Ако отворим тълковния речник на думата “вдъхновение”, можем да прочетем следното – въодушевление, настроение, ентусиазъм; творчески, душевен подем.

Днес хората намират вдъхновение в книги, видеа, хора, преживявания, филми, приказки, статии, картини, цветя, животни, и какво ли още не.

Младежите не правят изключение от това и, съзнателно или не, търсят вдъхновение, понякога не в най-градивните и позитивни насоки и дейности.

Къде обаче е училището в цялата тази картинка и дали и как то би могло да е вдъхновяващо за младите хора днес?

Факт, че ако нещо е задължително и обществена норма, трудно би могло да бъде асоциирано с вдъхновение и въодушевление. Трудно, но не невъзможно.

Та въпросът е как и дали училището е вдъхновител днес?

Ние от Международната наградата на херцога на Единбург силно вярваме, че мисията е възможна. Нека си представим едно училище, което дава възможности за развитие, свобода, която не изключва личната отговорност и самодисциплина, насърчава инициативността и експериментирането с нови и различни дейности, оценява, не само с оценки, а и с измерване на постигнатите цели, не сравнява учениците помежду им, а личният им напредък, спрямо тях самите, търси възможности за учене извън класната стая и вярва в потенциала и способностите на всеки ученик.

А вие припознахте ли училището си в това описание? Е, значи програмата за личностно развитие на Международната награда на херцога на Единбург е точно за вас. Ако пък изброените характеристики, са нещо, към което се стремите и за което се чудите как да развиете, то отново Наградата би могла да е рамката, платформата, вдъхновението и поводът за това.

Международната награда на херцога на Единбург е програма за личностно развитие и постижения, която всяко едно училище в България би могла да прилага в рамките си. Наградата, както всички накратко я наричат, не е състезание или надпревара, не е проект или структурирано еднодневно обучение, не е и стипендия или един сертификат.

Представете си софтуер, който инсталирате на компютъра си, за да е по-бърз и улесняващ работата ви.

Или си представете когато садите цветя или зеленчузи в градината, как ако сложите малко естествена тор, те растат много по-здрави и дават доста повече плодове и цветчета.

Или пък може да си представите, че месите питка и слагате в нея мая, за да втаса, стане пухкава и много, много вкусна.

Хипотетично може да сравним Наградата със софтуера, тортата и маята. Това е добавка, без която всяко едно училище би работело, но с нея би било по-ефективно, би имало по-успешни и целеустремени ученици и не на последно място, би било по-привлекателно и “вкусно”.

Ще попитате “Защо мислим така”.

Ето какво споделят за Наградата Жасмина Пържанова, Постигнала ниво Злато в ПМГ Васил Левски” гр. Смолян:

“Несъмнено най-ценното са развитите качества и знания. Станах по-комуникативна и отворена към новото. Не се страхувам да си поставям по-високи цели и да се боря за тях, защото вече знам, че само и единствено аз съм отговорна за тяхната реализация. Научих, че не винаги нещата стават мигновено и е необходимо време. Оцених постоянството, защото без значение дали летиш, ходиш или лазиш важното е да не спираш никога. От голяма полза бе работата с хора – разбрах, че не винаги ще харесвам всеки, защото хората сме твърде различни, но заедно винаги постигаме повече, отколкото сами.”

На кратко казоно, вярваме, че в училище може да се вдъхновиш. Просто понякога ти трябва нещо да те провокира, сложи малко мая в сместа, за да се получи втасването.

Ако искаш да разбереш, как ТВОЕТО училище може да стане част от Наградата, надникни ТУК.

Препоръчани статии