Здравейте, казвам се Михаела Хрусанова и вече съм на 18 години. Завърших бронзовото ниво на Наградата и съм в процес на завършване на Сребро. Включих се в Наградата доста импулсивно. Много мои съученици бяха започнали програмата и изведнъж аз се оказах единствената, която не разбираше главната тема на разговор в групата. След месец в такава среда реших, че е крайно време да разбера за какво става дума. Говорех с учители и участници и като човек, който обича да бъде навсякъде по всяко време, впоследствие станах участник. Друг основен фактор, който повлия върху това мое решение беше, че още не знаех какво искам да уча след 12 клас и къде. Казаха ми, че ако завърша Наградата това ще бъде чудесно допълнение към моята автобиография, а и го виждах като добра възможност да натрупам малко опит в няколко различни сфери наведнъж.

За радост, малко преди да се включа в Наградата бях започнала да тренирам циркови изкуства с мои приятели. Тепърва се учех да жонглирам и да въртя пой (въртя огън). Затова реших да го направя като мое умение, за да може да имам допълнителен стимул да тренирам, защото никак не е лесно. В началото като ментор за умението ми исках да бъде момчето, което ми показа и ме научи на различните циркови изкуства. За съжаление, той завършваше след два месеца и имаше много работа свързана към края на 12 клас и не ми се искаше да го натоварвам допълнително. Затова избрах една обща наша приятелка, която дори беше започнала да тренира преди него. За мен беше удобно, защото тя учеше в същото училище и ние вече си бяхме станали изключително близки, което ни позволи да се виждаме доста често за тренировки. Въпреки че съм завършила Наградата, с нея все още сме си много близки и се радвам, когато имаме време да излезем за да повъртим огън. Тренирайки нещо малко по-нестандартно, успях да развия координацията и волята ми. Преди имах проблеми с фокуса и много лесно се отказвах, но знаейки, че трябва да приключа бронзовото ниво ме мотивира да продължавам да се усъвършенства. Изключително много се радвам, че не спрях да тренирам, защото сега всеки път когато въртя огън пред хора виждам, че малко или много им повдигам настроението, което своевременно е моята награда.

Избрах скално катерене главно, защото най-добрата ми приятелка, която е и мой ментор, работеше в зала със стени за скално катерене. Често ми се налагаше да ходя при нея докато е на работа и по едно време реших да пробвам да кача една стена. Тя ми показа как да започна и благодарение на нея напреднах ужасно много. В последствие разбрах, че групата ми приятели от училище ходят почти всеки ден на катерене след училище и веднага започнах да ходя с тях, което доста ни сближи. Изкачвайки нови и по-трудни маршрути по стените ми даваше самочувствие, което бях загубила след като се наложи да спра да тренирам плуване. Също така бях изключително горда със себе си, защото много хора, включително и семейството ми, си мислеха, че ще се откажа на първия месец, защото не вярваха, че този спорт е за мен.

Избрах да ходя в “Музейко” като доброволец главно, защото всичките ми приятели ходеха и ми казаха, че е забавно. Също така, сама си избирах датите, в които ми е удобно да ходя и можех  да си направя нужните часове за целия месец на куп. Научих се как да работя с хора и главно деца, което не е толкова лесно колкото звучи. Най-често ходех в “Музейко” по време на техните Лидл недели, които са веднъж на месец и има специални промоции, което значи, че наплива от хора е най-голям и ставаше лудница. В такива дни усещаш напрежението, което би изпитвал на нормално работно място. Въпреки това, аз работех с добро настроение и гледах да помагам на колкото се може повече деца.

Благодарение на Наградата успях да участвам в няколко различни състезания с цирковото ми изкуство. Отвори ми много врати и дори имах възможността да бъда жури на състезанието, в което миналата година участвах с въртене на огън и бях спечелила наградата “Memorable Performance”. Наградата е едно прекрасно изживяване, което всеки подрастващ тийнейджър трябва да преживее, защото те прави много по-самостоятелен, отговорен и активен. Позволява ти да се развиваш в различни области като не спираш да се забавляваш и да създаваш нови приятелства и връзки.

До 20 май 2019г. училища и организации от цялата страна могат да кандидатстват и да получат лиценз към Международната награда на херцога на Единбург – България в пролетната кампания – “Бъди вдъхновяващо училище!”.
Ако искаш да разбереш, как ТВОЕТО училище може да стане част от Наградата, надникни ТУК.

Препоръчани статии