Разкажи ни за теб, какъв човек си ти?

– Аз съм млад и активен човек, който иска да е полезен на себе си и на обществото. Доброволчеството и младежките дейности от дълги години са част от ежедневието ми и това ми доставя удоволствие и голяма радост. Обичам да уча и да се предизвиквам с неща, които ме развиват. 

Как се промени живота ти след награждаването ти?

– Първото ми награждаване беше през 2018 година в гр. София. След тържествената церемония и срещата с Президента се почувствах оценена и значима за положения от мен труд. Осъзнах колко ценна е Наградата за развитието на младите хора и взех решение да продължа смело напред… и така, вече съм Лидер, за да продължа предаването на посланията на фондацията.

Кога се включи в Наградата и защо? Кое те мотивира да го направиш?

– Станах участник в програмата преди 4 години благодарение на един прекрасен учител от гр. Свищов. Г-жа Кирчева ме познаваше и знаеше с колко много интереси съм, насърчи ме да се включа в Наградата и ме подкрепяше през цялото време. Всички Лидери са мотиватори и подпомагат тя да достигне до повече младежи.

Какви бяха дейностите, които бе избрал в направленията в Наградата?

Ниво Бронз:

 • Умение – Усвояване на знания по учебна дисциплина “Организационно поведение”; 
 • Физическа активност – репетиране и научаване на традиционни български танци/ хора;
 • Доброволчество – Развитие на лидерски умения и дейностите на НПО;
 • Приключенско пътуване – Експедиция край пещера “Бачо Киро”.

Ниво Сребро:

 • Умение – Натрупване на знания по пчеларство и обгрижване на пчелни кошери; 
 • Физическа активност – ходене пеша за здраве; 
 • Доброволчество – Развитие на умения и подпомагане дейностите на НПО и Студентски съвет;
 • Приключенско пътуване – Експедиция с планински преход от местност Узана до местност Лъгът.

Ниво Злато:

 • Умение – Натрупване на знания по английски и италиански език; 
 • Физическа активност – ходене пеша за здраве; 
 • Доброволчество – Развитие на умения и подпомагане дейностите на НПО и Студентски съвет;
 • Приключенско пътуване – Експедиция с преход и обиколка на язовир Батак; 

Проект в полза на общността – подобряване на средата в с. Ново Градище и подреждане на местния музей.

Всички дейности ми помогнаха да се запозная с нови хора, да се развия в нови посоки и да науча нови неща за себе си. Достигайки до целите си аз станах още по-организиран и мотивиран човек с визия за бъдещето си. 

Какъв е ефектът от Наградата за теб?

– Наградата през последните няколко години е част от мен. Чрез нея успях да сбъдна мечти и да спечеля нови приятели. Най-ценното си остават натрупаните знания и създадените запознанства. Престижните церемонии ми създадоха незаменими спомени и моменти, с които се гордея. Наградата остави траен отпечатък върху мен – накара ме да повярвам във възможностите си и да дам всичко от себе си, за да изпитам удоволствие от достигането на крайната цел.

Наградата помогна ли ти в намирането на работа/кандидатстването в университет?

– Наградата ми помогна да докажа лидерските си качества и да покажа, че с труд всяка цел е достижима. Доброволчеството е подкрепяло всяка една моя кандидатура и ми е помагало да премина през различни подбори. Все по-ценени и търсени са уменията и участията в доброволчески инициативи.

Какво ти донесе доброволчеството? Продължаваш ли да бъдеш доброволец и днес?

– С доброволчество се занимавам повече от 10 години и продължавам да го правя. В момента превръщам една кауза в своя професия, чрез която ще мога да използвам натрупания ми опит и ще мога да окуража и развия деца и младежи.

Често, докато участниците в Наградата работят за своите цели разширяват своя  хоризонт не само в области на своите интереси, но също така и разбирането за себе си и своята личност. Кое направление или дейност ти помогнаха най-много?

– Приключенското пътуване е направлението, което ми е въздействало най-силно. Времето сред природата се отразява благоприятно на мирогледа и вярванията ми. След планинските експедиции се чувствам физически изморена, но емоционално вдъхновена.

Как би определила участието си? Смяташ ли, че подобно преживяване е ценно за младите хора в България?

– Определено! Наградата е програма за личностно развитие, чрез която може да се постигнат много лични и академични успехи. Младежите имат нужда от активно ангажиране в сферата на неформалното образование и развитието на “меки умения”, за които Наградата може да помогне много.

Как се чувстваш след края на програмата?

– Удовлетворена от себе си. Обнадеждена за бъдещето. Вдъхновена да продължа смело напред в начинанията си.

Опиши преживяването си в Наградата с 1 дума.

– Приключение. ♥

Препоръчани статии