В началото на месец април екипът на Наградата в България успя да реализира един дълго планиран свой проект – бяха избрани 25 посланици на Наградата у нас. Тяхна роля е да подпомагат мисията на организацията – да направим Наградата достъпна и възможна за все повече млади хора в България.

Посланиците са разделени в 4 групи, всяка от които разработва свой собствен проект в подкрепа на Наградата. Един от тях е „Connecting The Award”. Зад неговата идея стоят 8 младежи с мисия да обединят възможно най-много участници в Наградата от цял свят.

Микаела Иванова, ученичка в 125 СУ “Боян Пенев” и част от екипа, който реализира проекта, разказва повече за неговата визия и изпълнение:

“Как да обединим младите хора по света?”

– това беше нашата водеща мисъл, когато се събрахме виртуално, за да обсъдим как може да се случи това. Не беше лесно, но след дълги дискусии и още толкова идеи, успяхме. Така се роди идеята за проекта „Connecting The Award”, който обединява младежи от 5 държави – България, Германия, Турция, Швейцария и Чехия.

Концепцията е различни млади хора от цял свят да се запознаят, посредством виртуалното пространство и да обменят опит, да опознаят друга култура, да създадат едни незабравими приятелства. Но как се случва това?

Всеки, който имаше желание да участва, трябваше да попълни анкета с различни въпроси – от „Кой ти е любимия филм?“ до „Ако имаш вълшебна пръчица, то какво би променил в света?“. И въпреки че отговорите бяха разнообразни, имаше едно нещо, което се открои във всички тях – желанието за промяна, така характерно за Наградата. 

След като всички попълниха анкетата, беше време за най-интересната, но и трудна работа – разпределянето на участниците. Те бяха разделени в няколко групи, всяка състояща се от 2-4 човека. Важно беше тези хора да имат сходни интереси, но и да могат да обменят знания. 

На нашата първа среща бяхме притеснени и ентусиазирани, но и готови за неизвестното. Опазнахме се, забавлявахме се и стартирахме нашия проект.

Проектът обедини участници от 5 държави и над 30 младежи в 9 групи. Участниците от всяка група трябваше да разменят своите дейности в Наградата и да изпробват нещо ново в рамките на 4 – 6 седмици. Някои от тях избраха да упражнят едно умение или спорт, а други се предизвикаха, като размениха 2-3 дейности. Имахме групи, които за своя спортна активност избраха зумба, полка, ориенталски танци, народни танци, йога, бягане на дълги разстояния. Други пък развиваха умения като рисуване, готвене, творческо писане, изучаване на чужд език. Например, участничка от Чехия предизвика себе си, като опита да приготви едно от най-обичаните български ястия – мусака. 

За нас беше важно всеки един участник да има свободата да взема решения. Докато всеки един от нас се забавляваше, учейки нови неща, носеше и  отговорност както за своя успех, така и за този на цялата група. Когато предаваш знанията, които си придобил във „Физическа активност“ или „Умение“ на друг човек, в рамките на 2 седмици, ти се превръщаш в негов ментор. Предизвикателно е да научиш някого на нещо и то виртуално, чрез някоя социална мрежа, затова и някои от нашите приятели се отказаха. До края останаха най-силните и упорите младежи, наброяващи почти 20 човека.

Всеки един от тях доказа, че е постигнал своята цел, като ни изпрати снимков материал и сподели какво е успял да придобие като знания и емоции.

Ето и част от техните впечатления:

„Докато правихме йога за първи път се опознавахме, смяхме се и упражнявахме английския си. Беше много забавно и със сигурност ще опитам йога отново!“  – Димана Давчева, България

„Проектът „Connecting The Award“ беше много ценен. Преживях нови неща и това беше много приятен проект за мен.” – Беркай Калискан, Турция

„Беше интересно да разбера хобита на хора от друга държава и също доста предизвикателно. Например, отне ми 2 седмици, за да си набавя кана в страната си и ми хареса да рисувам с нея, а също така за първи път опитах да танцувам бели дансе.”– Клара Бенесова, Чехия

„Намерих нов приятел, без да напускам къщата си. Това беше много удобна и социална дейност. Имахме много допирни точки, така че много се насладих на процеса. Благодаря на вас и на всички координатори на програмата.” – Айсе Акташ, Турция

И въпреки  трудностите и предизвикателствата, ние не се отказахме, дори когато проектът не започна от първия път. За нас е важно личностното удовлетворение, възможността да намерим нови приятели и да се впуснем в дълбините на новото и различното. Ние, екипа на „Connecting The Award” се радваме, че успяхме да допринесем за радостта и усмивките на толкова много хора. С достатъчно вяра в утрешния ден, любов към живота и мотивация, всичко може да се промени. Важното е да го искаш!

Препоръчани статии