Това сподели патронът на Наградата у нас – Президентът на Република България г-н Румен Радев, по време на речта си по повод награждаването на 62 участници, постигнали златно и сребърно ниво в Наградата в България. Държавният глава подкрепя програмата, защото “тя е доказал се във времето инструмент за развитие и самоусъвършенстване на младите хора, които сами решават своето бъдеще, опознавайки по-добре себе си”, както е казвал неведнъж той в посланията си към младежите. Чрез програмата младите хора сами поставят своите цели и задачи. Тя е насочена в интерес на обществото, защото със знанията и уменията, децата се готвят да бъдат полезни, ефективни и честни граждани на нашето общество, посочи още държавният глава.

Ето какви бяха думите, с които Президентът Румен Радев поздрави 62-мата младежи, заслужили своите отличия тази година:

“Скъпи финалисти, ментори и треньори,

Благодаря ви за поканата, за срещата, за примера, който давате на всички младежи у нас с положените усилия за успешно завършване на нивата на програмата. Готовността на младите хора за бъдещето, тяхната подготовка за реализация в обществото, на трудовия пазар, в сферата на науката или изкуството е мерило за зрелостта на всяко общество, за степента на неговата отговорност към съдбата на нацията и света. Като държавник, аз винаги съм следил с особена грижа и внимание условията за подготовка на младите хора, средата в която учат и живеят, посланията които получават от обществото. Като патрон на Международната наградата на херцога на Единбург в България насочих фокуса на вниманието си и към програмите, които укрепват увереността им да формират лидерски качества. Защото бъдещето на младите хора е наше общо бъдеще. Защото те растат, образоват се, укрепват волята си, проявяват талантите си не само в училище. Учат не само в класната стая. Те приемат примера на околните и всеки от нас трябва да има волята, куража и отговорното отношение да им помага да достигнат своята цел, своят идеал.

thedukeofedinburghsawardbulgaria_2020_09_25_223-scaled

Скъпи финалисти, светът е пред вас. Динамичен, мобилен, изискващ. Предстои ви да учите, работите и да се доказвате и утвърждавате редом с младите хора от други нации и култури. И да успявате, както и те, да преодолявате препятствията, които нашият глобален свят поднася така често пред вас. Успехите не идват сами – вие го знаете най- добре. Но вече сте научили, че когато човек се стреми да постигне високи резултати в дадено направление, той може да научи необходимото му, да открие механизмите за преодоляване на трудностите и пречките и да достигне до желаната цел/ниво. Нужни са вяра в себе си и в своите възможности, желание, воля и кураж да не се откажеш, да продължиш въпреки умората. Нужен е и ментор, който да те напътства, окриля и често да ти дава нов поглед за процесите.

Уважаеми преподаватели, ментори и треньори, убеден съм, че с вашата помощ и подкрепа успехите на днешните финалисти и техните последователи ще дадат основата на нови инициативи, подпомагащи израстването на младите хора като личности. Включването на все по-широк кръг от деца и младежи, търсещи пътя си към професия, ниво на образование или обратно към обществото, вярвам ще донесе най-голямото удовлетворение за всички, свързани с Наградата и работещи за каузата на младите.

Честито и на добър път!”

dsc_6438

Препоръчани статии