Здравейте! Казвам се Бойко Аспарухов, на 18г. съм от град Костинброд. Още от малък, обичам да се занимавам с много неща едновременно и да запълвам свободното си време колкото се може повече. За Наградата дочух от моите учители. Първоначално не разбрах за какво става въпрос, но след консултация с учителката ми по география, проявих силен интерес и реших да се включа. Главната причина, която ме мотивира да се включа в Наградата, е възможността сам да се развивам като личност. С помощта на менторите си и лидерите, успешно достигнах всяка една моя цел!

Изборът ми в направлението „Физическа активност“ бяха народните танци. Тях избрах, защото откакто започнах първи клас, посещавах хореографски часове и занимания. За 10 години вече натрупан „стаж“ мога спокойно да кажа, че народните танци имат огромно място в сърцето ми и фолклорните традиции подгряват душата ми. Качествата, които развих в това направление бяха основно работа в екип и усъвършенстване на синхронизацията и координацията с колегите танцьори. Също така, лесно се поддържа фигура чрез танците.

Графичният дизайн беше водещият ми избор за направлението „Умения“. Избрах дизайна понеже обожавам сам да създавам и реализирам идеи. Самата мисъл, че можеш да грабнеш молива или електронната писалка и с няколко замаха да създадеш едно цветно лого, пейзаж, животно, ме вдъхновяваше да творя.

Когато помагах на децата в занималнята, там усетих уют. Нищо не може да замени усмивката на едно детенце когато те е помолило за услуга. За мен това беше най-топлото чувство, чувството да помагам и да бъда част от прекрасният малък екип. От децата научих търпение и присвоих голяма доза въображение.

Накратко, Наградата ми помогна с моето личностно развитие и постигане на целите. Тя ми даде възможности, срещна ме с много хора в най-различни сфери и непрестанно ми даваше житейски уроци. Наградата успя да обедини мен и целите ми в професионален аспект. Наградата е полезна за всеки желаещ да осъществи това, което иска. Може да се каже, че тя е инструментът, който ни насочва в правилния път.

###

До 10 юни 2019г. училища от цялата страна могат да кандидатстват и да получат лиценз към Международната награда на херцога на Единбург – България (накратко Наградата) в пролетната кампания – “Бъди вдъхновяващо училище!”.

Придобивайки лиценз за независим оператор на престижната международна програма, училищата ще получат достъп до изпитаната методология на Наградата, която развива лидерски умения чрез неформално образование. Програмата дава добавена стойност на образователния процес, като сертифицира всички знания и умения, придобити в извънкласните дейности и утвърждава училището като привлекателно място и среда за развитие на младите хора. В основата на програмата стои развитието на лидерски умения у младите хора,  с цел постигане на по-устойчиво развитие на образователната система и позитивна среда за реализация.

Всяко училище и организация в България има възможност да заяви желанието си да стане независим оператор в Наградата чрез попълване на онлайн форма тук.

 

Препоръчани статии