Името ми е Наталия Петкова, на 16 години съм и уча в ЧПГ ,,Образователни технологии“ в София.

Наскоро завърших бронзово ниво в програмата. Още на първото представяне на Наградата в училище привлече моя интерес, тъй като една от главните цели на програмата е да подпомогне личностното развитие на участниците в нея.

За основно направление избрах физическата активност, защото спортът е важен за мен и го практикувам често. Това, което си избрах е табата. Табата е един изключително интензивен метод на трениране, с който целях да подобря моята издръжливост, бързина, координация, баланс и сила. Определено беше предизвикателно, но смея да твърдя, че се справих добре.

Включвайки се в Наградата започнах да уча немски като трети чужд език, тъй като това ми се отдава. Прецених, че не би било излишно като умение, а напротив – полезно.

Дълго време обмислях какво да правя като доброволчество. С мои съученици, също участници в Наградата, решихме да постъпим като доброволци в Българския младежки Червен кръст. Пет месеца след като вече съм завършила ниво Бронз, продължавам като доброволец и дори координатор на клуба на частните гимназии в четвърти териториален център на БМЧК София. Доброволчеството ме научи на много важни неща, едно от които е да давам и оказвам помощ на нуждаещи се без да очаквам нищо в замяна. Включих се в интересни дейности като обучения за първа долекарска помощ и социално-помощна дейност, плетох и опаковах мартенички, презентирах на ученици от 5. клас проекта „Бъди добрият герой“ и участвах в няколко мисии за фондонабиране. Също доразвих уменията си за работа в екип.

Наградата ми помогна да развия лидерския си потенциал и чувство за организираност и отговорност. Обичам да се справям с предизвикателства и се радвам, че мога да се похваля с успешното завършване на още едно – моето Приключенско пътешествие.

Благодарение на приключенското ми пътуване завързах много интересни приятелства. В началото, на предварителното пътуване, екипът ни не беше сплотен. Дори супервайзорите ни смятаха, че няма да се справим. Но на същинското пътешествие успяхме да загърбим различията си и да им докажем как с общи усилия и търпение всичко е постижимо. Преминахме през много изпитания (от тръгването по грешна пътека до опасността от нападение от хищна лисица). Смея да твърдя, че най-интересното ми и незабравимо преживяване в Наградата е именно последният етап.

За отличното ми представяне подпомогнаха и моите ментори, а също така и моят лидер, който ме мотивираше и насочваше.

Според мен Наградата е чудесна възможност за всички млади хора да развият ключови умения за своето бъдеще на успешни личности, докато се забавляват!

###

До 20 май 2019г. училища от цялата страна могат да кандидатстват и да получат лиценз към Международната награда на херцога на Единбург – България (накратко Наградата) в пролетната кампания на Наградата – “Бъди вдъхновяващо училище!”.

Придобивайки лиценз за независим оператор на престижната международна програма, училищата ще получат достъп до изпитаната методология на Наградата, която развива лидерски умения чрез неформално образование. Програмата дава добавена стойност на образователния процес, като сертифицира всички знания и умения, придобити в извънкласните дейности и утвърждава училището като привлекателно място и среда за развитие на младите хора. В основата на програмата стои развитието на лидерски умения у младите хора,  с цел постигане на по-устойчиво развитие на образователната система и позитивна среда за реализация.

Всяко училище и организация в България има възможност да заяви желанието си да стане независим оператор в Наградата чрез попълване на онлайн форма тук

Препоръчани статии