещите участници да рискуват и да вярват в себе си. Определя като мотивираща възможността да си поставяш цели и да знаеш, че в края на нивото има награда, защото колкото повече нива минеш, надграждаш себе си, знанията си, способностите си – това е възнаграждението!

Препоръчани статии