Екипът на Наградата планира последната за годината регионална церемония на ниво Бронз за 26-ти октомври 2020г. Имахме да наградим около 40 младежи, които през последните месеци са запълваха времето си с развиване на умения, спортуваха активно, бяха добороволци, а в края на септември и октомври преживяха и своето приключенско пътуване. 

Подготвихме всичко, резервирахме Градската галерия във Варна и в петък по обяд бяхме почти готови за това много специално за нас събитие. 

Но…

Ситуацията, свързана с един вирус, който върлува последните месеци в целия свят взе да става доста притеснителна и различна. Дадохме си сметка, че за нас е ВАЖНО да отпразнуваме успехите на младите хора в България, но по-важно е да бъдем отговорни и да не застрашаваме здравето и живота на тях самите и техните учители и да ги събираме на една място заедно. Затова взехме решение да отменим церемонията. Знаехме, че това е събитие, което те чакат отдавна, имат нужда от положително преживяване на живо заедно и потребност да се почувстват специални, а техните усилия разпознати и видими. 

Ето защо… 

Решихме да посетим всички училища, които трябваше да присъстват на церемонията и лично да връчим значките и сертификатите им, спазвайки всички мерки за безопасност и с отговорност към спецификите на разпространение на вируса. 

На 26-ти по обяд гостувахме на Частна Профилирана Гимназия “Антиан Дьо Сент-Екзюпери” във Варна, където наградихме 14 младежи, постигнали своето Бронзово ниво в Наградата. Те ни посрещнаха подобаващо в двора на училището, като дори ни поздравиха с прекрасно изпълнение на живо от една от девойките, която бе наградена. 

img_5775-cropped-scaled

На другия ден се отправихме към югоизточна България. Първата ни спирка бе гр. Карнобат, където ни очакваха 10 младежи, които буквално предната седмица бяха завършили своето Бронзово ниво и с нетърпение очакваха своето награждаване, за да започнат ниво Сребро. Младежите в СУ “Св. Св. Кирил и Методий” ни посрещнаха развълнувани и ни споделиха, че едно от най-запомнящите се направления за тях е било именно приключенското пътуване. 

Веднага след това се отправихме към Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации.  Там отново в двора на училището връчихме значки и сертификати на първите 8 младежи, които са успели да постигнат ниво в Наградата, не само в рамките на своето училище, а и в града. 

Students

В следобедните часове на деня пък бяхме в СУ “Любен каравелов” гр. Несебър, където наградихме 5 девойки, които освен първи носители от училището на това признание, вече обмислят своите дейности на ниво Сребро. 

Денят бе дълъг, но много пълен с емоции, усмивки зад маските и надежда, че има как да вдъхновим едни активни млади хора, да бъдат специални и много важни, дори в рамките на няколко минути. 

На 27-ми рано сутринта потеглихме към Търговище, за да посетим 1 СУ “Св. Седмочисленици”. В много тесен кръг наградихме 4-те момичета, които дори по време на дигиталното учене не са спирали да предизвикват себе си и да работят в 4-те направления на Наградата. 

img_5860-scaled

Последна спирка за цялото ни пътешествие бе Разград, където успяхме да се срещнем с представителите на Сдружение “Образование и бъдеще” и да предадем сертификата и значката на тяхната поредна бронзова носителка – Радина Вълканова. 

Това, което споделихме с всички младежи, с които имахме възможност да се срещнем е, че Наградата е възникнала именно в подобни предизвикателни и много различни времена преди повече от 60 години. Тогава, в края на Втората световна война, младите хора са имали нужда от цел, посока, добър пример и надежда, че ще живеят в един по-добър и спокоен свят, който те сами ще изградят. Днес, във времена на несигурност, бързи промени и ограничения, тази надежда е повече от нужна, не само за младите хора, а и за нас – порасналите техни помощници и ролеви модели. 

Какво си взехме от тези три дни ли?

Освен приказните есенни гледки, пътувайки до всички тези места, много вдъхновение и вяра, че винаги има начин да накараш хората да бъдат специални, да ги поздравиш за усилията и не на последно място да се опиташ да им вдъхнеш надежда, че винаги има как. 

Заредихме се с много положителни емоции, усмивки, които виждахме дори зад маските и си пожелахме на следващите церемонии да празнуваме успехите и постиженията на живо и заедно. 

Няма как да не отправим специални благодарности и към учителите на наградените младежи. Не веднъж сме казвали, че без тях Наградата няма как да работи и развива младите хора в България. А днес българските учители са повече от смели, повече от герои и повече от лидери. Те са пример за това как въпреки трудностите, рискът и предизвикателствата, ученето продължава да се случва и да дава светлина и надежда.

Благодарим ви от сърце!

Препоръчани статии